Hírlevél feliratkozás

Modern ékszerek Fimo gyurmából, betonpasztával

Egyre népszerűbb technikává válik dísztárgyaink, ékszereink betonhatásúra való varázsolása. Bemutatunk most egy remek ötletet, ami alapján egy igazán egyedi, betonos ékszert készíthetünk. 
Amire szükségünk lesz hozzá:
-betonpaszta
-Fimo Air Light levegőre száradó gyurma, fehér (8131-0)
-Fimo akril nyújtórúd
-Fimo metállap
-Fimo gyöngytűk
-Fimo metállap ragasztó
-Fimo csiszoló
-Fimo fényes lakk 
-olló 
-lapos ecset 
-beszúrós fülbevaló alap
-gyűrűalap
-ékszerdrót vagy ékszerzsinór
-epoxi ragasztó 

Első lépésben bontsuk ki a fehér színű gyurmát és a blokk 1/3-ad részét nyújtsuk kb. 1 cm vastagságú lappá az akril nyújtórúd segítségével. 

Nyomtassuk ki a mellékelt SABLONokat és vágjuk ki őket. Következő lépésben a választott méretű sablont helyezzük rá a kinyújtott gyurmalapra és konyhai kés vagy Fimo vágókés segítségével vágjuk körbe. Ezután készítsük el a fülbevaló két részét is, de ezekből vágjunk le kb. 1 cm hosszúságú darabot. Ezek fognak majd a gyűrűalapra kerülni.

Következő lépésben haladjunk végig az akril nyújtórúddal a kivágott rombuszokon úgy, hogy az eszközt keresztbe fektessük a gyurmán, s a közepén kicsivel jobban nyomjuk rá. Ettől picit nagyobb, illetv középen egy kicsit vékonyabbá válik a forma.
Ezután a sablonok segítségével igazítsuk ismét méretre a megnyújtott gyurmaalapokat, majd hagyjuk őket megszáradni szobahőmérsékleten, vagy égessük ki őket mikrohullámú sütőben 600 Watton, 10 perc alatt. Ha az utóbbi megoldást választjuk, mindenképpen helyezzünk a sütőbe a gyurma mellé egy pohár hideg vizet, hogy a gyurma ne hevüljön túl. 
Következő lépésben betonpasztával fogjuk bevonni a megszilárdult gyurmát. Keverjünk össze egy adag betonpasztát vízzel, 2:1 arányban (2 rész betonpaszta, 1 rész víz), majd ecset segítségével vigyük fel a gyurma egy oldalára egy rétegben, amit hagyjunk megszáradni. Ezután fordítsuk meg a gyurmát és a másik oldalát is kenjük be pasztával, majd ismét várjuk meg, amíg megköt. Következő lépésben vigyünk fel még egy réteget a pasztából, majd várjuk meg amíg teljesen megszárad. 

Ecsettel vigyük fel a metálfólia ragasztót a betonozott ékszer azon részeire, amit majd szeretnénk metálfóliával is beborítani, majd várjuk meg amíg az anyag átlátszóra szárad (kb. 15 perc).

Ezután helyezzük rá a felületre a választott színű metállapot és ujjbegyünkkel vagy ecsettel óvatosan ütögessük rá azt. Távolítsuk el a felesleges metállapot. 

Kenjük le fényes lakkal az ékszerek felületét. Ha a lakk megszáradt, applikáljuk az elkészített műveket az ékszeralapokra:

-a medálhoz fogjunk gyöngytűt és nagyon óvatosan készítsünk vele furatot a medálnak szánt gyurmaalap csúcsára keresztbe, kb. 1 cm távolságra attól. Fűzzünk át az elkészített furaton ékszerdrótot, vagy ékszerzsinórt. A fülbevalóhoz elkészített gyurmák hátuljára ragasszunk átszúrós fülbevaló alapot, a gyűrűhöz készített hátuljára pedig gyűrűalapot.  

Jó munkát kívánunk!

A PDF alapú leírás letölthető INNEN.

A sablonok letölthetőek INNEN.