Hírlevél feliratkozás

Betonhatású ékszer Fimo süthető gyurmából

Amire szükségünk lesz hozzá:
-Fimo Soft 57 g gyurma, delfinszürke
-Fimo Soft 57 g gyurma, fekete
-Fimo Soft 57 g gyurma, óceánkék
-Fimo Soft 57 g gyurma, fehér
-Fimo Soft 57 g gyurma, indiánpiros
-Fimo modellező szerszámok
-Fimo akril gyurmanyújtó rúd vagy gyurmanyújtó gép
-Fimo fényes lakk, 10 ml
-Fimo csiszolókészlet
-Hobbyművész matt akrilfesték, fekete
-kör alakú formaszaggató
-nagyobb méretű fagyöngyök

Első lépésben vágjunk le 2 csíkot a delfinszürke és 2 csíkot a fekete színű Fimo Soft gyurmából. Egyik különlegessége a Fimo gyurmacsaládnak, hogy a színek tökéletesen keverhetőek egymással. Gyúrjuk össze külön egy-egy golyóvá a szürke és a fekete gyurmákat, melegítsük fel és puhítsuk meg őket tenyerünkben. Ezután gyúrjuk össze a két golyót, s formázzuk addig, amíg egy tökéletesen homogén, sötétszürke gyurmagolyót kapunk. Ezután a golyóból akril nyújtórúd vagy gyurmanyújtó gép segítségével készítsünk 3-4 mm vastagságú gyurmalapot.

Kb. 4 cm-es átmérőjű, kerek formaszaggatóval, krémes tégely kupakjával vagy akár szabad kézzel rajzoljuk meg a medál körvonalát.

Konyhai késsel vagy hegyes modellező eszközzel rajzoljunk az alapba négy virágszárat a képen látható módon. Ugyanígy a hegyes eszközzel rajzoljuk meg a levelek szárát, a tompa végével pedig kis kerek leveleket.

Erősebb sörtéjű fogkefével vagy ecsettel a képen látható módon készítsünk egyenetlen felületet az alapra, mintha beton lenne.

Vágjunk le piros, a fehér és a kék színű gyurmákból fél-fél csíkot, gyúrjuk át őket egyesével majd készítsünk belőlük kb. 2 mm vastagságú gyurmalapokat. Kisebb, 1-1,5 cm átmérőjű, kerek formaszaggatókkal vágjunk ki kisebb köröket, két darab fehéret, valamint egy pirosat és egy kéket.
A kivágott kis köröket illesszük az előzőleg megrajzolt szárak tetejére a képen látható módon, s óvatosan nyomjuk őket rá az alapra. Akril gyurmanyújtó rúddal görgessük végig a felületet, hogy a kivágott színes körök kissé belelapuljanak az alapba.

Hegyes modellező eszközzel szúrjunk egy-egy lyukat mindegyik virág közepébe, valamint pöttyözzük végig a kör széleit, hogy az teljesen összesimuljon az alappal. Konyhai késsel vagy modellező eszközzel kössük össze a külső körön lévő pöttyöket a középsővel, megrajzolva ezzel a virágok szirmait.

Következő lépésben egy toll kupakjával vájjuk ki a medál akasztóját a képen látható módon, a virágok felett.

Formaszaggatóval vágjunk ki kerek darabokat a szürke színű gyurmából, s borítsuk be velük a fagolyókat. Helyezzünk egy kerek gyurmalap közepébe egy golyót úgy, hogy a furat függőlegesen legyen. Hajtsuk fel a gyurmát a gyöngy oldalaira, s simítsuk rá. Ha a kör közepe felé bevágjuk a gyurmát és kiemelünk belőle részeket, úgy szebben elsimítható az anyag a gyöngy felületén.

Következő lépésben ugyanúgy, ahogy a medálnál csináltuk, készítsük el a kis virágokat a gyurmával bevont gyöngyök felületére.

Ezután mind a medált, mind a gyöngyöket helyezzük sütőbe 110 fokra, s 20-25 perc alatt égessük ki.

Miután teljesen kihűltek a gyurmaékszerek, kenjük le mindet fekete színű akrilfestékkel és várjuk meg amíg az megszárad.

Ezután finomszemcsés csiszolóval dörzsöljük át az ékszerek felületét, így a festék benne marad a mélyedésekben, a többi helyen pedig látszani fog a gyurma színe.
A gyöngyöket húzzuk fel fogpiszkálókra, s állítsuk bele őket egy szivacs vagy styropor alapba, majd mind azokat, mind a medált kenjük le fényes lakkal.

Most már csak az a lépés marad, hogy a medált bőrszálra applikáljuk, a gyöngyöket pedig a nyaklánc szárára. Kössünk csomókat a gyöngyök mellé, hogy ne csússzanak el!

Jó munkát kívánunk!

A PDF alapú leírás letölthető innen.Forrás: Pinterest.com