Hírlevél feliratkozás

Márton napi lámpások készítése

Márton-napi lámpás

A Márton-napi hagyományőrzéshez kapcsolódóan az óvodákban és az iskolákban különböző kézműves foglalkozásokat tarthatunk a gyerekeknek.

Az ötlet, a libák sziluettje és a kis történeti áttekintés innen letölthető, kinyomtatható.
A nagyobbakkal kicsi vagy nagy üveg viharlámpást festhetünk vonuló libák árnyképeivel.
Elsőként a háttér festéséhez szivacsecsetet használjunk, hogy szép átmenetes legyen a naplementés hangulat.
Ezután ecsettel (Munkácsy póniszőr vagy szintetikus) fessük meg a távoli dombok-hegyek sziluettjét és a közeli mezők elszáradt növényeit. Már csak a libák sziluettjét kell felfestenünk vékony ecsettel.
A libák sziluettjéhez letölthető anyagunkban adunk rajzmintát.
A viharlámpás díszítéséhez a kiváló minőségű Hobbyművész matt akrilfestéket használhatjuk ami vékony rétegben (pl. a háttérnél) fényáteresztő, de a vastagabb részeknél (pl. sziluetteknél) fedő. Használhatunk ezen kívül különböző üvegfestéket is, melyek tulajdonságairól itt írunk részletesen.
A kisebb gyerekeknél a lámpás készítéséhez használhatunk egyszerű befőttes üveget, amire különböző juta- vagy csipkeszalagokat és libás fafigurát ragaszthatunk, valamint raffiával díszíthetjük. Az üveg nyakára drótból hajlíthatunk akasztót.
Képeinken egy régebbi Pedagógusoknak rendezett foglalkozásaink hangulata mellett a lámpások készítésének fázisai is jól láthatók.

Kellemes időtöltést és szórakozást kívánunk a gyerekeknek is!

Hobbyművész

Egyszerű Márton napi libás dekoráció készítéséről itt írunk!

 

Márton napi textilliba varrásáról itt írunk!

 

A Márton-időszakról a foglalkozás közben a következőket mesélhetjük el a gyerekeknek:
Forrás: http://waldorfpecs.atw.hu/lampas.htm

Márton-időszak

A Márton-időszak az évkörben a Mihály-időszak és Advent között helyezkedik el, nagyjából a november hónapot foglalja magában.
A természet ekkorra már jórészt elhal, sok növény és állat téli álomba merül. Az időszakot uraló állatövi jegy a Skorpió. És valóban, szinte érezzük ahogy sziszegő, csípős nyelvével zúzmarát dermeszt a fákra, belopakodik a kabátunk alá. A nappalok egyre rövidebbek, a sötétség veszi át az uralmat. Minden a befelé fordulást sugallja. Vágyunk a meleg szobába, ahol fényeket gyújtva ellensúlyozhatjuk a külső sötétséget.
Ebben az időszakban a manók azok a lények akik ezt a befelé húzódást jelképezik. A hideg elindítja a kristályosodást a föld alatt, a föld kezd megfagyni, s a manók ennek a folyamatnak az őrei. Ezek a kis lények nagyon közel állnak a gyerekekhez, mivel aprók, fürgék és huncutok, ugyanakkor rendkívül bölcsek.
Az óvodában ilyenkor megjelennek az évszakasztalon is gyökérből való manóváraikban, jelen vannak az énekekben, mondókákban, s felbukkannak a gyerekek játékában.

