Hírlevél feliratkozás

Hangulatos ünnepi mécsestartó, dekoráció

Készítsünk különleges és hangulatos mécsestartót szilveszterre, farsangra vagy esküvőre.

Az ötlet innen letölthető, kinyomtatható.

Hozzávalók:

Mintalyukasztóval vagy irodai iratlyukasztóval vágjunk ki sok papírformát. A kisebbekből biztos sok kell, és azt kicsit időigényesebb is megcsinálni, így érdemesebb nagyobb 1,6 cm-es mintalyukasztót választani.

  

Öntsünk ki egy tálkába egy kis textilkeményítőt és keverjük el a hozzáadott 20 % (vagy 1/5 rész) vízzel.
A felfújt lufin (vagy kisebb labdán) kenjünk be egy kisebb területet és rakosgassuk rá a kivágott formákat.

Hogy ne legyen nagyon keményítős a kezünk, fa pálcácskát is használhatunk.

Minden felhelyezett papírformát felülről is kenjünk át a keményítős ecsettel, hogy ahol 1-2 vagy akár 3 rétegben is fedik egymást, ott is összeragadjanak. Így takargassuk be a lufi (vagy labda) egyik felét félgömb alakban, majd kenjük át az egészet a keményítővel, hogy legyen majd tartása, és tegyük félre száradni.

Tipp: Érdemes a mécsestartó tálka szája felé haladva helyenként réseket hagyni a formák között, hogy a gyertya lángja itt-ott kivillanhasson, különböző formákat rajzolva a falra.

Száradás után finoman nyomkodjuk be a lufi (vagy a labda) oldalát a papírral ragasztott részen, hogy elváljanak egymástól. Majd engedjünk ki belőle egy kis levegőt, hogy a félgömb aljánál is elválaszthassuk őket, majd egyszerűen emeljük ki a lufit (labdát) a mécsestartó tálkából.

Iratlyukasztót vagy konfettit használva ilyen mécsestartókat készíthetünk.

Tipp:

  • Színben egymással harmonizáló papírokat használva, és a nagyobb papírformák esetében a színekkel is játszva (a tálka aljánál sötétebb árnyalatok és tömörebb elhelyezés, felfelé haladva világosabb formák, ritkább elhelyezés), igazán mutatós dísze lehet a helyiségnek.
  • Vékonyabb (transzparens vagy decoupage) papírt használva, az egymást fedő rétegek különböző mértékben engedik át a fényt, így még izgalmasabb az eredmény, viszont a tartás miatt érdemes többször átkenni, hogy masszívabb legyen.

  • Ledes teamécsest beletéve biztonságosabb!

Újrahasznosítás:
Születésnapi, karácsonyi ajándékok kicsomagolásánál már előre gondolkodhatunk, és a nekünk tetsző kicsit erősebb-vastagabb papírokat félretehetjük és késöbb felhasználhatjuk az ilyen tálkák készítésénél. 

Kellemes szórakozást kívánunk!

Ötlet forrása: kitschwerk-blog.de


További ötletek>>>