Hírlevél feliratkozás

Hóvirág készítés FIMO gyurmából

Hóvirág cserépben - FIMO gyurmából, színes drótokkal, szalvétatechnikával

A téli hótakaró alól kikandikáló hóvirág kellemes meglepetés a kirándulóknak. Ehhez a látványhoz bárki hozzájuthat a szobában vagy az erkélyen, ha ötletünk és leírásunk alapján elkészíti a cserepes hóvirágot.

Hozzávalók:


Az ötlet innen letölthető, kinyomtatható.

Első lépésként a cserepet díszítsük ki szalvétatechnikával, hogy legyen ideje megszáradni, míg a hóvirágokat készítjük.
A cink vagy kerámia cserepet alapozzuk le. Száradás után kenjük át szalvétaragasztóval és simítsuk rá (lehetőség szerint gyűrődés és szakadás mentesen) a szalvéta legfelső vékony rétegét, majd felülről is kenjük át a ragasztóval. Száradás után fényes lakkal átkenve tehetjük a felületet ellenállóvá.

Ha gyorsan szeretnénk végezni, akkor a száradási időközökben elkezdhetjük a hóvirágot is készíteni.

A levélzöld FIMO gyurmát kezünkben gyúrjuk kicsit át, hogy lágyabb, könnyebb formázható legyen és sodorjunk belőle egy 5-6 mm vastagságú hengert.
A fehér FIMO gyurmát kezünkben gyúrjuk kicsit át, hogy lágyabb, könnyebb formázható legyen és műanyag lapon (genotherm) nyújtsunk belőle egy 1-1,5 mm vastag lapot.

Tipp: Megfelelő zöld színt keveréssel is készíthetünk. Például almazöld színhez egy kicsi karamell színt gyúrhatunk.

A zöld hengerből vágjunk le egy 6-7 mm-es darabot. Mintázó késsel vagy modellező szerszámmal alakítsunk ki benne egy mélyedést (ahová később a virágszirmokat fogjuk behelyezni) és ujjunkkal gömbölyítsük el a vágott éleket.
A fehér gyurmalapból szaggassunk ki (vagy hobbyvágóval vágjunk ki) három csepp alakú szirmot. A maradék fehér gyurmából sodorjunk egy kisebb hengert és nyújtsunk belőle nagyon (0,5 mm) vékony 10 mm széles lapot. A zöld gyurmából sodorjunk egy kis kukacot és tegyük a fehér lap hosszanti szélére, majd a nyújtórúddal dolgozzuk össze.
Ebből a lapból vágjunk egy 10x15 mm-es téglalapot aminek a hosszabbik oldalánál van a zöld rész. Mintázó szerszámmal nyomkodjuk kicsit meg a zöld csíkot, majd a téglalapot a fehér résznél összefogva, tölcsérszerűen sodorjuk fel. Ügyeljünk arra, hogy a zöld résznél nyitott maradjon a tölcsér.

A már elkészített fehér szirmok vágott széleit ujjunkkal gömbölyítsük le és kicsit vékonyítsuk is el. A szirmok végleges formáját ilyenkor tudjuk kialakítani.

Helyezzük szabályosan elrendezve a zöld szélű tölcsér köré a szirmokat úgy, hogy azok hosszabbak legyenek, mint a középső tölcsér. Az így összeállt virágfej tövét sodorjuk olyan vékonyra, hogy bele tudjuk nyomni a zöld gyurma mélyedésébe. Ha túl sok fehér gyurma keletkezett a szirmok összefogásánál, akkor nyugodtan vágjuk le a felesleget.

A cserép méretétől függően ezzel a módszerrel készítsünk 5-10 hóvirágfejet.

A színes alumínium drótból vágjunk 10-15 mm-es darabot és a kúpos fogóval kialakított hurkot nyomjuk a virágokba. Ezek segítségével fogjuk felfűzni a virágokat a szárakra. Így, ha megmozgatjuk a cserepet, akkor a virágfejek lazán fognak mozogni, mintha egy kis szellő fújdogálná őket.

Az így elkészített virágfejeket elektromos sütőben 110 fokon 20-30 percig égessük ki.

A lime színű alumínium drótból készítsük el a hóvirágok szárát és leveleit.
A szárakhoz a 2 mm átmérőjű kerek alumínium drótból vágjunk 15-20 cm-es darabokat és az egyik végükre készítsünk csigavonalas kunkort.
Később erre fogjuk felfűzni a virágfejeket.

A kiégetett virágfejeket egyenként fűzük fel egy-egy kunkorra.

A levelekhez az 5 mm-es lapos lime színű alumínium drótból vágjunk 12-15 cm-es darabokat. A levelek felső végénél a sarkokat csípjük le harapófogóval, hogy az eredetihez hasonlóan íves legyen.

A feldíszített cserepet tömjük ki natúr gyapjúbundával és szurkáljuk bele az elkészített virágokat és leveleket.

Tipp: Ha nem elég tömör a gyapjúbunda és eldőlnek a virágok, levelek, akkor száraz oázist, styropor félgömböt, gyurma vagy agyag golyót tegyünk alá és abba szurkáljuk őket.

A végeredményt összehasonlíthatjuk a hóból kikandikáló igazi hóvirágcsalád fényképével.
Az ötlet elkészítésénél, illetve a virágok megformálásánál mintát is vehetünk róluk.