Hírlevél feliratkozás

Epermintás befőttesüvegek Fimo gyurmából

Amire szükségünk lesz hozzá:
-Fimo Soft 57 g gyurma, fehér (8020-0) - 3 darab
-Fimo Soft 57 g gyurma, indiánpiros (8020-24) - 4 darab
-Fimo Effect 57 g gyurma, pasztell rózsaszín (8020-205) - 3 darab
-Fimo Effect 57 g gyurma, pasztell kék (8020-305) - 3 darab
-Fimo Effect 57 g gyurma, pasztell vanília (8020-105) - 1 darab
-Fimo Soft 57 g gyurma, almazöld (8020-50)
-Fimo akril nyújtórúd
-Fimo gyurmanyújtó gép
-Fimo gyurmavágó kések
-Fimo modellező eszközök
-Fimo selyemfényű lakk vagy fényes lakk
-lapos szintetikus ecset

Valamint: sima munkafelület, (befőttes)üvegek rátekerős fedővel, konyhai kés

Tekerjük le az üvegekről a fedőt és távolítsunk el róluk minden címkét, matricát. Első lépésben kapni fognak egy teljes Fimo Soft / Effect borítást. Az üveg nagyságától függően akár két teljes blokk Fimo gyurma is szükséges lehet a teljes beborításhoz. Először gyúrjunk át egy blokkot a tenyerünkben, puhítsuk fel, majd akril nyújtórúddal lapítsuk le és végül tekerjük át 1-es fokozatra állított gyurmanyújtó gépen. 

Fektessük ezt az elkészült gyurmalapot a munkafelületünkre és gyurmavágó késsel vágjuk egyenesre az oldalait, készítsünk belőle négyzetet / téglalapot. Az elkészült gyurmalapnak valamivel magasabbnak kell lennie, mint az üvegünknek, szélességre pedig az üveg felét kell, hogy beborítsa.

Fektessük oldalára az üveget és borítsuk rá a gyurmalapot úgy, hogy a tető alján ne érjen túl. Simítsuk rá az üvegre óvatosan, belülről kifelé haladva, hogy kipréseljünk alóla minden levegőbuborékot.

Gyurmavágó pengével vágjuk egyenesre a gyurmalap két oldalát. A lap tetejét igazítsuk a fedő aljához, konyhakéssel vágjuk le a felesleges gyurmát és simítsuk le a gyurma szélét. Ezután csomagoljunk ki még egy blokk gyurmát és végezzük el vele ugyanezeket a műveleteket.

A két gyurmalap széleinek pontosan össze kell simulnia, nem szabad, hogy fedjék egymást. Ujjbegyeinkkel óvatosan egyengessük össze a széleket, hogy ne maradjon hézag.

A bevont üvegeket most tovább díszíthetjük, például más színű gyurmából készíthetünk gyurmacsíkokat és függőleges irányban felhelyezhetjük őket a bevont alapra. Felülről indítsuk a csíkot, lefelé haladva, a felesleget vágjuk le konyhai késsel.

A pöttyös mintához készítsünk kicsi gyurmagolyókat, amiket ujjbegyünkkel nyomkodjunk rá az alapra és lapítsunk le.

Készíthetünk két színből is borítást az üvegre - simítsunk különböző színű gyurmalapot a befőttesüveg aljára és tetejére, a kettőt pedig elválaszthatjuk egyszerű gyurmacsíkkal, vagy gyurmacsíkokból fonott sávval.

A csíkos üveghez fehér színű, 2-3 mm vastagságúra lapított gyurmalapból konyhai késsel vágjunk ki ovális formát és simítsuk rá az üveg oldalára.

Most a fedők borítását készítjük el. Gyurmanyújtó roller és 1-es fokozatra állított gyurmanyújtó gép segítségével készítsünk tetszőleges színből gyurmalapot. CD-vel, vagy más, kerek sablon segítségével vágjunk ki a gyurmalapból kör formát, helyezzük rá ezt a fedőre és simítsuk le belülről kifelé haladva. A túllógó részeket azonos távonként nyomkodjuk le, így egy hullámos, textilborításhoz hasonló rétegek kapunk.

Tekerjük rá a fedőt az üvegre és pöttyökkel díszítsük.

Középméretű eperhez két sávnyi indiánpiros gyurmát puhítsunk fel tenyerünkben, formázzunk belőle golyót, majd egyik végén kicsit csúcsosítsuk ki, a tetejét pedig lapítsuk le. 

Hegyes modellező eszközünkkel fúrjunk apró lyukakat az eper minden részébe, valamint készítsünk apró bemélyedést az eper tetejére, ahova a levele fog majd kerülni. Vanília színű gyurmából formázzunk apró gömböket, amiket nyomkodjunk bele az elkészített lyukakba.

Egy eperhez egy negyed sáv almazöld gyurma lesz szükséges - formázzunk belőle gömböt, majd kis hurkát és lapítsuk le azt. Három - öt levelet helyezzünk bele az eper felső részébe készített furatba, hegyes modellező eszköz segítségével óvatosan nyomkodjuk bele őket. Azokat az epreket, amiket az üvegek külsejére fognak kerülni, vágjuk ketté gyurmavágó késsel.

Helyezzük fel a félbevágott epreket az üveg külsejére, óvatosan nyomkodjuk őket oda.

Előmelegített sütőben 30 perc alatt, 110 fokon égessük ki az elkészült műveket, majd hagyjuk őket teljesen kihűlni. Utolsó lépésben kenjük le őket fényes vagy selyemfényű lakkal és várjunk, amíg teljesen megszáradnak.

Jó munkát kívánunk!

A PDF alapú leírás letölthető INNEN.

További ötleteink elérhetőek ITT.