Hírlevél feliratkozás

Hangulatos dekoráció - beton- és gyertyaöntéssel

A kertbe, a lakásba, egy partira vagy egy meghitt estére jó ötlet beton talpú gyertyákat önteni újrahasznosított műanyag edények, palackok felhasználásával.

Egyszerűen csak kombináljuk össze a betonöntést a gyertyaöntéssel, és kész is a divatos lakásdekoráció és hangulatvilágítás.

Nagyon hangulatosak és jól mutatnak sötétedés után a szabadtéri esküvőkön is!
Vagy lehet, hogy pont ez lesz valaki karácsonyi ajándéka?

 

Hozzávalók:

 

Válasszuk ki a megfelelő méretű, formájú, kidobásra ítélt műanyag flaskát, vödröt, edényt. Ha szűk nyaka van, akkor sniccerrel (hobbyvágóval) vágjuk le és tegyük félre, mert a beton öntésénél hasznos lehet.

 

A Hobbibetonhoz öntsünk egy kevés vizet és keverjük össze.
Tipp: Ha durvább, lyukacsosabb felületet szeretnénk, akkor ne legyen folyós a bekevert beton, maradjon kicsit darabos. Ha viszont tükörsima felület a cél, akkor lehet tejföl sűrűségű is.

 

Az előkészített "öntőformát" belülről olajos ecsettel nagyon vékonyan kenjük ki, vagy olajspray-vel fújjuk ki.

 

A bekevert betont öntsük a formába tetszés szerint 1/3-2/3 részig.
A magas keskeny hengerformánál hasznosítani tudjuk a félretett palacknyakat, mint egy tölcsért, így elkerüljük, hogy maszatos legyen a forma felső része.

 

A betonnal megtöltött formákat ütögessük a munkalaphoz, hogy a levegőbuborékok távozni tudjanak. Ez leginkább a sima vagy tükörsima felületek elérésénél fontos!

 

 

Ha a beton és gyertya találkozását ferde vonalban szeretnénk látni, akkor öntés után frissiben döntsük meg az edényt és támasszuk ki. Hagyjuk így megkötni a betont.

 

Ha azt szeretnénk, hogy a beton és gyertya találkozása hullámos legyen, akkor a már sűrűsödő betonmasszát spatulával húzzuk fel a forma oldalára.

Ezzel a betonöntés kész, tegyük félre, amíg megköt.

 

 

A beton megkötése után, vízfürdőben olvasszuk fel a viaszt, majd hagyjuk kicsit visszahűlni, hogy minél kevésbé legyen majd behorpadva a gyertya közepe.

 

Helyezzük a kanócokat a formákba amíg a felolvasztott viasz kicsit visszahűl, A formák tetejére tett spatulákkal, hurkapálcákkal fixálni tudjuk őket, hogy később ne mozduljanak el. Így használat közben nem fog féloldalasan kiolvadni, kifolyni a viasz.

 

A már visszahűlt, de még folyékony viaszt öntsük a betontalpakra olyan magasan, ahogy szeretnénk, illetve amennyit a forma enged. 🙂

 

 

Sniccerrel vagy hobbyvágóval vágjuk be több helyen a forma tetejét.

 

A műanyag burkolatot csíkonként húzzuk le a gyertyáról, majd amikor már kimozdult az öntött betonos-gyertya, az egészet emeljük ki a maradványból.

 

 

Ha erősebb műanyagból van a forma, akkor lehet, hogy a csíkok letépésénél jól jön egy kombi- vagy laposfogó. 🙂

 

A koptatott hatás eléréséhez finomabb vagy durvább csiszolópapírral, csiszolóblokkal át is dörzsölhetjük a beton felületét.

 

Nincs más hátra, mint hogy méretre vágjuk a kanócot.

 

Már csak ki kell tegyük a komódra, kerti asztalokra, és kényelmesen melléjük kuporodni a családdal vagy baráti körrel!

Forrás: Maya Marin/eHow


Beton-gyertya variáció

A betont meg is színezhetjük pigmentporral, és több színes réteget is egymásra önthetünk, hogy még érdekesebb, izgalmasabb gyertyákat készíthessünk.

Természetesen kerámiaport is használhatunk a beton mellé - vagy helyette?!
A fehér alapszíne miatt könnyebben színezhető a pigmentporral és csodálatos árnyalatokat lehet elérni velük.

Kellemes szórakozást kívánunk!

További ötletek>>>