Hírlevél feliratkozás

Fimo nyári nyaklánc

Ez a kézi készítésű gyöngyökből összeállított nyaklánc garantáltan látványos kiegészítője lesz öltözékünknek. A kisebb méretű gyöngyök a csillogó metálfóliának, a nagyobb méretűek pedig a felszíni mintáknak köszönhetően válnak igazán különlegessé.

Amire szükségünk lesz hozzá:
-Fimo Professional 85 gyurma- fehér (8004-0)
-Fimo Professional 85 g gyurma- türkiz (8004-32)
-Fimo Professional 85 g gyurma- ultramarin (8004-33)
-Fimo Professional 85 g gyurma- lila (8004-6)
-Fimo Effect gyurma- áttetsző (8020-014)
-metállap - arany (8780-11)
-gyurmavágó penge (8700 04)
-akril nyújtórúd (8700 05)
-csiszolókészlet (8700 08)
-Fimo fényes lakk (8703 01 BK)
-sütő hőmérő (8700 02)

Valamint: sima munkafelület, bőrszál, ékszerkapocs, kötőtű vagy hústű

1.) Első lépésben egy fél blokk lila és egy fél blokk türkiz színű gyurmát vágjunk fel négy szeletre, s az egyes szeletek vágjuk fel további négy kicsi, három közepes, és három nagy darabkára, ahogyan a képen látható. A darabkákból gyúrjunk golyókat, s a kisebb golyókat óvatosan lapítsuk le ujjunkkal.  

2.) Tépjünk le darabkákat az arany színű metálfóliából és helyezzük rá őket a golyócskákra. Tenyerünkben görgessük őket amíg a fólia rátapad a gyurmára, vagy részei lehullanak róla. Kötőtű segítségével fújunk lyukakat a gyöngyök közepébe, majd helyezzük őket sütőben 30 percre, 110 fokon. Miután kihűlt, lakkozzuk le őket- így fényes hatást érünk el, illetve elkerüljük, hogy a metálfólia darabok lehulljanak a gyönyökről. 

3.) Két szelet áttetsző Fimo gyurmát vágjunk fel kis darabokra, s csomagoljuk arany színű metálfóliába, majd gyúrjuk össze őket addig, amíg a fólia beleágyazódik a gyurmába.

4.) Színes Fimo gyurmából készítsünk különböző formájú, nagyobb méretű gyöngyöket. Akril nyújtórúd segítségével készítsünk az áttetsző Fimo- metálfólia mixből egy 1/2 mm vékonyságú lapot, majd ebbe tekerjük be az elkészített gyöngyöket. Minél vékonyabb az áttetsző gyurmaborítás, annál látványosabb lesz a végén a hatás. 

5.) Átlós irányban vágjunk ketté fél blokk fehér és fél blokk színes Fimo gyurmát, majd illesszük össze a széleket úgy, hogy egy két színű egységes blokkot kapjunk. Ügyeljünk arra, hogy a két szín találkozásánál azok ne fedjék egymást! Gyurmanyújtó rúd segítségével készítsünk vékony gyurmalapot belőle, majd a hosszabb oldalfelező mentén hajtsuk félbe azt. 

6.) Akril nyújtórúd (vagy gyurmanyújtó gép) segítségével ismét sodorjuk vékony lappá az összehajtott gyurmát, majd újra hajtsuk félbe, ugyanabba az irányba, amerre az előző lépésnél. Ezt a lépést ismételjük addig, amíg egy teljesen egységes, színátmenetes gyurmalapot kapunk. 

7.) A gyurmalap világosabb felénél kezdve görgessük fel a gyurmalapot, így a sötétebb szín fog kívülre kerülni. 

8.) Másik variációként elkészíthetjük úgy is, hogy egymás tetejére helyezünk két színátmenetes gyurmalapot úgy, hogy pont az ellentétes színek legyenek egymáson. Ha így tekerjük fel a rudat, csigamintát kapunk.

9.) A minta széléhez nyújtsunk ki két, kb. 3 mm vastagságú gyurmalapot, két különböző színből. Helyezzük őket egymásra, középen vágjuk ketté a blokkot, majd a két részt helyezzük ismét helyezzük egymásra. Ezt ismételjük addig, amíg egy nyolc "emeletes" blokkot kapunk. Ügyeljünk rá, hogy mindegyik lépés között vágjuk le a blokk széleit, hogy egységessé váljon. Vágjunk le belőle egyforma vastagságú szeleteket, amiket fektessünk le egymás mellé, hogy összefüggő mintát kapjunk. Gyurmanyújtó rúd segítségével óvatosan görgessük át a felületet, hogy az egyes részek összekapcsolódjanak, de ügyeljünk rá, hogy széleik ne fedjék egymást!

10.) Fedjük be a színátmenetes gyurmarudat a csíkos gyurmalappal, de ügyeljünk rá, hogy a szélek találkozásánál azok ne fedjék egymást. Ezután tenyerünkkel görgessük a rudat, vékonyítva azt, amíg el nem érjük a megfelelő átmérőt. 

11.) Vágjunk félbe egy, még "burkolatlan", színátmenetes rudat, s helyezzünk bele egy kb. 1/2 mm vastagságúra nyújtott, fehér színű gyurmalapot. Ezután illesszük össze a feleket, s ezt a lépést ismételjük meg még háromszor. Így egy nyolc ágú fehér csillag mintát kapunk a rúd közepében.

12.) A fent leírt módszerekkel készítsünk különböző mintákat- hagyjuk, hogy szárnyaljon a képzeletünk!

13.) A korábban elkészített metálfóliás Fimo gyöngyöket díszítsük tovább úgy, hogy nagyon vékony szeleteket vágunk le a különféle mintás gyurmarudakból és a gyöngyökre illesztjük őket. Ahhoz, hogy a kis minták teljesen beágyazódjanak az alapba, akril nyújtórúddal nagyon óvatosan görgessük át a gyöngyök felületét. Kötőtűvel fúrjunk lyukat a gyöngyök közepébe és helyezzük őket sütőbe 110 fokon, 30 percre. 

14.) Miután kihűltek a gyöngyök, nedves dörzspapírral haladjunk át a felületén, majd egy darab durvább textillel dörzsöljük át, hogy csillogást adjunk neki. Végül fűzzük fel gyöngyeinket egy bőrszálra, vagy viaszolt szálra, s a végére tegyünk kapcsot.

Jó munkát kívánunk!

A PDF alapú leírás letölthető innen.