Hírlevél feliratkozás

Mandalás poháralátét Fimo gyurmából

Színes poháralátét vagy vidám hűtőmágnes - bármelyiket elkészíthetjük színesceruzákkal, Fimo gyurmából, egy kis kézügyességgel!

Amire szükségünk lesz hozzá:
-Fimo Soft 57 g gyurma, fehér (8020-0)
-Fimo Soft 57 g gyurma, a mandalánk tetszőleges választott színével hazmonizáló árnyalatban (8020-*)
-Fimo fényes lakk
-Fimo gyurmanyújtó gép
-Fimo akril nyújtórúd
-Fimo csiszolókészlet
-Fimo sütő hőmérő
-színesceruza készlet
-olló
-fénymásolópapír
-kör alakú formaszaggatók


Első lépésben válasszuk ki, vagy készítsük el a tetszőleges formájú, mintájú és méretű mandalát. A csatolt sablon is használhatjuk, de letölthetünk vagy rajzolhatunk más típusokat is. 

Nyomtassuk ki a választott mandalát sima, fehér színű, kb. 100 g / m2-es fénymásoló papírra. 


Következő lépésben színes ceruzákkal tetszőlegesen színezzük ki a kinyomtatott mandalát - használjunk bátran élénk árnyalatokat, izgalmas kontrasztokat, az elkészült tárgyon még sokkal jobban fognak mutatni. Amikor elkészültünk vele, scanneljük be és méretezzük akkorára a mandalát, amekkora szükséges lesz majd a poháralátéthez vagy a hűtőmágneshez. A kívánt átmérőnél mindig kb. 0,5 cm-el kisebbre méretezzük a mintánkat. Lézernyomtatóval, kb. 80 g /m2-es, fehér színű fénymásolópapírra nyomtassuk ki az elkszült képet. (A tinasugaras nyomtató sajnos nem alkalmas erre a technikára.) Nyomtatás után ollóval vágjuk körbe a mandalát.


Egy nagy méretű és három kis méretű koronghoz egy fehér színű és egy választott, a mandalákkal harmonizáló színű Fimo gyurmára lesz szükségünk. 1-es fokozatra állított gyurmanyújtó géppel mind a két blokkból készítsünk gyurmalapot - ehhez először tenyerünkben gyúrjuk, puhítsuk át a gyurmákat, majd a gépen tekerjük át 10-15x egymás után.


Helyezzük a két gyurmalapot egymás tetejére úgy, hogy a fehér színű legyen felül. Ezután ennek tetejére fektessünk sütőpapírt és a gyurmanyújtó rúddal görgessünk át párszor.


A poháralátéthez nagyobb méretű formaszaggatóval, a hűtőmágnesekhez egy kisebb átmérőjűvel dolgozzunk - vágjuk ki a korongokat az elkészült gyurmalapokból.


A mágnesekhez az elkészült, színes gyurmakorongok közepén vágjunk ki kicsi formaszaggatóval, vagy tollkupakkal egy furatot, még a fehér színű gyurmalappal való összedolgozás előtt. Ezután fektessük rá a fehér színű gyurmára és vágjuk körbe az egészet.


A papírra kinyomtatott és kivágott mandalánkat fektessük rá a gyurmakorongunk fehér oldalára, mintával lefelé. Ujjainkkal simogassuk szépen rá, ügyeljünk rá, hogy ne maradjon a papír alatt levegőbuborék. 

Kb. 15 perc elteltével óvatosan húzzuk le a papírt a gyurmáról - a mandala minta áttranszferálódott a gyurmára. 

A többi gyurmakoronggal és mandalával ismételjük meg a folyamatot, majd helyezzük a sütőbe és 30 perc alatt, 110 fokon égessük ki őket.

Miután kihűlt, csiszolóval simítsuk el a mintadarabok széleit, majd fényes lakkal kenjük le az egész felületüket.

Jó munkát kívánunk!

A PDF alapú leírás innen tölthető le >>

További ötleteink itt érhetők el >>