Hírlevél feliratkozás

Sujtás ékszer lépésről-lépésre

 

1.Alapanyagok:

2. Ragasszuk fel a kristályt a filcre, majd száradás után ollóval vágjuk körbe.
Fűzzünk kb. 70 cm damilt a tűbe és a végére kössünk csomót.

3. Öltsünk át ferdén a hátoldalról a filcbe majdnem a ragasztott kristály közepénél.
A zsinórokat élükre ál-lítva illesszük egymás mellé, majd a végétől 7 cm-re öltsünk a középébe.
Majdnem ugyan ebben a pont-ban öltsünk vissza a zsinórokon keresztül a filcbe.

 

4. Kb. 0,5 cm-es öltésekkel sugárirányban varrjuk körbe a kristályt, folyamatosan egymás mellé igazítva a szálakat. Nagyon fontos, hogy ne húzzuk szorosra a damilt, mert akkor csúnya hullámos lesz a sujtás.

5. Amikor körbeértünk, 3-4 öltéssel varrjuk össze a zsinórokat.

6. Középről kiindulva fűzzünk egy 6 mm-es igazgyöngy utánzatot a tűre, szorosan íveljük rá a négy zsinórt, szúrjuk át és ugyanazon a gyöngyön keresztül öltsünk vissza a hátoldal filcébe.

 

7. A gyöngyöt bezárva a zsinórokat 4 öltéssel varrjuk össze.

8. A sujtásból kiálló tűre fűzzünk fel egy 4 mm-es igazgyöngy utánzatot, szorosan íveljük rá a zsinórokat és azokon is szúrjuk át a tűt. Oda-vissza öltve rögzítsük.

A zsinórok végét vezessük a 6 mm-es gyöngy mögé és néhány öltéssel varrjuk össze, majd a hátoldalhoz. A maradék zsinórokat vágjuk le. 

 

Ugyan így alakítsuk ki a másik oldalt is.

9. A képen látható helyen ferdén hátulról öltsünk a filcbe majd az előzőleg felvarrt zsinórokba és vegyünk fel a tűre egy 4 mm-es igazgyöngy utánzatot. Ezután szúrjuk át a tűt az újabb 4 szálból összeállított zsinórokon a végüktől kb. 4 cm-re. Pár milliméterrel arrébb öltsünk ferdén vissza az új zsinórokon, a gyöngyön és a régebbi zsinórokon keresztül a filcbe. Mindig kicsit ferdén öltve varrjuk fel a többi gyöngyöt is egymás után körbe.

10. Amikor körbeértünk, 4 öltéssel varrjuk hozzá a zsinórokat az előző hurokhoz. Íveljük körbe őket, mintha gyöngy lenne közötte és néhány öltéssel varrjuk össze, majd a hátoldalhoz. A felesleget vágjuk le.

11. A kristály felőli oldalon ahol a 6 mm-es igazgyöngy utánzatot körülvevő zsinórok között kis rés van, 1 db majd 2 db 11/0 kásagyöngyön öltsünk a zsinórok közé.

12. A hátoldalon lévő zsinórvégeket ragasztózzuk be, hogy ne foszlódjon.

13. Az 1-1 szál 45 cm-es zsinórt fűzzük át a medál 1-1 fülecskéjén és közvetlenül mellette kössünk csomót rájuk. A zsinórok végét ragasztózzuk be majd bőrvég záróval és kapoccsal szereljük fel.
Rajzoljuk körbe egy darabka bőrön a medált, vágjuk ki és a ragasztózzuk be a szélét (lehet oldószeres hobbyragasztó is ) majd illesszük rá a medált. 

A PDF alapú leírás letölthető innen.

Jó munkát kívánunk!