Hírlevél feliratkozás

Papírtasak készítése, pecsételéssel és mintalyukasztóval díszítve

  

Az itt bemutatott kis papírtasakot már egy A4-es papírból is el lehet készíteni, de persze tetszés szerint nagyíthat, ha az elrejtendő ajándék vagy meglepetés nagyobb lenne.

Gyerekekkel is bátran nekiláthatunk a pecsételéssel és mintalyukasztóval díszített tasak elkészítéséhez.

Hozzávalók:

A szabásminta és a leírás innen letölthető.

Rajzoljuk át a szabásmintát az A4-es színes papírra. A szaggatott vonalakkal jelzett hajtásvonalak találkozását egy tűvel jelöljük át a papírra. A folyamatos vonallal jelölt részeken vágjuk körbe a rajzot, majd a szaggatott vonalak mentén hajtsuk be.
Színes fénymásoló papírt a hajtásvonalra helyezett vonalzó mellett könnyebb meghajtani, míg a tónuspapírt vagy fotókartont hajtás előtt érdemes egy tompa tárggyal bekarcolni.
Fordítsuk meg a lapot - hogy a ceruzavonalak a tasak külső felén majd ne látszódjanak, - és pecsételjünk mintát a tasak oldalaira az alkalomhoz vagy stílushoz illő kiválasztott pecsételő sablonnal és színnel. A tasaktól eltérő színű papírra is pecsételhetünk mintákat, amiket utána mintalyukasztóval kivághatunk. A lyukasztásnál úgy tudjuk beigazítani a pecsételt mintát, ha a lyukasztót megfordítva használjuk és az aljánál belesünk.
A ragasztófüleket kenjük be PVAc ragasztóval és ragasszuk össze a tasak oldalát. Hajtsuk be az alj egyik nagyobb fülét és ragasztózzuk be alulról és hajtsuk rá a két kisebb fület és nyomjuk össze. A szabadon lévő fül belső felét is ragasztózzuk be és nyomjuk a többihez. A mintalyukasztóval kivágott színes, pecsételt virágokat jancsiszöggel fogjuk össze és szúrjuk bele a doboz oldalába díszítésként. A tasak összezárásához egy másik színes papírból mintavágó ollóval vágjunk egy 2-2,5 cm széles 21 cm hosszú csíkot. Hajtsuk a tasak záró része köré, vegyük le róla és ragasszuk össze egy gyűrűbe.
A tasak lezáró részének sarkait csípjük le a mintavágó ollóval. Rejtsük el benne az ajándékot majd húzzuk rá a záró gyűrűt. Ez a tasak a leírás alapján készült.
Ízelítő a Házivásáron részvevő pedagógusok munkáiból: