Hírlevél feliratkozás

Karácsonyi csillagok Fimo süthető gyurmából

Az advent közeledtével szívesen öltöztetjük lakásunkat karácsonyi hangulatúba, díszekkel, gyertyákkal dekorálva. Fimo süthető gyurmából látványos díszeket készíthetünk akár az ablakunkra, akár mécsestartónak.

Amire szükségünk lesz hozzá:
-Fimo Effect 57 g gyurma, Rózsakvarc (8020-206)
-Fimo Effect 57 g gyurma, Rubinkvarc (8020-286)
-Fimo Effect 57 g gyurma, Citrin (8020-106)
-Fimo Effect 57 g gyurma, Jáde (8020-506)
-Fimo Effect 57 g gyurma, Kékachát (8020-386)
-Fimo Effect 57 g gyurma, Jégkristály (8020-306)
-Fimo akril nyújtórúd
-Fimo gyurmanyújtó gép
-Arany színű Fimo metállap
-Arany színű Fimo metálpor
-Fimo felületmintázó, barokk (8744-14)
-Fimo felületmintázó, újkor (8744-15)
-Fimo modellező eszközök
-Fimo fényes lakk
-ecset a lakkozáshoz
-olló
-Hobbyművész PVAc ragasztó
-szalag vagy zsinór

Valamint: sima munkafelület, konyhai kés, sütőpapír

Egy csillag elkészítéséhez először vegyünk elő egy blokkot az egyik választott színű Fimo Effect gyurmából, s tenyerünkkel gyúrjuk át, puhítsuk meg. Ezután először akril nyújtórúddal nyújtsuk meg, majd 1-es fokozatra állított gyurmanyújtó gépen tekerjük át. Tegyünk ugyanígy meg egy, ugyanilyen színű gyurmával.

Következő lépésben helyezzük egymás mellé a két gyurmalapot, széleiket kis részen egymásra fektetve, majd hajtsuk félbe az egész lapot és tekerjük át újra az 1-es fokozatra állított gépen. Ezt a műveletet (félbehajtás és áttekerés) ismételjük addig, amíg kapunk egy nagy, teljesen sima, összefüggő Fimo Effect gyurmalapot. Ezután tekerjük át még egyszer a gépen, most 4-es fokozaton, hogy vékonyabb lapot kapjunk.

Ha színátmenetes lapot szeretnénk, akkor két különböző színű gyurmalappal végezzük el a fenti műveletet (pl. kékachát és jégkristály), s addig ismételjük a félbehajtás - áttekerés műveletet, amíg el nem érjük a kívánt árnyalatot. Mindig hosszában hajtsuk félbe a gyurmát. 

A repedezett hatás létrehozásához először az előzőekben leírtak alapján, 1-es fokozatra állított gyurmanyújtó géppel készítsünk gyurmalapot egy választott színű Fimo Effect gyurmából.

Fektessünk aranyszínű metállapot az elkészített gyurmalapra, ujjunkkal pedig simítsuk át a felületét. Következő lépésben tekerjük át az így elkészített lapot a gyurmanyújtó géppel, 1-es fokozaton, majd hajtsuk félbe, tekerjük át ismét, majd újból hajtsuk félbe és most 4-es fokozaton nyújtsuk tovább. A művelet különleges, repedezett hatást ad a gyurmalapunknak.

Nyomtassuk ki a választott sablont (sablon1, sablon2) és vágjuk ki a mintát ollóval. Az elkészített gyurmalapot helyezzük sütőpapírra, majd fektessük rá a kivágott sablont, ujjunkkal óvatosan nyomjuk rá. Ezután konyhai késsel vágjuk körbe a sablon mentén a csillagot, a felesleges gyurmát pedig távolítsuk el. Tetszés szerint formaszaggatókkal is kivághatjuk a mintákat.

A csillagokat felületmintázóval tovább díszíthetjük- válasszuk ki a nekünk tetsző mintát, kevés vízzel nedvesítsük be, majd fektessük rá a gyurmacsillagra. Ügyeljünk rá, hogy hova helyezzük a mintázót, törekedjünk rá, hogy a minták szépen, szimmetrikusan helyezkedjenek majd el a csillagon. Most vegyük elő a gyurmanyújtó rollert és görgessük végig a felületmintázón, enyhe nyomást gyakorolva rá. A gyurma szépen felveszi a mintát.

Óvatosan távolítsuk el a felületmintázót. A nagyobb csillagok esetén, ahol nem tudjuk azonnal mintázni az egész felületet, a következő lépésekben helyezzük oda a mintázót, ahol még sima a felület, majd a fent leírtak alapján végezzük el ismét a műveletet.

Ujjbegyünkkel vegyünk fel kevés arany színű metálport és vigyük fel a csillagok kidomborodó részeire.

Ha szeretnénk majd felfüggeszteni a csillagokat, árral készítsünk furatot a tetejébe, legalább fél centiméter távolságra a peremétől. Ha mécsestartónak szánjuk a csillagok, ágait meghajlíthatjuk felfelé, ebben az esetben sütéshez támasszuk alá alufóliából készített dúcokkal, hogy kehely alakúra égjen ki.

Következő lépésben helyezzük az elkészített műveket sütőbe, 110 fokon, 30 percre, majd hagyjuk kihűlni őket. Tetszés szerint lelakkozhatjuk a felületüket.

Ha a borítóképen látható módon több csillagot szeretnénk egymásba helyezni, égetés után PVAc ragasztóval össze tudjuk őket ragasztani. Helyezzünk az elkészült művekbe mécsest, vagy függesszük fel őket szalaggal, zsinórral.

Jó munkát kívánunk!

A PDF alapú leírás innen tölthető le.

A sablonok innen tölthetőek le: sablon1, sablon2

További ötleteink ITT érhetőek el.