Hírlevél feliratkozás

Kitömött gyümölcsök, zöldségek

Patchwork gyümölcsök, zöldségek

Egy patchwork gyümölcsökkel, zöldségekkel teli tál mindig különleges dekoráció lehet az asztalunkon. Ennél a technikánál dolgozhatunk apró maradék anyagokkal is, viszont ügyeljünk a harmóniára. Itt az egyes fázislépéseket más-más őszi hangulatot idéző gyümölcsökön, zöldségeken és madáron mutatjuk be. A kész formák akár füzérnek is használhatók ablakunkba.

Az ötletben látható alma és körte szabásmintáját itt, más fazonú sablonokat pedig ezen a linken tölthetnek le.


Jó munkát az elkészítéshez!

Ezekre lehet szükségünk:1. Szabás: Válasszuk ki a patchwork anyagokat.
Tűzzünk össze színével egymásra fordítva 2 anyagot és fantomfilccel rajzoljuk rá a szabásmintát. A vonaltól 5 mm-re (varrásszélesség) vágjuk körbe.
2. Összevarrás, kifordítás: A kivágott mintákat színükkel egymásra fordítva varrjuk össze a vonal mentén.
A formák alján hagyjunk egy pici nyílást a töltéshez, majd fordítsuk ki őket.
3. Tömés: A kifordított formát töltsük meg töltőanyaggal.
A töméshez használhatunk ollót. Mintától függően töltsük keményebbre vagy puhábbra az egyes formákat.
A forma alsó részén hagyott nyílásnál hajtsuk be az anyagok széleit kb. 5 mm-re és sűrű rejtett öltéssel varrjuk össze. Az előre elkészített levélkék hátoldalán vágjunk ki egy keresztet és ott töltsük meg töltőanyaggal, majd varrjuk össze.
4. Díszítőöltés: A különböző anyagok találkozásánál a varrás mentén alkalmazhatunk különböző díszítő öltéseket, például boszorkány-öltést (keresztöltés) vagy fácska öltést. A formához illeszkedő színű cérnával díszítsük a kész gyümölcsöket, zöldségeket.

5. Behúzás, levél készítés: Bizonyos formáknál alkalmazhatunk behúzást, így tagolhatunk egy anyagfelületet. A töknél ezzel érhetjük el igazán a térbeliséget. A gyümölcsök, zöldségek leveleit megvarrhatjuk patchwork anyagból is vagy kivághatjuk barkácsfilcből, bionemezből. Dekorációs termékeink között a filc levelek készen is megvásárolhatóak.
6. Szár ragasztás, dekorálás: A formákat dekorálhatjuk száraztermésekkel is, pl.: csillagánizzsal, izlandi mohával vagy nyírfa szelettel. Mi a gyümölcsök szárát valódi faágakból készítettük el és ragasztópisztollyal rögzítettük.