Hírlevél feliratkozás

Porcelán hatású nosztalgiaékszerek Fimo süthető gyurmából

Akár Valentin napra is kiváló ajándék lehet kedvesünknek egy kézzel készített, régi időket idéző, porcelánhatású ékszerszett. Fimo Liquid folyékony gyurmából, általunk választott mintákkal nagyon hamar elkészíthető!

Amire szükségünk lesz hozzá:
-Fimo Soft, 57 g, Fehér (8020-0)
-Fimo Liquid Deco Gel (50 ml) (8050-00BK)
-Fimo gyurmanyújtó rúd
-Fimo gyurmanyújtó gép
-Fimo gyurmavágó pengék
-Fimo modellező eszközök
-Fimo gyöngytűk
-Fimo metálpor, arany színű vagy ezüst színű
-Fimo selyemfényű lakk vagy fényes lakk
-kerek gyűrűalap
-lapos szintetikus ecset
-vékony szalag
-gyöngyök
-viaszolt szál 


 

Valamint: sima munkafelület, konyhai kés

Első lépésben válaszuk ki a nekünk tetsző mintát egy újságból, szalvétáról, papírzsebkendőről, vagy nyomtassuk ki számítógépünkről. Ügyeljünk rá, hogy a minta méretben igazodjon majd a választott ékszeralaphoz, de még ne vágjuk méretre azt. 

Vékony rétegben nyomjunk Fimo Liquid-et a mintára, majd gyöngytűvel szúrjuk ki az esetleges levegőbuborékokat. 

Következő lépésben helyezzük a Fimo Liquid folyékony gyurmával bevont képet a sütőbe és 130 fokon, 20 perc alatt égessük ki, majd hagyjuk kihűlni. Ezután húzzuk le a papírt a megkeményedett gyurmáról - a minta rajta marad azon. 

Vegyük a kezünkbe, gyúrjuk át tenyerünkben és enyhén lapítsuk le a fehér színű Fimo Soft gyurmát. Akril gyurmanyújtó rúddal kezdjünk el belőle gyurmalapot készíteni, majd ezt a műveletet fejezzük be 1es fokozatra állított gyurmanyújtó géppel. 

Ha gyűrűt készítünk, ujjhegynyi fehér színű gyurmából készítsünk kicsi gyurmagolyót és nyomkodjuk bele a gyűrűalapba, lelapítva azt és elsimítva a felületét. 

Ha ékszerkerettel dolgozunk, nyomjuk rá azt a fehér színű gyurmalapra, amennyire csak tudjuk. Konyhai kés segítségével vágjuk le a felesleges gyurmát a keret külsejéről. Szúrjunk át rajta vízszintesen egy gyöngytűt, két furatán a keretnek. 

Nyomjuk rá az ékszerkeretet vagy a gyűrűalapot a kisütött Fimo Liquid gyurmára, hogy rátapadjon, majd vágóeszközzel vágjuk körbe azt. Ha nyakláncot szeretnénk készíteni, gyüngytűvel készítsünk furatot a korong tetejére, kb. 2-3 mm távolságra a szélétől. 

Tetszés szerint készítsünk több korongot egy ékszerszetthez, pl. egy pár fülbevalóhoz és nyaklánchoz is. 

Helyezzük a kivágott Fimo Liquid gyurmát az ékszeralapba vagy ékszerkeretbe a fehér színű Fimo Soft gyurma tetejére és nyomjuk rá óvatosan. Gyurmavágó pengével vagy olló hegyével nyomkodjuk a szélét óvatosan a keret pereme alá. 

Ha beszúrós fülbevalót vagy kitűzőt szeretnénk készíteni, nyomjuk az ékszeralapot a fehér színű gyurma hátuljába. 

Az ékszer fehér színű hátulját hagyhatjuk így, vagy szórhatunk rá kevés ezüst / arany színű metálport is. Ezután helyezzük ékszereinket a sütőbe és égessük ki 30 perc alatt, 110 fokon. 

Miután kisültek, hagyjuk ékszereinket megszáradni, majd lakkozzuk le őket selyemfényű vagy fényes Fimo lakkal. Ékszereinkre rögzíthetünk kis masnit vékony szalagból, vagy gyöngyöket, illetve a keret nélküli korongokat felerősíthetjük viaszolt szálra, ékszerzsinórra.

Jó munkát kívánunk!

A PDF alapú leírás letölthető INNEN.

További ötleteink elérhetőek ITT.