Hírlevél feliratkozás

Lámás dekoráció és USB stick süthető gyurmából

Mindenhol lámák! Az internet és dekoráció világának új sztárjai a lámák. Ezek a kedves, jó természetű állatok vidám hangulatot hoznak magukkal - készítsünk mintájukra akár dekorációt, akár ajándékkísérőt!

Amire szükségünk lesz hozzá:
-Fimo Soft 57 g gyurma, fehér (8020-0) - 1 darab
-Fimo Soft 57 g gyurma, szahara (8020-70) - 1 darab
-Fimo Soft 57 g gyurma, fekete (8020-9) - 1 darab
-Fimo Effect 57 g gyurma, gyöngyház rózsaszín (8020-207) - 1 darab
-Fimo Effect 57 g gyurma, metál réz (8020-27) - 1 darab
-Fimo gyurmavágó kések
-Fimo gyurmanyújtó rúd vagy gyurmanyújtó gép
-Fimo gyurmanyomó pisztoly
-Fimo sütő hőmérő
-műszaki rajztoll
-fehér és kék színű fotókarton, A4
-ajándékzacskó
-szalag
-fa csipesz
-sniccer vagy hobbivágó penge
-kitűzőalap vagy lánc méterben

Valamint: sima munkafelület, fogpiszkáló

Első lépésben három csíknyi Fimo Soft szahara színű gyurmát vágjunk le a blokkból és gyúrjuk össze, puhítsuk meg tenyerünkben. Ezután 1-es fokozatra állított gyurmanyújtó géppel készítsünk belőle gyurmalapot (így kb. 2 mm vastagságú lesz). 


Nyomtassuk ki a mellékelt SABLONT, vágjuk ki a láma mintát, majd fektessük rá a kinyújtott gyurmalapra. Ezután hobbyvágó pengével vágjuk körbe - tartsuk annyira függőlegesen a pengét, amennyire csak tudjuk. A felesleges gyurmát távolítsuk el. 

Fimo Soft fekete színű gyurmából készítsünk két kicsi gyurmagolyót - az egyiket lapítsuk le, a másikból pedig formázzunk csepp alakot. A szemhez formázzunk kicsi félkört a szahara színű gyurmából, valamint egy kicsi gyurmacsíkot a fekete színűből.


Ezekből az elkészített kis formákból állítsuk össze a láma arcát. A hajához sodorjunk a réz színű gyurmából kb. 1 mm vastagságú gyurmaszálat, amiből vágjunk le 8-12 mm hosszúságú darabokat. Ezeket a végeiken lapítsuk le és készítsük el belőlük a láma hajkoronáját. 

Fektessünk egymás mellé egy csík réz színű, egy csík rózsaszín, fél csík szahara és fél csík fehér színű gyurmát, majd sodorjunk belőlük hurkát. 2-3 alkalommal vágjuk félbe, majd a darabokat újra sodorjuk össze. Ezután tömjük bele a gyurmanyomó pisztolyba és a 12 furatos mintázólemezt felhelyezve tekerjünk belőlük vékonyka csíkokat. 

Az így készített kicsi gyurmacsíkokból vágjunk le darabokat, amikből formázzunk kicsi csigákat a képen látható módon. Ezekkel kezdjük el befedni a lámát úgy, hogy a csigák szélei kissé fedjék egymást. Ügyeljünk rá, hogy minden csigát nyomjunk oda óvatosan, hogy ne mozduljanak el, vagy essenek le. 

Az elkészült lámából készíthetünk kitűzőt, nyakláncot, vagy ajándékkísérőt. Ha medált szeretnénk belőle, nyomjunk bele a láma felső részébe egy kettévágott gem kapcsot vagy szerelőpálcából hajlítsunk medálakasztót. 

Ezután helyezzük a lámát sütőbe és 110 fokon, 30 perc alatt égessük ki. Ezután ragasszuk a hátuljára a kitűzőalapot vagy a fa csipeszt és várjuk meg amíg a ragasztó megszárad. 

Választott fotókartonjainkból vágjunk ki, hajtogassunk üdvözlőkártyát, amire filcünkkel írhatunk vagy rajzolhatunk. Utolsó lépésben csíptessük ki a gyurmalámát. 

Láma mintás USB stick készítése

Négy csík szahara színű gyurmából készítsünk egy ovális formát, majd a hegyes modellező eszközzel készítsünk akkora furatot rá, amibe az USB lemez belefér majd. Vágjunk ki fehér színű fotókartonból egy, az USB lapot körbeölelő méretű darabot, s helyezzük ezt bele a testbe vágott furatba. Ezután 1/2 - 1/2 csíknyi rózsaszínű gyurmából formázzuk meg a kúp alakú lábakat és vágjuk le laposra mind a két végüket. 

A SABLON segítségével vágjunk ki két lámafej formájú gyurmalapot, illesszük össze őket úgy, hogy a nyak résznél helyezzünk közéjük egy hasonló méretű kartondarabot - ide fog majd kerülni az USB lap. 

Ezután borítsuk be a testet, a nyakat és a fej egy részét olyan kis csigákkal, amiknek az elkészítését fent ismertettük. A fülekbe nyomjunk hosszúkás furatot, majd készítsük el a száját, illetve a fent leírtak szerint az arc többi részét - a szemeket, az orrot és a hajat. 

Helyezzük előmelegített sütőbe 110 fokra és 30 perc alatt égessük ki. Vegyük ki a sütőből, majd várjuk meg amíg teljesen kihül.


Színes cérnákból készítsünk apró bojtokat, amiket kötözzünk a fülekhez. Távolítsuk el a fejből és a testből a kartondarabokat, majd a furatokba kevés ragasztóval rögzítsük bele az USB lapokat. 


Jó munkát kívánunk!

A sablon letölthető INNEN >>

A PDF alapú leírűs letölthető INNEN >>

További ötleteink elérhetőek ITT >>