Hírlevél feliratkozás

Fimo madár, virág függődísz felületmintázóval

Ha szeretnénk feldobni, barátságosabbá tenni ablakunk, teraszunk vagy kertünk valamelyik szegletét, készíthetünk például ilyen vidám, színes tavaszi-nyári függődíszeket Fimo süthető gyurmából!
Akasztható faágra, ablakkilincsre, ajtóra, bokorra stb. hangulatos díszei lesznek otthonunknak!


A PDF alapú leírás innen letölthető, kinyomtatható.

Hozzávalók:
- Fimo süthető gyurmák:
  Málna (22)
  Pasztell rózsaszín (205)
  Mandarin (42)
  Napsárga (16)
  Almazöld (50)
- Műanyag felületmintázó (barokk)
- Hobbyművész akrilfesték:
  Világos rózsaszín
  Magenta
- Gyurmanyújtó henger
- Organza szalag vagy kenderzsinór
- Szivacsecset
- Sniccer vagy hobbivágó

Vágjunk le egy nagyobb darab gyurmát, kezünkkel gyúrjuk át golyóvá, majd nyújtsuk ki kb. 2 mm vékonyra gyurmanyújtó henger segítségével. Akinek van otthon gyurmanyújtó gépe vagy egy nem használt tésztanyújtója, egyenletesebben és könnyebben nyújthatja a gyurmát velük.
Ha megfelelőnek találjuk a kinyújtott darabot, ráhelyezhetjük a tetszőleges mintájú felületmintázót, majd finoman áthengereljük azon keresztül a gyurmát. Ügyeljünk rá, hogy mindenhol érje a minta a gyurmadarabot.
A sablonokat nyomtassuk ki, vágjuk körbe (a madár szárnyát és virágok közepét is). Helyezzük a sablont a gyurmadarabra, és sniccerrel vagy hobbivágó pengével vágjuk körbe az alakzat mentén. Figyeljünk, hogy a sablonnal ne nyomjuk meg, simítsuk le a mintát.
Óvatosan szedjük le a felesleget a kivágott alakzatról. Kezdjük el a madár szárnyát készíteni. Vegyünk egy kisebb darab gyurmát (ez jól mutat, ha a madár testétől eltérő színű) és kezünkkel ezt is formázzuk golyóvá.
Nyújtsuk ki hasonlóan vékonyra, mint a madár testét (kb. 2-3 mm). Felületmintázóval hengereljük át ezt a darabot is.
Vágjuk körbe a szárny sablonját, a felesleget távolítsuk el. Helyezzük fel a madár testére a szárnyat. A madár szemét és az akasztó helyét lyukasszuk ki. Szemnek akár üveggyöngyöt is nyomhatunk a gyurmába.
Most már kiégethetjük sütőben, 110 fokon 8-10 percig. Vegyük ki a sütőből, és várjunk vele, amíg kihűl.
Kezdjük el befesteni a madarat, amivel kiemeljük a megmintázott felületét. Válasszunk a gyurmától eltérő színű akrilfestéket, és vigyük fel szivacsecsettel nyomkodó mozdulatokkal, hogy csak a kiemelkedő mintákat érje a festék. Próbáljuk ne túl sok festékbe mártani ecsetünket, nehogy belemenjen a mélyebb mintába.

Várjuk meg, hogy az akrilfesték megszáradjon, ezután a kifúrt lyukba fűzzünk szalagot, madzagot, akár drótot, amivel szeretnénk
 felakasztani.

Előzőekhez hasonlóan készítsük el a virágdíszeket is.
Amennyiben kültérre helyezzük el ezeket a díszeket, érdemes lelakkozni mindkét oldalát!
Akasszuk fel a kész dekorációkat kedvünk szerint a kiválasztott helyre, és gyönyörködjük bennünk!

Jó munkát kívánunk hozzá!

( A mintadarabokat kolléganőnk, Frei Erika készítette.)