Hírlevél feliratkozás

Karkötők charm függővel

Óriási népszerűségnek örvendenek napjainkban a charm függőkkel ellátott, egyszerű ékszerzsinórból vagy viaszolt szálból készített karkötők. Készítsük el magunknak a nekünk tetsző darabot, amihez segítséget nyújt a lenti lépésről lépésre leírás.

Amire szükségünk lesz hozzá:
-charm függők, amelyekbe mind a két oldalról belefűzhető a szál
-microcord zsinór (de lehet viaszolt szál, ékszerzsinór is tetszőlegesen) - a csomózási módszertől függően 1-2 méter
-olló
-öngyújtó

Első lépésben a fogaskerék formájú charm függős karkötőt fogjuk elkészíteni, drapp színű microcord zsinórral. Vágjunk le a zsinórból 20 cm hosszúságú részt és a képen látható módon csomózzuk rá úgy a charm-ra, hogy egyenlő hosszúságú maradjon mind a két szára.
Ezt ismételjük meg újabb 20 cm-es szállal, a charm másik oldalán, majd kössünk csomót mind a két oldalon a zsinórok végére.

Most a csúszócsomót fogjuk elkészíteni - fektessük egymás mellé a karkötő két szárát, hogy egymásnak ellentétes irányba nézzenek. Vágjunk le a zsinórunkból kb. 40 cm hosszúságó részt, majd csomózzuk rá a karkötő két szárára, az egymás mellé fektetett részekre úgy, hogy a csomó pont a levágott zsinór közepére essen. A szálakat húzzuk meg, de ne nagyon erősen, hogy tudjon majd csúszni a csomó.

A képen látható módon makramé csomózással készítsünk egy 2-3 cm hosszú csomózott részt. Mindig a lefelé néző szállal kezdjük a következő csomót, azt fektessük rá a karkötő száraiként funkcionáló gerincszálakra. A másik, felfelé néző szálat először fektessük rá az előbb említett lefelé nézőre, majd a gerincszálak alatt átvezetve bujtassuk ki a lefelé néző szál és a gerincszálak között. Húzzuk meg a csomót, de ne nagyon szorosan!

Ilyen csomókból építsük fel a 2-3 hosszúságú csúszócsomót!
A karkötő szárát ugyanezzel a technikával tudjunk elkészíteni, mint a csúszócsomót, azzal a különbsággel, hogy itt csak a két alapszálra készítjük el a makramé sort. Kezdjük el mind a két oldalon közvetlenül a charm függő mellett, s a karkötő tervezett átmérőjétől függően kb. 4-4 cm hosszúságú részt csomózzunk végig mind a két száron.
Mind a három makramé csomósornál vágjuk le a szálak végét, majd öngyújtóval gyújtsuk meg azok végét, a leégett csonkot pedig lapítsuk hozzá az alaphoz. Az égett anyag ragasztóként fog hozzátapadni az alaphoz, megakadályozva a szálak szétbomlását.
Elkészült az első karkötő.
Következő a Love feliratú, szerelmes hangulatú charm függővel ellátott karkötő lesz, bézs színű microcord zsinórral. Vágjunk le a szálból két darab 20 cm hosszúságú darabot.
A képen látható módon csomózzuk rá a szálakat a charm függőre úgy, hogy egyenlp hosszúságúak legyenek a zsinórok.
Az előző karkötőhöz hasonlóan makramé csomózással készítsünk csúszócsomót az alapszálakra. Ennél a típusnál csak a csúszócsomót makramézzuk, a karkötő szárait nem.
A makramé csomósor végén ugyanúgy öngyújtóval tudjuk lezárni a szálakat, mint az előző ékszernél.

A harmadik ékszer egy vagányabb, tengerész stílusú karkötő horgony alakú charm függővel és sötétkék microcord zsinórral. A képen látható módon tudjuk ráerősíteni a két darab, 20 cm hosszúságú szálat a függőre, a többi lépést pedig az előző karkötőhöz hasonlóan csináljuk meg.

Jó munkát kívánunk!

Az ékszereket Györke Réka kolléganőnk készítette.

A PDF alapú leírás letölthető innen.


További ötleteink itt érhetők el.