Hírlevél feliratkozás

Családi emlékdoboz készítés

Életünk folyamán sokszor történnek velünk olyan dolgok, amiket meg szeretnénk tartani emlékezetünkben. Lehet ez a különböző életszakaszok lezárása, óvoda, iskola, ballagás, esküvő, utazás, új munkahely vagy egy költözés, de ilyen lehet szeretteinktől való búcsúzás is.

Az ezekhez az eseményekhez kapcsolódó fényképek, tárgyak méltó tárolására készítsünk emlékdobozokat.

- Miért is jó ez a doboz?
- Elsősorban azért, mert így védett helyen tudjuk tárolni emlékeinket.

- De erre jó a scrapbook album is!
- Ez igaz, de abba nem tudjuk betenni a gyerek kedvenc babáját, nyusziját, a nyaraláskor gyűjtött tengerparti homokot vagy más nagyobb térfogatú emlékeket, tárgyakat.

- Hogyan csináljam?
- Hasonlóan a már szóba hozott scrapbook albumokkal, csak itt még több technikát alkalmazhatunk. Témától, stílustól és dobozmérettől függően felsorolásunkból válassza ki mindenki a számára megfelelőt. Alkotásra fel!

Inspirálódásként nézzük például ezt az átalakított lapos fa dobozt, hogyan is készült.

A fa doboz színét, ezúttal nem akrilfestékkel, hanem fapáccal színeztük meg.

A doboz aljára egy szép patchwork anyagból kartonázs technikával készítettünk puha betétet, így akár tűvel is rögzíthetjük az emlékeket, illetve a törékeny tárgyakat is megvédjük a sérüléstől, kopástól, töréstől.
Kartonázs technika elsajátításához itt nyújtunk segítséget.

Képkeret készítés

Sámli felújítás

Fedeles doboz bevonása

Jegyzettömb tartó készítés

Szív doboz bevonása

A doboz fedelét belülről szintén bevonhatjuk kartonázs technikával.
És egy egyszerű ötlet, hogy a fényképek, meghívók, belépők, vonat vagy repülőjegyek ne csúszkáljanak a dobozban. Készítsünk leszorító pántot szalagból, zsinórból, paracord zsinórból vagy kalapgumiból. Egyszerűen a kartonázs betét színén vezetett zsinórt rögzítsük a hátoldalára, majd így ragasszuk a doboztető belső oldalára.

Mivel négyzet alapú lapost dobozt választottunk, adta magát, hogy az idő múlását óraszerkezettel vagy csak mutatókkal is jelezzük.
Részben ki is fúrhatjuk a doboztetőt és akkor forgatni is tudjuk az óramutatókat, de kétoldalas ragasztóval is rögzíthetjük őket.

Az óra körvonalát a most divatos kalligrafikus írással imitáltuk. Ehhez közel azonos hosszúságú 4 szót választottunk, ami természetesen kalligrafikus tollal írtunk és a beltartalomra utal: CSALÁDI DOBOZ KÉPEK EMLÉKEK
A doboz tetejére a tetőnél mindig egyre kisebb négyzetre vágott színes papírt ragasztottunk, és a legfelsőre készítettük el a kalligrafikus írást, a negyedek jelölését, illetve egy-két fényképet is ráragasztottunk.
. A rusztikus felület és a visszafogott színárnyalatok miatt Tiziano papírt használtunk.

Nincs más hátra, mint megtölteni a dobozt az emlékekkel. :)

A tengerparti homokot kis fiolába tehetjük, színes pékzsineggel díszíthetjük.

 


 

Nézzük, hogyan is készíthetünk vidám, gyerekkori emlékeket őrző fa dobozt.

Itt az emléktárgyaknak megfelelően (kis nyuszi) magasabb dobozt választottunk, és a puha bélelést is kihagytuk, mert nem kerül bele törékeny dolog. :)

Színes kartonnal béleltük, amire egy gyerekkori képet ragasztottunk. Ha több gyerek, illetve testvérek 1-1 emlékdobozát készítjük, ez a fénykép el is árulja, kinek a dobozát nézzük. :)

A doboz alját és tetejét kívülről lefestettük fehér akrilfestékkel (white akril vagy alapozó gesso-t is használhatunk), majd száradás után szivacsecsettel színátmenetesen vittük fel a mintát stencil használatával.
A doboztetőre Tassotti papírból mintalyukasztóval kivágott különböző méretű és színű virágokat ragaszthatunk. A tető oldalára pedig szintén ebből a papírból kivágott csíkot ragaszthatunk.

A doboz alját kívülről a tartalomra utaló kalligrafikus felirattal díszíthetjük, amit egy kis gyakorlás után kalligrafikus tollal a legkönnyebb. A felirat mellé, vagy a doboz többi oldalára fényképet is ragaszthatunk. A doboztetőnél már használt papírvirághoz hasonlókat itt is felhasználhatunk kiegészítésként.
Tipp: Ha nem szeretnénk a fényképet "tönkre tenni" ragasztással, akkor a Tassotti papírból vághatunk a képnél 1-1 cm-el nagyobb "alátétet", amire fényképsarokhoz hasonlóan ferde vágásokat ejtünk, és ebbe bújtatjuk a kép sarkait.

Már csak bele kell pakolni az emlékeket és mehet a polcra.

Kellemes szórakozást kívánunk a családi emlékdobozok készítéséhez!

További ötletek>>>