Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében. A weboldal működéséhez vannak nélkülözhetetlen cookie-k, ezek szükségesek.
Emellett vannak a kikapcsolható cookie-k, amelyek marketing cookie-k. Ezek a felhasználók kényelmét, érdeklődésének megfelelő hirdetések megjelenítését segítik elő. A webáruház üzemeltetők számára hasznos információkat nyújtanak, mint pl. melyik oldalakat látogatják a legtöbben, mely blog bejegyzések a legnépszerűbbek, hol akad el a vásárlási folyamat, melyik hirdetés keltette fel a vásárlók figyelmét. Ezek a cookie-k statisztikai adatot jelentenek a számunkra, névhez nem kapcsolódnak.

Parafa befőttes címkék pirogravírozással

A nyáron eltett lekvárok, dzsemek, szörpök saját készítésű ötletes címkékkel még nagyobb örömöt szerezhet a megajándékozottnak. Ötletünkben most a pirogravírozást társítottuk a divatos parafával.

Fa karácsonyfadíszek, tárgyak pirogravírozásáról itt olvashat.

Hozzávalók:

A parafalapon rajzoljuk körbe az aktuális befőttesüveg kupakját és vágjuk ki.
Az eltett gyümölcsről keressünk egy rajzot vagy fotót, és a pirogravírozó pákával lassan haladva (nem nyomva!), másoljuk át a mintát a kivágott kör közepébe. (Ha bizonytalanok vagyunk a kézügyességünkben, akkor a papíron keresztül égessük át a körvonalakat, vagy halványan előrajzolhatjuk puha grafitceruzával.

 

A kontúrok megrajzolása után finoman égessük bele az árnyalásokat is.

Pirogravírozásnál fontos!

Ahhoz, hogy a parafa felületére szép rajzolatot vagy árnyalásokat tudjunk gravírozni (beégetni), lassan és egyenletesen kell a pákát mozgatni. Ezt sokan eltévesztik, és azt hiszik, hogy attól lesz szép a minta, ha erősen rányomva, gyorsan (mintha ceruza lenne) húzzák a forró pákát, ami nagy tévedés. Ki kell várni, amíg a páka melege megégeti a felületet! Persze azt, hogy mennyire legyen sötéten égetett vagy csak éppen hogy besötétített a gravírozott rész, az égetés idejével tudjuk szabályozni.
A készletben található különböző fejek megválasztásával tudjuk elérni, hogy kisebb-nagyobb felületeket, pontokat vagy vonalakat égethessünk a felületbe. A gravírozót tarthatjuk függőlegesen vagy kissé ráfektetve a fejet a felületre attól függően, milyen hatást szeretnénk elérni. 
Érdemes a gravírozás megkezdése előtt egy kisebb darabon előtanulmányokat készíteni.

 

Ha a mintával elkészültünk, mintavágó ollóval vágjuk csipkésre a kör szélét.

 

Ezt a csipkés keretet is pirogravírozzuk meg a pákával.

 

Ezzel a módszerrel bármilyen gyümölcsöt megrajzolhatunk. Ugyanígy, az üvegek oldalára is készítsük el címkéket.
Pecsételjük fel a parafára a feliratot, vagy nyomtassuk ki a megfelelő méretben, majd a pirogravírozó pákával rajzoljuk át. A kinyomtatott verziónál a papíron keresztül égethetjük át a betűket, számokat.

 

A kupakokra szivacsecsettel vagy szivaccsal vigyük fel a matt akrilfestéket. Ha szükséges, száradási időt hagyva vigyünk fel egy második réteget is.

 

Ragasztóval rögzítsük a kupakokra és az üvegek oldalára az elkészített címkéket.

 

Az üveg oldalán lévő címke alá vagy a kupak szélére színes szalagot is ragaszthatunk díszítésként.

Kellemes alkotást kívánunk!

Az ötlet kitalálója és megvalósítója Ficsor Ágnes kolléganőnk.

További ötletek>>>

Tartalomhoz tartozó címkék: Karácsonyi ötletek
Az oldal tetejére