Hírlevél feliratkozás

Geometriai mintás fülbevalók Fimo gyurmából

Amire szükségünk lesz hozzá:
-Fimo Soft 57 g gyurma, fehér (8020-0)
-Fimo Soft 57 g gyurma, fekete (8020-9)
-Fimo akril nyújtórúd vagy gyurmanyújtó gép
-Fimo fényes lakk
-Fimo csiszolóblokk
-Fimo gyöngykészítő tűk
-Fimo modellező eszközök
-Fimo sütő hőmérő
-kerek formaszaggatók 30, 20 és 15 mm-es átmérővel
-beakasztós fülbevaló alap, ródium színben
-szimpla szerelőkarika, ródium színben
-kúpos fogó
-lapos fogó
-gyöngyök
-szintetikus lapos ecset

Valamint: sima munkafelület, folpack

Transzfer technika:

Első lépésben két csík fehér színű gyurmából nyújtsunk kb. 2 mm vastagságú, 4x8 cm-es gyurmalapot (gyurmanyújtó gépen 1-es fokozat). Egy csík fekete gyurmából készítsünk 1 mm vastag 4x8 cm-es lapot, s fektessük rá a fehér lapot a fekete tetejére.
Lézernyomtatóval nyomtassuk ki a választott mintát, majd vágjuk ki és fektessük rá fejjel lefelé a fehér színű gyurmalapra. Simítsuk át a papírt, hogy biztosak legyünk benne, hogy egyenletesen fekszik a gyurmán.
Kb. 10 perc elteltével óvatosan húzzuk le a papírt, a minta ott fog maradni a gyurmán. Gyöngykészítő tűvel készítsünk egy furatot a négyzet egyik sarkába, kb. 2 mm távolságra a szélétől - ide fog majd kerülni a szerelőkarika.
Szélei mentén vágjuk körbe a mintát úgy, hogy nagyon vékony fehér rész is maradjon mellette. Ezután helyezzük a gyurmát 110 fokos sütőbe és 25 perc alatt égessük ki.
Ha kihűlt a gyurma, fekete alkoholos filccel színezzük körbe a keretét, illetve húzzuk át a mintákat is.
Fimo fényes lakkal, puha lapos ecsettel kenjük át a felületet és várjuk meg amíg az megszárad.
Amint megszáradt, erősítsük fel rájuk a szerelőkarikákat és a fülbevalóalapokat. Az ékszeralapra húzhatunk díszítésként gyöngyöket is.
Kitöltős technika:
Nyújtsunk ki két csík Fimo fehér gyurmát egy kb. 2 mm vastagságú, 4x8 cm-es lapra (gyurmanyújtó gépen az 1-es fokozat).
Vágjunk ki két darab 3x3 cm-es négyzetet egy pár fülbevalónak. Ezt legegyszerűbben úgy tudjuk megtenni, hogy négyzethálós lapra helyezzük a gyurmát és körbevágjuk azt az adott méretben.

Kerek formaszaggatókkal és gyöngykészítő tűkkel készítsünk mintákat a gyurmába. Ügyeljünk rá, hogy látszódjon a minta a gyurmában, de ne lyukassza át azt a sem a formaszaggató, sem a tű.

A négyzetek egyik sarkába készítsünk furatot a gyöngykészítő tűvel, kb. 2 mm távolságra annak szélétől, ezután pedig helyezzük 110 fokos sütőbe és égessük ki 25 perc alatt.

Nyújtsunk ki egy csík fekete színű gyurmát, készítsünk belőle két darab 1 mm vastagságú, 4x4 cm-es négyzetet és helyezzük rá őket a kiégetett fehér gyurmákra. Borítsuk be őket folpackkal majd óvatosan nyomkodjuk bele a fekete gyurmát a kiégetett fehér alapba.

Gyurmavágó pengével vágjuk le a fekete színű gyurmát a felületről úgy, hogy végighúzzuk a pengét a felületen, így csak a mélyedésekben fog bennemaradni a fekete szín. Ezután ismét helyezzük sütőbe 25 percre, 110 fokon.

Miután kihűlt, először a finom szemcsés csiszolóval dörzsöljük át a felületet, majd használjuk szuper finom és a mikro finom felületűeket. Csiszoljuk addig a gyurmát, amíg a fekete minta teljesen láthatóvá válik.

Kenjük le Fimo fényes lakkal az ékszereket, majd erősítsük rá a szerelőkarikákat, a gyöngyöket és a fülbevalóalapokat.

Jó munkát kívánunk!

A PDF alapú leírás letölthető innen.
A sablon letölthető innen.