Hírlevél feliratkozás

Girland készítése kőrvágóval lépésről-lépésre

Farsangra, szülinapra vagy nyáresti partikra

A képek és az elkészítés menete innen letölthető, kinyomtatható.

Hozzávalók:

A girland elkészítéséhez a körvágót ajánljuk, mert nagyon megkönnyíti és meggyorsítja a karikák és korongok kivágását.
(Természetesen körzővel, ollóval és sniccerrel is el tudjuk készíteni, de a ceruza vonalak látszani fognak - a radírozásnál könnyen gyűrődik vagy szakad a papír - illetve sokkal időigényesebb, azaz macerásabb. Wink)

Első lépésként állítsuk be a körvágón azt a méretet, amit ki szeretnénk vágni.
Lazítsuk ki a sötétkék csuszkát - amin a tű is van, - és a kis ablakocska közepére állítsuk be a sínen látható jelölés szerint a megfelelő centiméterű átmérőt. Mi itt 5,5 cm átmérőt használtunk, így az A4-es papírból 4 korongot tudtunk kivágni.
Helyezzük az alátétre a papírt, és szúrjuk bele a körvágót. A felálló sötétkék forgatót tartsuk a tenyerünkkel nyomva, míg ujjainkkal a kés karját fogva, vágjuk ki a korongot.
Először egyenként vágjuk a papírt, de ha már gyakorlottabbak vagyunk, egyszerre 3 tónuspapírt is át tudunk vágni.

A kivágott korongokat "aprítsuk"tovább .
A körvágót ugyanabba a középpontba szúrva vágjunk ki 4 cm átmérőjű korongot. Így teljesen szabályos karikát kapunk.

Ha viszont új középpontot választunk, akkor állítsuk 3,5 cm-re a körvágót. Így félbevágott tojáshoz hasonló, félrecsúszott, szabálytalan karikát kapunk.
Ha ezt a két féle vágási módot variáljuk, még izgalmasabb lesz a girland.

A 4 és 3,5 cm átmérőjű korongokból vágjunk ki 3 és 2,5 cm átmérőjű kisebbeket, az előző lépés szerint.
A méretektől természetesen el lehet térni, de ügyeljünk arra, hogy a tónuspapír karika ne legyen nagyon vékony, mert könnyen elcsavarodik. Ha vékony karikákat szeretnénk készíteni, akkor inkább fotókartont használjunk.

A felvágott karikákat/korongokat rendezzük el szépen sorba, majd ragasszuk egymáshoz.

Az összeállításnál figyeljünk arra, hogy ha két karika csak kis felületen érintkezik, akkor megerősítésként tegyünk mellé egy másikat is. Ezzel tudjuk kiküszöbölni a gyenge pontokat és hogy ne csavarodjon meg a girland.

Ha a terem vagy szoba sarkait szeretnénk ezzel a girlanddal átkötni, akkor egy erős zsinórt vezessünk végig a girland karikáin, kb. 40-50 centiméterenként.
A girland közepén vezetett feszítő szál esetében vízszintesen fog "feküdni" a girland, ha viszont az egyik széléhez közelebb vezetjük, akkor függőlegesen fog állni. (Elég kb. 40-50 centiméterenként átbujtatni a karikákon.)

A fal mentén vagy az asztal felett is lelógathatjuk a girlandot, de akár térelválasztóként is használhatjuk.

Tipp: Lakásdekorációként is nagyon jól mutat, csak a színek kiválasztásánál kell figyelembe venni a nappali/étkező/háló színvilágát.

Kellemes szórakozást kívánunk a girland elkészítéséhez!

További ötletek>>>