Hírlevél feliratkozás

Ajtókeret díszek Fimo gyurmából

Készítsünk vidám ajtódíszeket a gyerekszobába, vagy konyhaablakunk tetejére. Levegőn száradó gyurmából nagyon könnyen, gyerekekkel is elkészíthető.

Amire szükségünk lesz hozzá:
-Fimo Air Light levegőre száradó gyurma, 125 g, fehér (8131-0)
-Fimo akril nyújtórúd
-Fimo modellező eszközök
-Fimo csiszolókészlet
-Fimo fényes lakk
-Hobbyművész matt akrilfesték, 40 ml: fehér, fekete, citromsárga, skarlát, világos rózsaszín, rózsaszín, magenta, smaragdzöld, világos királykék
-lapos szintetikus ecset
-hegyes szintetikus ecset
-fekete színű ékszerdrót
-kétoldalú ragasztó

Valamint: folpack

Terítsünk le kb. fél méter folpackot, majd gyúrjuk át rendesen a levegőre száradó, fehér színű gyurmablokkot és tenyerünkkel lapítsuk le a fólián. Ezután az akril nyújtórúd segítségével készítsünk belőle minimum 1, maximum 2 cm vastagságú gyurmalapot.

Lehetőség szerint mérjük le a távolságot a fal és az ajtókeret széle között, hogy a figura ne lógjon majd túl azon. Azonban arra is ügyeljünk, hogy a gyurmalap ne legyen túl vékony, majd akkor felkunkorodhat a széle, ahogy szárad.

Nyomtassuk ki a mellékelt SABLONT, kisollóval vágjuk ki a tetszőleges mintát, majd fektessük azt a gyurmalapra. Ezután konyhakés segítségével vágjuk körbe a mintát, a felesleges gyurmát pedig távolítsuk el. A többi minta elkészítéséhez gyúrjuk össze a megmaradt gyurmát, készítsünk a fent leírtak szerint gyurmalapot és vágjuk ki a többi figurát is. Az elkészült minták szélét ujjaink, vagy modellező eszköz segítségével simítsuk el. 

A macska orrához vágjunk ki egy derékszögű háromszöget a megmaradó gyurmából, majd helyezzük azt a cica fejének közepére. Modellező eszközzel óvatosan nyomkodjuk le a háromszög oldalait. 

Ezután hagyjuk a figurákat száradni szobahőmérsékleten legalább 48 órán keresztül, majd fordítsuk meg mindegyiket és szárítsuk a hátoldalukat is legalább ennyi ideig. Következő lépésben finom felületű csiszolóval dörzsöljük át a figurák felületét és így tüntessük el az egyenetlenségeket. 

A figurákat mikrohullámú sütőben is kiégethetjük, ehhez helyezzük bele 600 Wattra, 10 percre. Rakjunk mellé a sütőbe egy pohár hideg vizet is, hogy elkerüljük a túlforrósodást. 

Ceruzával rajzoljuk meg a macska szemeit és húzzuk meg a testére a víuszintes csíkokat. Ehhez használhatunk segítség képpen vonalzót, ha pedig pöttyös mintát szeretnénk, tetszőleges helyeken rajzoljunk körbe pénzérmét. Következő lépésben fessük le a macskát tetszőleges színekkel. Az egereket fessük egyszínűre, majd egy másik színnel, hegyes ecsettel készítsünk rájuk pöttyöket. A szemeket és az egerek orrát fekete festékkel fessük fel. 

Ha megszáradt a festék, kenjük le a mintákat fényes lakkal, majd hagyjuk ezeket is megszáradni. A cicák bajszához vágjunk le a fekete színű drótunkból kb. 5 cm hosszúságú darabokat és enyhén hajlítsuk meg mindegyiket. Három darabot szúrjunk bele olyan mélyen, amilyen mélyen csak tudunk a macska orrának jobb, hármat pedig a bal oldalába. Ezután tetszés szerint dekorálhatjuk még a macskákat és az egereket, pl. szalaggal, csengettyűvel. 

Kétoldalú ragasztóval rögzítsük fel őket az ajtókeret fölé.

Jó munkát kívánunk!

A PDF alapú leírás letölthető INNEN.

További ötleteink elérhetőek ITT >>