Hírlevél feliratkozás

Festés krétafestékkel

Elsőként is pontosítsunk, mit is jelent a krétafesték, mert sokan összekeverik a táblafestékkel.

A krétafesték, más néven chalkpaint egy matt festék, ami dörzspapírral felcsiszolható, így koptatott hatást lehet vele kelteni. A neve elsősorban arra utal, hogy olyan matt, mint a kréta, és felcsiszolásnál olyan finom por keletkezik, mint a krétapor.
Elsősorban fa bútorok, kisebb fa tárgyak díszítésére szokták használni, amik lehetnek fiókok, tálcák, dobozok, fa tálkák, mécsestartók, képkeretek stb.

A Kreul krétafesték nagyon sűrű, erős kötésű, tartós, lakkozást nem igénylő, lemosható és nem utolsó sorban kültéri használatra is alkalmas, bársonyosan sima, nagyon jó fedőképességű, matt festék.

 

A táblafesték, más néven chalkboard pedig az a festék, amire krétával lehet írni, rajzolni. Olyan mint az iskolai tábla.
Táblakrétával írható-rajzolható, vizes szivaccsal lemosható felületet hozhatunk létre fa táblán, feszített vagy kasírozott vásznon, fa bútorokon, dobozokon, szoba ajtón, falon, falrészleten stb.

 

- - - - - - - - - - - - - - -

 

Leírásunkban egy krétafestékkel díszített fa tálca készítésének lépéseit mutatjuk be, miközben sok hasznos használati tanácsot, tudnivalót is adunk.

 

Hozzávalók:

A fa tálcát előbb alapozóval alapozzuk le, majd száradás után a krétafestéktől eltérő, kontrasztos színű matt akrilfestékkel is fessük át.

 

Tipp: Érdemes két rétegben átfesteni a tárgyat a matt akrilfestékkel, mert akkor felcsiszolás, koptatás után sokkal mutatósabb lesz a különböző színű rétegek felbukkanása.

 

A matt akrilfesték rétegek száradása után fessük át a tálcát krétafestékkel.

Hasznos! Mivel a Kreul krétafesték nagyon sűrű, használat előtt alaposan keverjük fel, és puha szőrű ecsettel vigyük a felületre.
Ha nedvszívó felületet festünk a Kreul krétafestékkel, akkor picit hígíthatunk rajta. De éppen csak annyit, hogy kényelmesen el tudjuk oszlatni a festéket, ne legyen csíkos a felülete.

Tipp: Használhatunk akár különböző színű krétafestéket a tálca külső oldalaira és a belsejére,

 

 A gyorsan száradó krétafesték teljes kötési ideje után (kb. 2 óra is elég lehet) jöhet a csiszolás.

Hasznos! A Kreul krétafesték tartósságát erős kötőerejének köszönheti, így akár lakkozás nélkül is alkalmas kültéri használatra, valamint könnyen tisztán tartható, lemosható a felülete.

Tipp: A tartós és erős kötőerőnek köszönhetően, talán kicsit nehezebb a festék visszacsiszolása, nagyobb erőt kell kifejteni. Ezen úgy segíthetünk, ha előbb durvább csiszolópapírt használunk, utána pedig finomabbal dörzsöljük át a felületet, hogy bársonyosan sima felületet kapjunk

 

A felcsiszolt krétafestékes felületre csivacsecsettel stencil segítségével mintát, feliratot is festhetünk díszítésként.

Tipp: Ha a tárgyon különböző színeben, színárnyalatban használtuk a krétafestéket, akkor célszerű, a már eddig is használt színekből választani a díszítéshez, hogy minél harmonikusabb legyen a kész tárgy.

 

Ezzel a módszerrel nem csak fa tálcát, hanem régi kopott fa tálkát, fa képkeretet, fa dobozt is díszíthetünk felújítás gyanánt, vagy ajándékként születésnapra, karácsonyra.

Kellemes szórakozást kívánunk!

További ötletek>>>