Hírlevél feliratkozás

Patchwork bagoly kulcstartó varrás lépésről-lépésre

A Viszonteladóinknak és a Pedagógusoknak rendezett Házi vásárunkon talán a bagoly kulcstartó készítésének volt a legnagyobb sikere, így ezt tesszük közzé elsőként.

Hozzávalók:

A leírás és a szabásminta innen letölthető és kinyomtatható.

Válasszunk ki két féle anyagot a bagolyhoz. A nagyobbikból lesz a bagoly teste (17x15 cm-es darab is elég hozzá),  a kisebbikből pedig a hasa (9x10 cm-es darabka is megfelelő). A szabásminta alapján szabjunk ki mindegyikből 1-1 db-ot. Fordítsuk a két anyagot színével egymásra úgy, hogy a jobb alsó sarkok illeszkedjenek és apró öltésekkel varrjuk össze az anyagszéltől 5 mm-re a ponttal jelölt részig.
A két anyag szabásíve nem azonos, ezért ügyeljünk arra, hogy menet közben a széleket egy vonalba igazítsuk. Ha végeztünk ezzel a varrással, akkor a bal oldali sarkokat is illesszük össze és az ívet együtt futtatva mérjük ki, hová kerül a kisebbik anyag felső csücske (ahol épp befejeztük a varrást). Gombostűvel középen rögzíthetjük is.

A felső pontból kiindulva varrjuk végig apró öltésekkel ezt az összeillesztett oldalt is.

Az oldalvarrásoknál 3-4 apró fel-leöltés után érdemes egy öltésnyivel visszaölteni, hogy erősebb legyen a varrás.
Ha végeztünk ezzel az oldallal is, akkor így néz ki a munkánk. A felül megmaradt nyitott résznél illesszük egymásra az anyagszéleket (hajtsuk félbe a nagyobb anyagdarabot) és az eddig megvarrt résztől kiindulva varrjuk ezt is össze egészen a csúcsig.
A felső csúcs 0,5 cm-es sarkát óvatosan vágjuk le úgy, hogy a varrás ne sérüljön meg és maradjon mellette kb. 2 mm-es anyagrész. Ezután fordítsuk ki. A csúcsot az olló hegyével tudjuk szépen kinyomni, de óvatosan tegyük, nehogy kiszakadjon az anyag. A "tölcsér" szájánál hajtsuk befelé az anyag szélét kb. 6 mm szélesen és dupla cérnával, nagyobb fércöltésekkel haladjunk rajta végig (ne öltsünk egyszer sem vissza). Ezt a szálat meghúzva fogjuk tudni összehúzni az anyagot és kialakítani a bagoly popsiját. Hagyjuk a cérna végén lógni a tűt, mert még szükségünk lesz rá.
Húzzuk egy kicsit össze az alsó részt.

Simítsuk szét a megvarrt csúcsot, hajtsuk szimmetrikusan le a pocakra és tűzzük meg egy gombostűvel. Ügyeljünk arra, hogy a "hátsó" anyagbon ne szúrjuk át a gombostűt, mert különben nem tudjuk majd tökéletesen kitömni a bagoly testét.

Az alsó nyíláson keresztül tömjük meg jó keményre a figurát vlies töltőanyaggal. Arra ügyeljünk, hogy minél apró darabokra tépett vlies-t használjunk, hogy a figura végleges formája szebb legyen. Ne ijedjünk meg, az 50 g töltőanyag mind bele is fog férni. Amikor már nagyon kemény a bagoly, akkor húzzuk össze 5-10 Ft-os nagyságúra az alsó részt és varrjuk el a cérnát.
A kulcskarikára fűzzünk fel 5-6 cm-es fém láncot és varrjuk fel több öltéssel a figura tetejére majd jó erősen varrjuk el a szálat, mert ennek strapabírónak kell lennie. A szál végét be is húzhatjuk a figura testébe. (Ezt a lépést a szemek varrása után a legvégén is megcsinálhatjuk, így nem akad majd bele a hosszú, szemeket varró cérna a lifegő kulcskarikába.) Ezután már csak a szemeket kell felvarrni babavarró tűvel (sokkal hosszabb tű, mint a varrótű, így a figura kitömött testén is könnyedén át tudjuk szúrni). A szemekhez nagyobb kabátgombot használhatunk. Ha ez nincs, akkor kisebb gomb alá vághatunk barkácsfilcből vagy bionemezből 1-1 korongot.
Vegyük ki a gombostűt és a bagoly hátoldaláról szúrjuk át a 40-50 cm-es dupla cérnával befűzött tűt a lehatott anyagon keresztül az egyik oldalra és fűzzük rá az egyik szemnek szánt gombot (vagy a filckarikát és a kisebb gombot). A gomb másik lyukán öltsünk vissza a hátoldalra. Ezt ismételjük meg 3-4-szer, hogy véletlenül se szakadjon majd le. A másik szemnél ismét hátulról szúrjuk a tűt előre és fűzzük rá a másik szemnek való gombot. Ügyeljünk arra, hogy szimmetrikusan helyezkedjenek el a pocak felett, illetve a lehajtott csücsök csőr mellett. Igaz, az is bájos lehet ha kicsit csáléra sikerül. :)

A szabásminta alapján vágjuk ki a kis szív formájú lábat a filcből. Ragasztópisztollyal ragasztózzuk be a bagoly összehúzott tömőnyílását és nyomjuk rá a filc szívre úgy, hogy a két ív előre nézzen, mintha a bagoly lábai lennének. Kész is van a bagoly kulcstartó.

Íme pár bagoly, melyet a foglalkozáson résztvevő Pedagógusok illetve Viszonteladóink készítettek:

További ötletek>>>