Hírlevél feliratkozás

Vintage stílusú gyertyatartó Fimo gyurmából

A hideg téli estéken kifejezetten jól esik gyertyafénnyel meghittebbé varázsolni a szoba hangulatát. Az alábbi, lépésről lépésre leírásban elsajátíthatjuk, hogy hogyan készítsünk rusztikus hangulatú gyertyatartót otthonunkba.

Amire szükségünk lesz hozzá:

-Fimo Air Light gyurma- fehér, 250 g (8131-0)
-Fimo műanyag modellező szett (8711)
-Fimo felületmintázó- csipke/dekoratív (8744-06)
-Fimo gyöngytű (8712-20)
-Fimo akril nyújtórúd (8700-05)
-választott mintájú fém formaszaggatók

Ezenkívül:  konyhai kés, natúr kenderzsineg, műanyag fagyispohár, sima munkafelület

Első lépésben vágjunk le a fehér színű Fimo gyurmából 8-10 cm szélességű darabot és ujjainkkal lapítsuk ki. Ezután helyezzük rá a gyurmalapot a sima üvegfelületünkre és akril nyújtórúddal nyújtsuk addig, amíg eléri a kb. 0,5 cm-es vékonyságot. 
Óvatosan tekerjük rá a kinyújtott gyurmalapot egy üres jégkrémes pohárra, majd ujjainkkal finommal nyomjuk rá, hogy mindenhol illeszkedjen annak formájához. A találkozásnál vágjuk le a felesleges gyurmát.
Műanyag modellező eszközzel óvatosan dolgozzuk össze a gyurma széleit a találkozásnál, majd nézzük végig az egész felületet és ahol egyenlőtlenséget látunk, simítsuk el.
A gyertyatartó alján és tetején konyhai késsel óvatosan vágjuk le a felesleges gyurmát. A tetejénél különösen ügyeljünk rá, hogy simítsuk el a végződést, mert ez lesz majd a gyertyatartónk alja. 
Hogy a későbbiekben a gyertya stabilan állhasson majd, végjunk le egy kisebb darabot az előzőleg kinyújtott lapból és helyezzük rá a fagyispohár aljára, a képen látható módon. Ezután vágjuk le a felesleges gyurmát és modellező eszközzel simítsuk össze a széleket.
Helyezzük a felületmintázót a gyertyatartóra és akril nyújtórúddal óvatosan görgessük át a felszínét, így megkapjuk a kívánt mintát. 

Nyújtsunk ki újabb darab Fimo gyurmát szintén nagyjából 0,5 cm vastagságúra, s formaszaggatóink segítségével vágjunk ki belőle formákat. Ezután a gyöngytűvel lyukasszuk át a tetejüket, itt fogjuk majd átfűzni a kenderzsineget. Szobahőmérsékleten hagyjuk megszáradni mind a kivágott szíveket és csillagokat, mind pedig a gyertyatartót. Ezután kenderzsinegre fűzzük fel a formaszaggatóval készített formákat, majd a zsineget tekerjük körbe a gyertyatartó nyakán. Végül helyezzünk rusztikus, sárgás árnyalatú gyertyát a tartóra és gyújtsuk meg.

Jó munkát kívánunk!

A PDF alapú leírás letölthető innen