Hírlevél feliratkozás

Mokume Nendo nyaklánc Fimo süthető gyurmából

A Mokume Nendo technika Japánból származik és földből kinövő magot jelent. Ezzel a csodálatos módszerrel készített ékszer lépésről lépésre útmutatóját olvashatjátok a lenti ötletben.

Amire szükségünk lesz hozzá:
-Fimo Effect 57 g gyurma, Áttetsző fehér (8020-014) - 2 darab
-Fimo Effect 57 g gyurma, Áttetsző zöld (8020-504) - 1 darab
-Fimo gyurmavágó kések
-Fimo akril nyújtórúd vagy gyurmanyújtó gép
-Fimo modellező eszközök
-Fimo gyöngyfűző tűk
-Fimo sütő hőmérő
-Fimo fényes lakk
-Fimo metállap, arany színű 
-ékszerzsinór
-ékszerkapocs 

Hat Fimo gyurmadarabra lesz szükségünk, az egyszínű fehértől az egyszínű zöldig, különböző árnyalatokban. Ehhez először daraboljuk fel a fehér színű gyurmát úgy, hogy 5x2 csíkunk legyen. 

Következő lépésben vegyök elő a zöld színű gyurmánkat, vágjunk le belőle két csíkot, majd még egyet. A utoljára levágott csíkot most vágjuk ketté, majd az egyik felét még félbe (1/4), majd ennek a felét is félbe (1/8), végül a legkisebb darabok egyikét is félbe (1/16). 

Most készítsünk négy darab, különböző árnyalatú Fimo gyurmadarabot úgy, hogy 2-2 csík fehér színű gyurmát összegyúrunk az előzőleg elkészített 1/2, 1/4, 1/8, 1/16 rész zöld gyurmákkal. Addig gyúrjuk az egyes darabokat, amíg színük teljesen homogén nem lesz. 

Gyurmanyújtó géppel készítsünk az összegyúrt gyurmadarabokból kb. 3 mm vastagságú lapokat. A teljesen egyszínű, zöld gyurmalap lesz legalul - erre fektessünk arany színű metállapot, simítsuk fel rá, majd távolítsuk el a felesleget. Ezután fektessük rá az egy árnyalattal világosabb lapot, majd újabb metállapot. Így folytassuk a sort, amíg a legvilágosabb, fehér színű gyurmalap kerül felülre. 
Fordítsuk meg az elkészített gyurmarakást, így a zöld színű lap lesz felül. A tompa végű modellező eszközzel készítsünk benyomódásokat a gyurmalapokba - ezeknek a benyomódásoknak olyan mélyeknek kell lenniük, hogy a rakás másik oldalán, a fehér színű oldalon látható kidudorodások legyenek. 
Fordítsuk meg a gyurmarakást, hogy a fehér színű lap legyen felül, majd a rugalmas gyurmavágó pengével vágjunk le hajszálvékony részeket. Minden dudorból legalább négy ilyen szeletet vágjunk le, vagy akár még ennél is többet. Minél vékonyabbak ezek a szeletek, annál látványosabb lesz majd az ékszer. 
A megmaradt fehér és zöld színű gyurmából készítsünk golyókat, majd a levágott szeletekkel fedjük be őket. Ezután forgassuk addig őket a tenyerünkben, amíg teljesen eltűnik minden egyenlőtlenség. Vezessünk át a gyöngyökön gyöngytűt, majd fektessük fel őket egy pohár tetejére, így szép kerek marad minden gyöngy. 

Ezután helyezzük sütőbe a gyurmákat és 110 fokon, 30 perc alatt égessük ki. Hagyjuk őket kihűlni, majd kenjük át őket fényes lakkal (ez nagyon fontos, hogy a metállap ne oxidálódjon). 

Fűzzük fel a gyöngyöket ékszerzsinórra, majd erősítsük rá az ékszerkapcsot!

Jó munkát kívánunk!

További ötleteink elérhetőek ITT. 

A PDF alapú leírás letölthető INNEN.