Hírlevél feliratkozás

Mécsestartó öntés kerámiaporból - dombormintával

Tartós és mutatós mécsestartót készíteni vagy ajándékba adni mindig öröm, lehet bármilyen alkalom: karácsony, Valentin-nap, születésnap, évforduló, stb.

Ebben az ötletünkben egy egyszerűen elkészíthető dombormintás mécsestartó készítését mutatjuk be kerámiaporból, de természetesen betonból is lehet.

Az ötlet leírása innen letölthető, kinyomtatható.

Hozzávalók:

Keressünk a környezetünkben egy újrahasznosítható műanyag formát a mécsestartónak, és egy másikat, aminek az átmérője kicsit nagyobb, mint a teamécses.

Válasszuk ki a megfelelő mintájú szilikonos pecsételőt - ez lehet akár magyar nyelvű feliratos is, - és a mécsestartó formájába belülről tapasszuk a falára olyan helyre, ahová a mintát elképzeltük. Ezután puha olajos ecsettel vékonyan kenjük ki a formát, hogy könnyebben elváljon a megkötött kerámiaportól.

Az előkészületek után, jöhet az öntés:

Egy nagyobb edénybe töltsünk egy adag hideg vizet, majd ebbe egyenletesen szórjunk bele 3 adag kerámiaport olyan ütemben, ahogy a víz elnyeli. Várjuk meg, míg a por teljesen átitatódik, hogy majd ne legyen csomós a massza. Ezután keverjük simára és lassan, folyamatos sugárral öntsük a mécsestartónak szánt formába. A bekevert massza rendkívül gyorsan köt, így az öntésre csak pár percünk van!

Betonhatás elérése:

A kerámiapor masszába fekete akrilfestéket keverhetünk, hogy a színe fehér helyett betonszerű legyen. De ezzel a módszerrel bármilyen színűre színezhetjük a kerámiaporból készített tárgyakat.

Betonöntés:

Ha betonból szeretnénk készíteni, akkor csak a bekeverésben van eltérés. A betonporhoz kell a nagyon kevés vizet keverni (1 kg Hobbibetonhoz 1,1 dl víz).

Ezután nyomjuk a masszába a mécsestartónál kisebb műanyag formát, amit kívülről átkentünk puha, olajos ecsettel. Ha mélyebbre nyomjuk, akkor majd a teamécses is mélyebben fog beleülni a mécsestartóba. Olyan mélyre semmiképp ne nyomjuk, hogy alul a két műanyag között 1 cm-nél kevesebb kerámiamassza maradjon! 

Figyelem! A kerámiamassza rendkívül gyorsan köt, így az öntésre és a mécsestartó rész kialakítására csak pár perc áll rendelkezésre!

Hagyjuk kötni a kerámiamasszát minimum 30-45 percig, majd vegyük le a ragasztószalagot és csavaró mozdulattal emeljük ki a mécses helyére mélyesztett műanyag edényt. Óvatosan vágjuk be a külső mécsestartó edény oldalát és hajlítsuk ki, törjük le, hogy kiemelhessük a megkötött mécsestartót. Ha a pecsételő levált az edény faláról, akkor óvatosan emeljük ki a mécsestartó oldalából.

Hagyjuk szobahőmérsékleten kiszáradni - ami nagyobb tömegű tárgyaknál pár napig is eltarthat, - és az éles peremeket csiszolópapírral csiszoljuk le.

Tetszés szerint akrilfestékkel díszíthetjük.

Tipp: Ha nem használunk pecsételő lenyomatot a mécses oldalára, akkor könnyen kicsúsztatható a műanyag edényből, ami így újra felhasználható marad.

Kellemes és hangulatos szórakozást kívánunk az elkészítéséhez!

További ötletek>>>