Hírlevél feliratkozás

Gyereknapi Fimo gyurmaszörnyek

Gyereknapi foglalkozáshoz is tökéletes lehet a lenti ötlet, amelynek segítségével kedves kis szörnyeket készíthetünk Fimo Kids, gyerekkézre tervezett gyurmából. Égetés után az elkészült művek a gyerekszoba falát vagy bútorait díszíthetik.

Amire szükségünk lesz hozzá:
-Fimo Kids 42 g gyurma, fekete (8030-9)
-Fimo Kids 42 g gyurma, fehér (8030-0)
-Fimo Kids 42 g gyurma, sárga (8030-1)
-Fimo Kids 42 g gyurma, naracs (8030-4)
-Fimo Kids 42 g gyurma, piros (8030-2)
-Fimo Kids 42 g gyurma, rózsaszín (8030-25)
-Fimo Kids 42 g gyurma, pink (8030-220)
-Fimo Kids 42 g gyurma, lila (8030-6)
-Fimo Kids 42 g gyurma, kék (8030-3)
-Fimo Kids 42 g gyurma, türkiz (8030-39)
-Fimo Kids 42 g gyurma, zöld (8030-5)
-Fimo Kids 42 g gyurma, világoszöld (8030-51)

VAGY, a színeket tartalmazó Fimo Kids gyurmakészletek:
-Fimo Kids Colour Pack, alap színek (8032-01)
-Fimo Kids Colour Pack, lányos színek (8032-02)

-Fimo fényes lakk, 35 ml
-Fimo Kids Work&Play eszközkészlet
-szintetikus lapos ecset
-kétoldalas ragasztó

Az ovális, kerek, vagy körte alakú szörnyecskékhez egy-egy blokk Fimo Kids gyurma szükséges, a nagyobb, hosszabb szörnykehez két-három blokk gyurma is kellhet, amelyeket alaposan gyúrjunk össze. Első lépésben terítsünk le megfelelő nagyságú sütőpapírt, majd a választott színű gyurmát tenyerünkben gyúrjuk át, puhítsuk meg és formázzunk belőle golyót. Ezután először tenyerünkkel lapítsuk le a golyót a sütőpapíron, majd a Fimo Kids eszközkészletből vegyük elő a rollert és készítsünk a segítségével 2-3 mm vastagságú gyurmalapot. Ezt a lapot igyekezzünk olyan formájúvá alakítani, ami megfelel a tervezett szörny testének: kör, ovális vagy körte alakú. Ha szükséges, modellező eszközökkel vágjuk formára a széleket, vagy igazítsuk ki a kisebb egyenlőtlenségeket. 
Most készítsük el a szörnyecskék karjait és lábait. Formázzunk kis golyókat tetszőleges színű gyurmából, majd ujjbegyeinkkel lapítsuk le és illesszük oda a szörnyek testéhez úgy, hogy a gyurmaszélek kissé fedjék egymást. Óvatosan nyomkodjuk őket a helyükre, az illeszkedéseket pedig simítsuk el. Most készítsük el a csápokat, szarvakat, teleszkóp szemeket, füleket. A hosszabb csápokhoz készítsünk gyurmahurkákat, illesszük a szörny fejéhez, majd a csáp végére nyomjunk újabb gyurmagolyót. A szarvak, fülek elkészítéséhez ugyanígy formázzunk kisebb hurkát a gyurmából, aminek a végét ujjbegyeinkkel csípjük össze, csúcsosítsuk ki. Következő lépésben a rollerrel haladjunk végig az egész szörnyecskén, hogy mindenhol egyenletes és lapos legyen.  
Hegyes modellező eszközzel készítsünk vájatokat a szarvakba, fülekbe, valamint a szörnyek kezeinek az oldalába készítsünk benyomódásokat, mintha az ujjaik lennének. 

A szörnyek csíkjaihoz készítsünk egészen vékony gyurmahurkákat különböző színekből, fektessük őket keresztbe a szörny testén és óvatosan nyomjuk őket rá. A gyurmavágó késekkel távolítsuk el a túllógó darabokat. 

Készíthetünk pöttyös mintát is a szörnyekre, ehhez csípjünk le egészen pici darabokat a gyurmából, sodorjunk belőlük golyót és nyomjuk rá a szörny testére, óvatosan lelapítva azt. A végén haladjunk át az egészen gyurmanyújtó rollerrel. 

Piros színű gyurmából sodorjunk egészen vékony szálat, s tetszőleges mintában helyezzünk fel a szörny fejére, ez lesz a szája. Ha a gyurmaszál vége lefelé mutat, morcos arcot vág majd a szörnyünk, ha felfelé, akkor barátságosat. A szemekhez készítsünk fehér színű gyurmagolyókat, majd nyomjuk őket a helyükre. Ezután készítsünk még két, kisebb mértű, fekete színű golyót, s nyomjuk bele őket a fehérek közepébe. Ezután pedig következzen a félelmetes szörnyfogak: formázzunk kisebb, fehér színű gyurmahurkákat, s egyik végüket csípjük össze hegyesre. Helyezzük az elkészült fogakat a szörnyecske szájához és óvatosan nyomjuk őket oda. Ezután haladjunk végig az egész gyurmán a rollerrel, hogy mindenhol lapos és egyenletes legyen. 

A szörnyek igencsak szeretik a meleg kabátokat. Bunda elkészítéséhez készítsünk apróbb bemélyedéseket a hegyes modellező eszközzel, kezdjük a szörny szélnél majd óvatosan haladjunk befelé. 

Előmelegített sütőben égessük ki a gyurmákat, 110 fokon, 30 perc alatt. Hagyjuk őket kihűlni, majd kenjük le őket fényes lakkal és hagyjuk megszáradni azt. 

Miután megszáradt a lakk, kétoldalas ragasztóval rögzítsük fel elkészült szörny barátainkat a falra, bútorokra, füzetekre. 

Jó munkát kívánunk!

További ötleteink elérhetőek ITT.

A PDF alapú leírás letölthető INNEN.