November 11-én Szent Mártonra emlékezünk, aki 316-ban született Pannóniában Savaria (Szombathely) városában. Katona volt a római hadseregben, és felvette a kereszténységet. Egy nap éppen úton volt télvíz idején, amikor félmeztelen koldust pillantott meg az út mentén. Kardot rántva egyetlen mozdulattal félbehasította köpönyegét és megosztotta azt a koldussal. Aznap éjjel álmában megjelent neki Krisztus, vállán a fél köpennyel. Márton otthagyta a hadsereget, és pap, majd 371-ben Tours püspöke lett. 397 november 11-én hunyt el, s ezt a napot, mint az isteni világban való újjászületése napját ünneplik a keresztények.
Szent Márton alakja természetesen a magyar hagyományban is jelen van. István király zászlaira a hadverő Márton képét festette, s a pannonhalmi apátság is az ő tiszteletére épült. Szombathely mellett Szentmártonfalván a templom előtti kút az, ahol a legenda szerint Mártont megkeresztelték. Érdekesség, hogy középkori felvidéki templomaink némelyikében együtt, egy oltáron található a "négy magyar szent király", Márton, István, Imre, László szoboralakja.

A néphagyományban Márton napja a gazdasági év kiemelkedő zárónapja, valamint fontos időjósló nap. Mit jelenthet nekünk magunknak ma Szent Márton, és mi az a kép amit gyerekeink elé állíthatunk? Mit élünk meg ebben a ünnepben, az évnek ebben a sötétedő, hidegülő időszakában? Ezekre a kérdésekre mindnyájunknak magunkban, magunkból kell megtalálni a választ.
A következő sorok (Füle Erika váci Waldorf-pedagógus sorai) gondolat ébresztőek lehetnek ebben a folyamatban: A mai ember elvesztette azt az ősérzést, hogy egy a világgal. A régi ember egységben élt a természettel, nyáron teljes odaadásban, ősszel visszahúzódásban. Mi már csak tudatosan, tudatunk fejlesztésével, belső fényünk növelésével találhatunk vissza ehhez az elveszett egységhez. Szellemi munkánk gyümölcsei tetteinkben testesülnek meg. A gyerekek mindezt még "ingyen" kapják, ösztönösen élnek az égi erőkkel. Ahogy nőnek elveszítik ösztönös tudásukat, hogy majd önálló emberként, tudatosan találjanak vissza hozzájuk. A gyerekeknek akkor tudunk segíteni, ha úgy élünk - mi felnőttek - hogy méltók legyünk arra, hogy utánozzanak bennünket. A kisgyerek nem tud nem utánozni, kiszolgáltatott utánzó, így komoly felelősség "eléjük élni". Ebben az időben például úgy, hogy megkeressük mi az amit tettekre válthatunk a mártoni példából.

Márton jót tett a koldussal. Ki-ki maga tudja mi jót tehet mindennapjaiban, a maga életében. Lehet, hogy segíthet a párjának, a gyerekének, egy kutyának, vagy egy embercsoportnak... Lehet ez a segítség egy mozdulat, odafordulás, ima valakiért, egy jókor teremtett csend...

A belső mozdulat őszintesége a lényeg, mert ezt éli meg belőlünk a gyerekünk, kihat a mozdulóra, s a környezetére egyaránt.

Az óvodában a Márton-napi lámpás ünnep megpróbálja mindezt közel hozni, képpé formálni, a gyerekek számára átélhetővé tenni. Megváltozik a környezetünk, sötétebb lesz, s hogy ez érzékelhetőbb legyen, a szobában mindenhol lámpa világít villanyfény helyett. Az ünnepre készülve lámpáslapokat festünk, olajozunk, rajzolunk. A játékok, dalok versek "dolgozós,összebújós, törpés" élményt adnak.
A szülők is készülnek, megtanulják a dalokat, elkészítik az óvodások lámpásait. Végül együtt éljük meg az ünnepet, énekelve kísérjük a gyerekeket az estében.

Ezek a történések mind-mind tettek, jó tettek. Mindannyiunk jó tetteire szükség van ahhoz, hogy ünnepet teremtsünk gyermekeinknek, Márton-ünnepet, megelevenítve azt a képet, hogy "Az ember saját belső fényét viszi a külvilágban eluralkodott sötétségben."

Forrás: Szülői kör. Metamorfózis 2004/2
Újhelyi Hedvig:Líceumot Építünk
Molnár V. József: Kalendárium
A Hámori Waldorf-iskola honlapja