Hírlevél feliratkozás

Halloween-i díszek Fimo gyurmából

Az ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep, a Halloween, mára Magyarországon is nagy népszerűségnek örvend. A Mindenszentek és Halottak napját megelőző estén a beöltözésé, játékosságé és bulizásé a főszerep. Készítsünk rémisztő díszeket, dekorációt otthonunkba, vagy a halloween-i buli helyszínére - a sikerük garantált lesz.

Amire szükségünk lesz hozzá:
-Fimo Air Natural levegőre száradó gyurma, 350 g, palaszürke
-Fimo akril nyújtórúd
-Fimo modellező eszközök
-Fimo csiszolókészlet
-Fimo fényes lakk
-ezüst színű alumínium drót
-csípőfogó
-Hobbyművész akrilfesték, sárgászöld
-szintetikus ecset
-olló
-mécsestartó
-damil
-kétoldalas ragasztószalag

Munkafelületünkre fektessünk folpackot, helyezzük rá a kibontott Fimo Air Natural, palaszürke színű gyurmánkat, majd erre helyezzünk rá még egy réteg folpackot. Fimo akril nyújtórúddal nyújtsunk ki kb 0,5 cm vastagságúra.


Nyomtassuk ki a mellékelt SABLON-t, ollóval pedig vágjuk ki a denevéreket. Miután levettük a fóliát a gyurmáról, helyezzük rá a kivágott denevér sablonokat, s óvatosan nyomkodjuk rá őket a felületre, hogy ne mozduljanak el. Konyhai késsel vágjuk körbe a sablonokat, majd távolítsunk el minden felesleges gyurmát és húzzuk le a sablont is a gyurmáról. 

Ujjunkkal vagy modellező eszközzel simítsuk le a kivágott denevérek széleit, majd hegyes modellező eszközzel rajzoljuk fel a denevérek szemeit. A denevérek fejéhez készítsünk furatot, hogy fel tudjuk majd függeszteni, majd hagyjuk őket száradni 24 órán keresztül. 

Ha 3D-s denevért szeretnénk készíteni, hajlított szárnyakkal, mintha repülne, akkor a denevér fejére, farkára és szárnyai végére készítsünk furatot, majd simítsuk rá egy fejjel lefelé fordított kaspóra vagy tálra. Így hagyjuk megszáradni, majd simítsuk le a denevérek széleit csiszolóval. A sárgászöld akrilfestékkel fessük meg a denevérek szemeit, majd ezt is hagyjuk megszáradni, végül pedig kenjük le fényes lakkal a denevéreket. 

A megmaradó gyurmát helyezzük csavaros tetejű befőttesüvegbe, így nem fog kiszáradni amíg elkészítjük a pókokat is. 

Használjunk kétoldalas ragasztószalagot a lapos denevérek felragasztásához sima felületekre, mint ablakkeret vagy fal. A térbeli denevéreket damillal függesszük fel tetszőleges helyekre. 

A nagyobbik pókhoz készítsünk először egy kb. 4 cm átmérőjű gyurmalabdát, a kicsihez pedig 2-3 cm-eset. A labdákból készítsünk ovális formát, helyezzük rá a munkafelületre, majd lapítsuk óvatosan le. Hegyes modellező eszközzel készítsünk mélyebb vájatot ennek az ovális formának az egyharmadánál, így megformáztuk a pók fejét. 

Mutató és hüvelykujjunkkal készítsünk a pók fejére két csáprágóját, illetve ha a későbbiekben szeretnénk majd felfüggeszteni a pókot, fúrjuk át a pók testét árral. 

A lábakhoz 7-8 cm-es drótdarabokra lesz szükségünk, ezekből vágjunk le pókonként 8-8 darabot. Szürke színű gyurmánkból sodorjunk hurkákat, majd mindegyikbe nyomjunk bele egy-egy drótot. Mindegyik gyurmacsík végén hagyjunk 1-1 cm-nyi drótot kilógni, a drót másik végénél pedig vágjuk le a dróton túllógó gyurmát. Most ujjainkkal teljesen dolgozzuk rá a drótra a gyurmát úgy és görgessük a munkafelületen addig, amíg a pókláb teljesen kerek és sima lesz. 


A lábak kb. 1/4-t hajlítsuk lefelé kb. 90 fokban, majd 24 órán át hagyjuk őket száradni. 

Következő lépésben a lábakat erősítsük hozzá a pók testéhez úgy, hogy a kilógó drótvégeket szórjuk bele a pók testébe. Ezután hagyjuk száradni munkánkat további 24 órán keresztül. 

Ezután fessük fel a pókokra sárgászöld festékkel a szemeiket, hagyjuk megszáradni, majd kenjük le fényes lakkal az egész felületet. 

Ha a pók bármelyik lába kiesne a helyéről, csöppentsünk kevés ragasztót a drótra és helyezzük vissza a helyére. A mozgásban lévő pókok még élethűbbek! Néhány lábat úgy erősítsük fel a testre, hogy az magasabban legyen mint a többi, így azok nem fognak hozzáérni a földhöz. 

Erősítsük fel a pókokat mesterségesen elkészített pókhálókra, vagy ragasszuk oda őket kétoldalas ragasztószalaggal a kívánt helyre. 

Lámpást, mécsestartót is varázsolhatunk halloween-i hangulatúra, ehhez sodorjunk egészen vékony gyurmacsíkokat és készítsünk belőlük pókhálót a mécsestartó külsejére. Erre ráerősíthetünk kisebb méretű pókokat is, viszont mindenképpen hagyjuk száradni a gyurmát legalább 24 órán át, mielőtt mécsest helyezünk a közepébe.

 

Jó munkát kívánunk!

A PDF alapú leírás letölthető innen >>

A denevérek sablonja letölthető innen >>