Hírlevél feliratkozás

Edényalátét ajándékba

Saját készítésű praktikus edényalátét karácsonyi ajándékba

A szeretetteljes ünnepek a kellemes hangulatú együtt eltöltött időn és az emlékezéseken kívül az ajándékozásról is szólnak. Az ajándékok milyensége tükrözi szeretetünket, így célszerű olyan ajándékot készíteni, ami hasznos és ha lehet, mindennapi használatra való így minden alkalommal a szeretetünket hirdeti.

Ilyen ajándék lehet például egy edényalátét, aminek az elkészítése igen egyszerű és a megajándékozott stílusára formálható.

Alapjául választhatunk fa  vagy mdf képkeretet, mdf lapot, fa lapot, vagy akár óralapot is.

Első lépésként akrilfestékkel fessük le tetszőleges színűre vagy mintásra  keretet vagy átlátszó mozaikok esetében az egész alapot.

A különböző színű üvegkavicsokat vagy üvegformákat ragasszuk fel FBS, Mosaix Fix vagy átlátszó mozaikragasztóval. Az elrendezésekkel és a színekkel sokat tudunk játszani, így az edényalátétet személyessebbé tudjuk tennia megajándékozott számára.

Tippek:

Az üvegkavicsok vagy formák helyett különböző kerámia vagy üvegmozaikot is használhatunk mintában elhelyezve.

(http://www.kreativvagyok.hu)

Ha gyerekek készítik az edényalátétet, akkor egy kellemes kirándulás alkalmával kavicsokat is gyűjthetünk hozzá, amit aztán ők helyezgetnek el az alapon.

(http://vk.com/public31805219)

Ha színtelen átlátszó kavicsokat vagy mozaikokat használunk, akkor a mozaikozás előtt mintát is tehetünk az alapra festéssel vagy szalvétatechnikával. Ebben az esetben törekedjünk arra, hogy minél közelebb legyenek egymáshoz az üvegdarabok.

A ragasztó megkötése után a vízzel bekevert sűrű fugázó anyaggal töltsük ki minél tömörebben a kavicsok vagy mozaikok közötti réseket.

Ha színes fugát szeretnénk, akkor fugázás előtt keverjünk akrilfestéket a masszába. Intenzívebb színt érdemes választani, mert száradás után a végeredmény halványabb, fakóbb lesz.

A fugázó massza felhordása után nedves szivaccsal simítsuk át a felületet, hogy a kavicsok, mozaikok újra fényesen csillogjanak. A fuga teljes száradása után száraz dörzsiszivaccsal tudjuk a teljes felületet véglegesen letisztítani, ami után már csomagolhatjuk is az ajándékot.

Örömteli alkotást és ünnepeket kívánunk további mozaikos ajándékötleteinkkel.

Hobbyművész

Az ötlet innen letölthető, kinyomtatható

Peremes fa tálcából is készíthetünk dekoratív, egyedi tálcát a színes és áttetsző mozaikok variálásával. Egy antik képkeret is lehet alapja a tálcának, ha a környezetbe ez jobban beleillik.