Hírlevél feliratkozás

Sámli felújítása cartonnage technikával

Ha takarítás, szanálás közben a padláson, vagy a sufniban olyan régi tárgyba, bútordarabokba botlunk, amelyet szívünk szerint azonnal a száműznénk, ne tegyük! Régi, kopott darabjainkat egy kis kreativitással újjá varázsolhatjuk, így otthonunk egyik legmutatósabb darabjává válhat. Mi most megmutatjuk, hogy egy kopott, repedezett régi sámliból hogyan készíthetünk romantikus hangulatú, virágos darabot.

Amire szükségünk lesz hozzá:
-struktúrpaszta
-akrilfesték a patchwork anyaghoz illő színben
-300 g-os akvarellpapír
-vlieseline közbélés
-patchwork anyag tetszőleges mintában
-szaténszalag
-csipkeszalag
-transzfer médium
-PVAc ragasztó
-ragasztópisztoly
-ecset 

További kartonázs ötletek: képkeretfedeles doboz, jegyzettömbtartó, szív doboz

Első lépésben az ülő részt fogjuk elkészíteni. Sámlinkat fordítsuk meg és festessük rá a 300 grammos akvarell papírunkra, rajzoljuk körbe, majd vágjuk ki a négyzetet a papírból. 

Ezután vágjunk ki 3-4 réteg vliest a sámli tetejére kerülő kartonnal megegyező méretben, majd a választott textilből szintén vágjunk ki négyzetet úgy, hogy minden oldalán hagyjunk rá 5-6 cm-t pluszban. 

Ecsettel vékonyan kenjünk le a kivágott kartont PVA ragasztóval, majd illesszük rá a vlies anyagrétegeket, óvatosan préseljük rá, majd hagyjuk megszáradni. Ezután fordítsuk rá a felfordított patchwork anyagunk közepére, majd ecsettel vékonyan kenjük le kartonunk szélén azt a részt, ahova a lelógó patchwork anyagrész kerülni fog. Ezután simítsuk fel a beragasztózott részre a túllógó textilt, préseljük rá a tökéletes ragasztás érdekében. A sarkoknál keletkezett kis felálló háromszögeket száradás után vágjuk le úgy, hogy kissé elálljon a kartontól. Ezt hívjük külső csípett sarok megoldásnak. 

Válasszunk egy gombot, amely illik patchwork anyagunkhoz, s varrjuk bele ülőkénk közepébe, átvezetve a cérnát az anyagon, a vliesen és a kartonon is. 

Most a régi, repedezett sámlit fogjuk rendbehozni. Festőkés vagy szivacs segítségével vigyünk struktúrpasztát a repedésekbe, ezzel kiegyenlítve azokat, eltűntetve a hézagokat. Várjuk meg amíg a paszta megszárad, majd tetszőleges színű akrilfestékkel kenjük át kétszer az egész sámlit. A rétegek között hagyjunk száradási időt. 

A festék száradása után az elkészített ülőrészt ragasztópisztollyal ragasszuk a sámli tetejére. Ezután  az ülőrész oldalára - eltakarva a kartonász ülőke szélét - ragasszunk 25 mm széles szaténszalagot, majd erre díszítésként keskenyebb csipkés szalagot. 

Nyomtassuk ki választott mintánkat, amelyet szeretnénk felvinni a sámlinkra. Ha szöveget szeretnénk, nyomtatás előtt tükrözzük le függőlegesen. Vágjuk ki a mintát a papírról, nem kell pontosan vágni, csak szaladjunk körbe az ollóval. Transzfer médiummal kenjük be a képünk mintás oldalát, nyugodtan vigyünk fel rá bőségesen az anyagból.

A képet mintával lefelé ragasszuk fel a sámlink lábára. Nyomkodjuk jól rá, hogy kimenjen alóla a levegő és a felesleges ragasztó. Várjuk meg amíg megszárad, ez legalább fél- 1 órát vesz igénybe, majd nedves ujjal dörzsöljük le róla a papírt. Miután leszedtük a papírt, a minta ott marad a felületen, mint egy hártya.

Erről a tükörképes transzfer technikáról bővebben itt olvashat.

Zárásképpen kenjük le fényes lakkal a mintát, vagy tetszés szerint az egész sámlit.  

Jó munkát kívánunk!

A PDF alapú leírás letölthető innen.

További ötletek>>>