Hírlevél feliratkozás

Adventi Kalendárium

Készítsünk különleges Adventi Kalendáriumot a Makower Fabric paneles patchwork anyagából, melyben minden évben elrejthetjük az apró Karácsonyváró ajándékainkat!

A panelvarrás rejtelmeiről még többet tudhatunk meg, ha megnézzük ezt a youtube videót:

https://www.youtube.com/watch?v=mqC8VnD2hy4

Az ötlet pdf innen tölthető le

Hozzávalók:

Makower karácsonyi Adventi paneles patchwork anyag (panel méret 60 cm)

hátlaphoz anyag és közbélés (vlies) (50x70 cm)

 1. Az anyag panel szélén részletes leírás található a panel elkészítésére vonatkozóan.  Ezt olvassuk el figyelmesen, majd vágjuk ki a fő panelt a sötét bordó szegély külső vonalánál.
 2. Majd vágjuk ki a kis számozott négyzeteket az anyagból ügyelve arra, hogy némelyik négyzet egyesével helyezkedik el a panelen, némelyeik pedig párosával. (a párosakat később hajtjuk majd meg a két négyzat határán)
 3. Forgassuk színükkel lefelé az egyedülálló kis négyzeteket és a tetejüknél hajtsunk vissza 1 cm-t a jelölésig.
 4. Egyenes öltéssel kezdjük el levarrni a négyzetek tetejét a visszahajtásnál.

TIPP: Megkönnyíthetjük munkánkat, ha az összes négyzetet egyszerre varrjuk le köztük kis szüneteket hagyva, majd a végén egy vágással elválaszthatjuk egymástól a négyzeteket, ez sokkal gyorsabb, mintha minden négyzetet egyesével varrnánk meg! (lsd. youtube videó)

 1. Ezután végezzük el a párosával elhelyezkedő négyzetek meghajtását. A két négyzet határán található vonalra kell a négyzetek szélét ráhajtani, így vastagságot adunk a számozott négyzeteknek. Le is vasalhatjuk, hogy jobban megmaradjon a hajtás.
 2. Majd körömmel hajtsuk vissza az összes négyzet varrásszélességét a megadott segédvonalak alapján.
 3. Ezután helyezzük a négyzeteket a fő panel számozott részeire és gombostűvel rögzítsük a kijelölt helyekre. Majd varrjuk fel a négyzeteket úgy, hogy közben ügyeljünk arra, hogy a négyzetek tetején biztosan jól elvarrjuk a szálat. (nehogy később felbomoljon)
 4. A dupla négyzeteket varrjuk fel a négyzetek határán levő csíkozott vonal mentén a panelre. A válasz vonalnál ne legalul kezdjük a varrást, hanem fél centivel feljebb.
 5. Ha ezzel végeztünk, akkor következik a hátlap megvarrása.  Vágjunk ki egy 8x43 cm-es csíkot, ezzel tudjuk majd a kalendáriumot felakasztani. Minden oldalát hajtsuk vissza 1 cm-rel, a rövidebb oldalakat varrjuk is le. Majd helyezzük a hátlapra úgy, hogy a tetejétől kb. 5 cm-re legyen az elkészített csík. Varrjuk fel az egyik hosszú oldalt, majd a másik oldal varrása közben picit nyomjuk össze az anyagot, hogy egy kis hullám keletkezzen a csíkban. Így könnyedén bele tudjuk majd helyezni a kész kalendáriumba a tartólécet.
 6. Fektessük ki a fő panelt egy sima felületre színnel felfelé, majd fordítsuk rá a hátlapot és ennek tetejére helyezzük a közbélést. Tűzzük egybe a három anyagot a sarkoknál. Fordítsuk vissza és tűzzük még meg pár helyen a vonalak mentén.
 7. Kezdjük el körbe összevarrni az anyagokat, majd az egyik rövidebb oldalon hagyjunk egy nyílást, ahol kifordítjuk a kalendáriumot. Vágjuk le körben a keletkezett anyagfelesleget, kivéve a nyílásnál. Majd fordítsuk ki az anyagot, a sarkokat egy olló segítségével nyomjuk ki.
 8. Fektessük le az anyagot és vasaljuk le, főleg a széleket. A nyílást rejtett öltéssel varrjuk össze. Végezetül megtűzhetjük még varrógéppel pár helyen a panelt, ilyenkor haladjunk a vonalak mentén. És már el is készült a különleges karácsonyi adventi kalendárium.

TIPP: Ha szeretnénk, kiegészíthetjük a panelt a Cool Yule anyagkollekció egyéb anyagaival is, melyeket a panel kereteként használhatunk.

További kalendárium anyag: