Hírlevél feliratkozás

Karácsonyi képeslap maradék gyöngyökkel

Egyszerű, elegáns képeslapot lehet készíteni maradék gyöngyökkel!

Maradtak meg gyöngyök egy-egy fűzésből? Ezeket újra lehet hasznosítani,
akár képeslapra ragasztva! Ebben az ötleben erre mutatunk egy példát.
Elkészíthetjük gyerekekkel is, biztos élvezni fogják!
     Hozzávalók:

Első lépésként válasszuk ki a felhasználni kívánt papírokat,
képeslap alapot, nézzük meg, színben illenek-e egymáshoz.
Ha nincs kész paszpartunk, vágjuk ki fotokartonból (21x14,8 cm). Középen vonalzó mentén egy nem fogó golyóstollal vagy olló hegyével karcoljuk be, így szépen meg lehet hajlítani.

Vegyük elő gyöngyeinket, és válogassunk össze egy marékkal tetszőleges színeket, formákat (lehetőleg kisebb méretűek legyenek).

Rajzoljuk körbe a képeslapot csukott állapotban egy világos foktokartonra, majd a vonalaktól beljebb 2-3 mm-rel vágjuk ki.

A mintás kartonból vágjunk ki ugyanolyan széles darabot, mint az előző karton, magassága a képeslap felénél kevesebb legyen (kb. 6 cm)

Vágjunk le fotokartonból tetszőleges színű (mi a képeslappal megegyező árnyalatot választottunk) kb. 1 cm-es csíkot, ugyanolyan hosszút, mint a mintás karton darabja, majd ragasszuk rá a mintás kartonra a kétoldalas ragasztószalaggal úgy, hogy kb. 3 mm-rel túllógjon rajta.

Következőkben a koszorúnak állunk neki. Itt két lehetőség van. Felrajzoljuk halványan középre a világos kivágott fotokartonra a karikát (lehet segítségül ragasztó tekercset körberajzolni). Úgy helyezzük el, hogy hagyjunk helyett felül a szalagnak.

A másik lehetőség, hogy kivágunk egy karikát fotokartonból, amit felrajzoltunk, és azt lefestjük tetszőleges színű akrilfestékkel, hogy színt adjunk az alapnak. (A festés akár el is hagyható.)

Ha megvan a karika, kenjünk be viszonylag vastagon PVAc ragasztóval ecset segítségével.

Ha körbeértünk hamar szórjuk tele a már előkészített gyöngyökkel, majd várjuk meg amíg megszárad, áttetsző lesz a ragasztó. Ha maradnak üres hézagok, utólag kenjük be ott ecsettel, és szúrjuk be még gyönggyel.

Ha kivágott karikára dolgoztunk, ragaszzuk fel a "koszorút" kétoldalas ragasztóval a fotokartonra, majd szalagból készítsünk
egy kis masnit. Egy csíkot vágjuk le a szalagból, ragasszuk a képen látható módon fel ezt is ragasztócsík segítségével,
vigyük át a végét a papír túloldalára. Erre lehet felragasztani PVAc ragasztóval a masnit, közvetlenül a koszorú tetejére.

Ezután ragasszuk fel a mintás kartont, majd az egész lapot a képeslap elejére ragasztócsíkkal. Érdemes a széleire és közepére is rakni ragasztót.

Most jöhet a felirathoz valók összeállítása.
Levágunk egy kb. 1,5 cm széles, 10 cm hosszú csíkot fotokartonból és egy keskenyebbet, eltérő színűt, ezeket ragasszuk össze ragasztószalaggal.

Vágjuk be a széleit a képen látható módon, majd mindkét végéből vágjunk 2-2 cm-es darabot.
Írjuk rá a jókívánságot vékony filccel vagy tollal.
Ragasztócsík segítségével ragasszuk vissza a levágott darabokat lefelé eltolva.

Ezután ragasszunk rá egy kis darab dekorgumit vagy
kétoldalon ragasztós szivacsragasztót, ez fogja kiemelni a síkból.
Most már felragaszthatjuk a képeslapra.
És már kész is!
Jó munkát kívánunk hozzá!

A PDF alapú leírás letölthető innen.

(A mintadarabot Nagy Zsuzsi kolléganőnk készítette.)