Hírlevél feliratkozás

Mandala nyaklánc Fimo süthető gyurmából

Hódít a mandala-láz! Papírra, kőre festve alkothatunk izgalmas mintákat, de gyönyörű ékszert is készíthetünk, süthető gyurmából. Mi most lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan varázsoljunk csodaszép, indián nyár hangulatú nyakláncot Fimo gyurmából, gyöngyökkel.

Amire szükségünk lesz hozzá:
-Fimo Professional 85 g gyurma, tengerkék (8004-34)
-Fimo Professional 85 g gyurma, kék (8004-300)
-Fimo Professional 85 g gyurma, türkiz (8004-32)
-Fimo Professional 85 g gyurma, fehér (8004-0)
-Fimo Professional 85 g gyurma, csokoládé (8004-77)
-Fimo Effect 57 g gyurma, metál arany (8020-11)
-5328 Swarovski kúpos gyöngy, Mocca - az ékszer választott méretéhez passzoló méretben
-5000 Swarovski gömb alakú gyöngy, Jet - az ékszer választott méretéhez passzoló méretben
-szerelőpálca, hurkos, ródium színű
-szerelőpálca, talpas, ródium színű
-charm fémgyöngy, hordó
-bőrszíj
-négyzet alakú formaszaggató
-Fimo gyurmavágó pengék
-Hobbyművész PVAc ragasztó
-kúpos fogó
-csípőfogó

Valamint: fogkefe, fogpiszkáló

Attól függően, hogy mekkora méretű medált szeretnénk készíteni, nyújtsunk ki 2-3 csík, tengerkék színű gyurmát, s készítsünk belőle 4-5 mm vastagságú lapot. Vegyük elő a választott méretű, négyzet alakú formaszaggatót és alakítsuk ki vele a kívánt formát. A felesleges gyurmát távolítsuk el.
Vegyünk elő fogkefét és óvatosan nyomkodjuk bele a sörtét a gyurmába. Ezzel egy érdes, kőhatású felületet hozunk létre, erre fog rákerülni a mandala minta.
Csípjünk le egészen picit darabkát a türkiz színű Fimo gyurmából, s ujjbegyeinkkel sodorjunk belőle pici golyót.

A mandalát a közepétől fogjuk elkezdeni felépíteni; a művelethez húzzunk gumikesztyűt, hogy ujjaink lenyomata ne maradjon benne a gyurmában. Az előző lépésben összesodort gyurmagolyót helyezzük a medál jobb alsó sakrába, a szélétől kb. olyan távolságra, amennyi a szélessének 1/4-e, majd óvatosan lapítsuk le. Ezután csípjünk le egy kisebb darabot a fehér színű gyurmából, sodorjunk belőle golyót és helyezzük az előzőleg elkészített türkizkék karika közepébe, majd lapítsuk le.

A képen látható módon lépésről-lépésre kezdjük el felépíteni a mandalát.

Az egészen kicsit pöttyök elhelyezéséhez használjunk fogpiszkálót.
Készítsünk újabb gyurmalapot abból a színből, amiből a medál alapja készült, legyen kb. 2 mm vastagságú. Az elkészült medált fektessük rá erre a gyurmalapra, s a gyurmavágó pengével vágjuk körbe, a felesleget pedig távolítsuk el. Óvatosan nyomkodjuk rá a a medált az alapra, majd vegyünk elő négy darab hurkos szerelőpálcát. Csípőfogóval vágjuk le a szárukat, a huroktól számítva kb. 1 cm távolságra, majd az így elkészült rövid szárú hurkokat szúrjuk be a két gyurmalap közé úgy, hogy az alsó részre kerüljön három darab, egyenletesen elosztva, a felsőre pedig egy darab, középre. Ezután óvatosan hőzzuk ki mind a négyzet, hogy a furat megmaradjon, ide fogjuk a későbbiekben visszaragasztani őket.

Ezután a medált helyezzük előmelegített sütőbe 110 fokra, 30 percre, s égessük ki. Ha kivettük, várjuk meg, amíg kihűl, majd az előzőleg kihúzott szerelőpálcák szárára kenjünk kevés Hobbyművész PVAc ragasztót, s toljuk vissza őket a furatokba. Várjuk meg, amíg megszárad a ragasztó, közben pedig vezessünk át talpas szerelőpálcákat a választott gyöngyökön, szárukat a gyöngytől kb. 1 cm távolságra vágjuk le, majd kúpos fogóval hurkoljuk vissza azokat. A huroknál fogva erősítsük fel őket a medálba applikált hurkokra, a tetejére pedig ugyanígy helyezzük fel a hordó alakú fém gyöngyöt, s vezessük bele a bőrszálat.

Jó munkát kívánunk!

A PDF alapú leírás letölthető innen.

Ötlet forrása: Pinterest.com

További ötletek>>>