Hírlevél feliratkozás

Szélcsengő Fimo levegőre száradó gyurmából

Bár még éppen csak távozóban a téli hideg, ezzel a kedves, levegőre száradó gyurmából készített szélcsengővel igazi tavaszi hangulatot csempészhetünk otthonunkba, kertünkbe. 

Amire szükségünk lesz hozzá:

-Fimo Air Light 250 g, fehér (8131-0)
-Fimo öntőforma, Tavaszi minták (8742-52)
-Fimo csiszolószett
-Fimo gyöngytűk
-Fimo fényes lakk
-lapos szintetikus ecset 
-damil
-színes gyöngyök 

Tépjünk le egy darabot akkora darabot a Fimo gyurmablokkból amekkora egy mintához szükséges, és tenyerünkben gyúrjuk át egy kicsit. Óvatosan nyomkodjuk bele a választott mintába az öntőformában, majd ujjainkkal simítsuk bele, hogy biztosan mindenhova kerüljön gyurma. A felesleges gyurmát, ami túllóg a mélyedés szélén, távolítsuk el.  

Óvatosan vegyük ki a gyurmát a formából és gyöngytűvel fúrjuk át őket függőleges irányban - ezen fogjuk majd átvezetni a damilt. Készítsünk el ugyanígy több (8-9 darab), tetszőleges mintát. 

Következő lépésben hagyjuk száradni pár órát, majd fordítsuk meg a mintákat és úgy is hagyjuk pár órát szikkadni. 

A levegőre száradó gyurmát mikrohullámú sütőben is kiégethetjük, ehhez 10 perc sütés szükséges, 500 Wattra állított mikróban. Hogy az égetés során elkerüljük a gyurma túlhevülését, helyezzünk egy pohár hideg vizet a gyurma mellé a sütőbe.

Vegyük elő a csiszolókészletünket és a legfinomabb csiszolóval dörzsöljük körbe a formákat, elsimítva ezzel rajtuk minden egyenetlenséget. 

Következő lépésben fessük le a motívumokat tetszőleges, tavaszias színű vízfestékkel és hagyjuk megszáradni őket.

Csiszolóval finoman haladjunk át a minták tetején, ledörzsölve a festéket a kidomborodó részeken. 
Hagyjuk az egészet megszáradni, majd Fimo fényes lakkal kenjük át a díszek felületét, ezután pedig ismét hagyjunk nekik száradási időt. 
Ha megszáradt a lakk, függesszük fel őket damilra. Hogy ne csússzanak el a formák, kössünk kis csomókat a minták alá, illetve húzhatunk színes gyöngyöket is közéjük.

Az elkészült mintákat használhatjuk másképpen is, pl. szalvétagyűrűre ragasztva, vagy ékszerként, esetleg cserépre, kaspóra erősítve.

Jó munkát kívánunk!

A PDF alapú leírás letölthető INNEN.

További ötleteink elérhetőek ITT.