Hírlevél feliratkozás

Éjjeli őszi erdő világító festékkel festve

A tél felé araszolgatva egyre korábban sötétedik, így
az erdei túrák vagy séták is egyre gyakrabban
végződnek sötétben. Ha ezt a hangulatot szeretnénk
megörökíteni, akkor a világító festékekkel
könnyen megtehetjük.

Nem kell hozzá más, mint egy nagyobb
feszített vászon, pár világítófesték és akrilfesték.

A megelevenített erdőrészlet lehet emlékkép a túráról
vagy akár fantázia szülte kép is. Pláne ha erdei
állatokat is festünk rá, ahogy Baranyai Ildi is tette
ennél a képnél.

Az eredeti kép a Mammut üzletünkben tekinthető
meg még pár hétig (2015.10.10.)

A leírás képekkel együtt innen letölthető
és kinyomtatható.

Az erdei állatok nappali fényben csak kedvesen néznek ránk, de sötétben már látszik, hogyan világít a szemük és a világos "ruházatuk". Még a holdfény is beszűrődik a kopasz fák ágai között.
Ahhoz, hogy ilyen sejtelmesen látszódjon az ágak között beszűrődő holdfény, először az égbolt színét fessük fel a vászonra. Száradás után a megfelelőhelyre fessük fel a világítófestéket. A "fényforrástól" távolodva egyre hígabban, lazúrosabban használjuk a festéket, így tudjuk elérni ezt a szép átmenetes világító hatást.
Száradás után fessük meg a fákat, az avart és az állatokat akril festékkel.
Fessük fel a baglyot egy vastagabb faágra. A világító szemek és fülek megfestése a háttérrel ellentétben sűrű, hígítatlan világítófestékkel történik. A világosra festett tollazat halványan látszani fog a sötétben, így nem igényli, hogy átfessük higított világítófestékkel,
A róka felfestése is előbb az akrilfestékkel történik, a szemeket a legvégén fessük meg a sűrű világítófestékkel. A róka fehér füleit és mellkasát a bagolyhoz hasonlóan nem kell átfesteni a világítófestékkel.
A szarvasnál is csak a szemeket fessük át világító festékkel.
Az erdei kép festése közben tapasztalhatjuk, hogy minden olyan felületet illetve tárgyat sötétben világítóvá tehetünk a világítófestékkel, amit akrilfestékkel is megfesthetünk. A fényerőt is szabályozhatjuk azzal, hogy vastagon (akár több rétegben is) vagy vékonyan (akár hígítva) festjük át a felületet a világítófestékkel.
Azt, hogy milyen színű világítófestéket válasszunk az dönti el, hogy milyen árnyalatú alapra szeretnénk felvinni (minél kevésbé változtassa meg az alap színét) és hogy milyen színben világítson. Ebben nagy segítséget nyújtanak a festékek nappali fényben és sötétben mutatott színmintái.

További ötletek>>>