Hírlevél feliratkozás

Indián stílusú nyaklánc

A nyári fesztiválokhoz kell egy laza, mégis elegáns kiegészítő. Az indián kultúrából vett minták most nagyon népszerűek. A saját készítésű ékszerek mindig a legkülönlegesebbek. Ma egy egyszerű, ámbár kissé időigényes ötletet mutatunk nektek. :)

Az ötlet pdf innen tölthető le

 

Hozzávalók:

4 m sötétkék viaszoltszál, 12 db 8 mm-s fehér színű fagyöngy, 2 csomag 2 mm-s átlátszó, ezüst béléses kása üveggyöngy, 1 csomag bronz 2 mm-s kása üveggyöngy, gyöngyfűző cérna, gyöngyfűzőtű

Vágjunk le a viaszolt szálból 2x50 cm-t és 2x1,5 m-t. A 4 szál végét csomózzuk össze. A két 50 cm-s szál lesz a két középső szál, melyre csomózzuk a szélső kettőt makramé csomózással. A középső, rövidebb két szálra húzzunk fel egy fagyöngyöt közvetlenül a csomó után.A bal oldali szélső szálat elölről fektessük a két középső szálra, a jobb oldali szélső szál pedig efölé kerüljön.
Majd a jobb oldali szálat vezessük át a két középső szál alatt és bújtassuk át a bal oldali szálnál kialakult hurkon úgy, hogy felülre kerüljön.

Majd ugyanezt végezzük el a másik oldalon is. A jobb oldali szálat fektessük a két középső szál fölé, a bal oldali szál maradjon felette.
A bal oldali szálat hurkoljuk át a két középső szál alatt, majd vezessük át a jobb oldali hurkon.
Folytassuk ezt egészen addig, amíg az oldalsó kis ívekből 12 db nem lesz. Előbb-utóbb rutinosan fog menni a csomózás.

Tipp: Úgy könnyű megjegyezni, hogy épp melyik oldal jön előre, hogy figyeljük melyik szál tart hátra. A képen is látszik, hogy a bal oldal tart hátulra, így ez fog most a középső két szál elé kerülni.

Ha megvan a 12 kis oldalsó hurok, akkor ismét felhúzunk a középső két szálra egy fagyöngyöt és jó erősen rácsomózzuk az első gyöngynél látható módon. Innentől a fehér golyók között 8 kis oldalsó hurkonként jön egy újabb gyöngy.
A 11. gyöngy után pedig újra 12 hurkot számolunk a záró hurokig, melyet úgy készítünk el, hogy 8 hurok után a középső két szálból készítünk egy hurkot és az utolsó 4 csomózást erre végezzük el. A felesleget vágjuk le.
Ezek után következik a gyöngyök felfűzése, mely ugyan egyszerű, de elég időigényes feladat. A nyaklánc egyik szélétől nézve a 2. gyöngytől indulunk. A nyaklánc hátoldalán megcsomózzuk a gyöngyfűzőcérnát és kivezetjük a csomózásnál alul kialakult kis hurkokon.
Két gyöngy között 8 hurok van alul, fűzhetünk mindegyikbe egy sor üveggyöngyöt, mi csak 6-ba fűztünk, valamint a fagyöngyöknél a viaszoltszálba 3 sort.

Az első szálra 8 átlátszó kása üveggyöngyöt húzunk, valamint 3 bronz színű üveggyöngyöt.
A gyöngysorok végén mindig úgy fordulunk vissza, hogy a 3 bronz után a legközelebbi átlátszó üveggyöngybe fűzűnk vissza, majd az összes átlátszón visszafűzünk. Vigyázzunk, hogy ne fűzzünk a cérna szálai közé, mert akkor nem tudjuk felhúzni a gyöngyöket.

Az első szálra 8 átlátszó üveggyöngyöt húztunk és 3 bronzot. A következő szálra 9 átlátszót és 3 bronzot és így tovább egészen addig, amíg 43 átlátszóig eljutunk, az lesz a nyaklánc közepe.

A nyaklánc közepétől csökkentjük 43-től 8-ig az átlátszó üveggyöngyök számát.
Tipp: A gyöngyfűző cérnát mindig kb 1m-re érdemes levágni, mert úgy könnyebb vele dolgozni. A nyaklánc hátulján el tudjuk kötni, ha fogyóban van és kezdhetünk egy új 1 m-s szálat.

Ha végigértünk kössük el a szálat a nyaklánc hátoldalán. Kb. 5 óra szükséges az elkészítéshez egy teljesen kezdőnek, a gyakorlottabb makramésok, gyöngyfűzők vagy ügyes kezűek természetesen előbb végezhetnek! :)

Az ötletet Krisztin-Németh Eszter kolléganőnk készítette.

Jó munkát kívánunk hozzá!