Hírlevél feliratkozás

Fimo medál millefiori technikával

A millefiori technikával készített medál első látásra bonyolultnak és időigényesnek tűnik, de a képeket és leírást követve kiderül, mennyire egyszerű és gyors az elkészítése.

A gyurmák színeivel és az alakzatokkal a végtelenségig lehet variálni, aminek az eredménye mindig más lesz. Ha egyszer megcsap minket a millefiori technika szele, nem tudjuk abbahagyni, mindent ezzel szeretnénk díszíteni.

Az ékszert Üllői úti üzletünkből Kármán Kriszti készítette.

Az ötlet és a leírás innen letölthető, kinyomtatható.

Hozzávalók:

A kiválasztott színű gyurmákból 1,5-1,5 bordát vágjunk le a gyurmavágó pengével és kézzel gyúrjuk át, puhítsuk fel, majd kb. 1,5 cm átmérőjű hengereket alakítsunk ki belőlük.

A kis szivarkákat vágjuk több szeletre (a miénk kb. 5 mm vastag).

Tetszés szerinti sorrendbe téve a korongokat, alakítsunk ki egy hosszabb hengert.

Nyomjuk össze jó erősen a korongokat, hogy összetapadjanak, és sodorjuk akkora hengerré, hogy bele tudjuk tölteni elölről a gyurmanyomó pisztoly csövébe. (Ne felejtsük el a csőben a dugattyút teljesen visszahúzni, hogy a gyurma beleférjen. Wink)

Válasszuk ki a 20 féle nyomólemez közül a nekünk tetszőt, és rögzítsük fel a pisztoly elejére. Mi a szögleteset választottuk.

A cső másik végére is csavarjuk fel a dugattyút tartó csavart.

A csövet markoljuk meg erősen, és kezdjük el tekerni a kart. Szépen lassan elkezd kinyomódni a kis gyurmahasáb.

A kart tekerve, nyomjuk ki az összes gyurmát a csőből.

Tipp:

Ne hagyjuk sokáig pihenni a gyurmanyomó pisztolyban a gyurmát, mert gyorsan "kihűl", azaz megkeményedik, ami megnehezíti a kinyomást. Ez főleg a kis lyukú nyomólemezek használatánál fontos, de mindegyikre érvényes! Ha nagyon nehéz tekerni a kart, inkább szereljük szét a nyomópisztolyt és gyúrjuk újra puhára a gyurmát és egy csepp olajjal kenjük át a tömítést, hogy ne menjen tönkre a szerkezet.

A kinyomott hasábot vágjuk 16 részre (lehet több is attól függően, mekkora területet szeretnénk majd bevonni). A keresztmetszetekben látni fogjuk, milyen változatosan keveredtek a színek a gyurmanyomó pisztolyban. Ezek alapján tervezzük meg és tegyük egymás mellé illetve egymás fölé 2 sorba a kis hasábokat.

Nyomkodjuk, tapasszuk össze a hasábokat, hogy egy tömbként tudjunk vele a továbbiakban dolgozni, szeletelni.

Vágjuk fel 3-4 mm vastag szeletekre.

A szeleteket rendezzük el egymás mellé úgy, hogy jól nézzen ki, majd kicsit nyomkodjuk egymáshoz őket, hogy összetapadjanak. Ezután gyurmanyújtóval nyújtsuk ki kb. 2-3 mm vastagságúra. Ezzel tudjuk a kézimunka révén egyenetlenre sikeredett vágásvastagságokat kijavítani, szép, sima felületet képezni, valamint még jobban összetapadnak a hasábszeletek, amit ezután egy egybefüggő rétegként használhatunk.

A medálalapot színével a gyurma felé finoman nyomjuk a felületbe, hogy a nyoma megmutassa a pontos méretet. A finom jelölés mentén a gyurmavágó késsel vágjuk méretre.

Tipp:
A leeső darabokat ne dobjuk ki, hanem a nagyobbakból gyűrűt, fülbevalót, kisebb ékszert készíthetünk. Az egészen apró darabkákból pedig gyöngyöket formázhatunk.

A méretre vágott millefiori gyurmalapot helyezzük az ékszeralapba úgy, hogy ne szoruljon alá levegőbuborék. A peremnél lévő vágásfelületet ujjbegyünkkel nyomkodjuk egyenletesen ívesre, majd elektromos sütőben 110 fokon 15-20 perc alatt égessük ki.
Amikor kihűlt, finoman kocogtassuk meg, hogy az égetésnél kissé zsugorodott millefiori gyurmalap kipottyanjon. PVAc vagy epoxi ragasztóval ragasszuk az ékszeralapba. (Ha nem akar kipottyanni, akkor minden rendben, nem fogjuk elveszteni használat közben. Wink)
A piszkolódás és a sérülések elkerülése érdekében Fimo lakkal kenjük át a felületet. Az sem baj, ha egy kicsit a medálalap peremére is kerül, hisz az is összefogja a két anyagot.

Kellemes időtöltést és sikeres millefiori kísérletezést kívánunk!

További ötletek>>>