Hírlevél feliratkozás

Mandala minta pöttyözéssel fára

A divatos mandala festés, illetve motívum minden megkötés nélkül használható
dekorációk készítésekor, használati- vagy dísztárgyak csinosításánál.

Az egyik legegyszerűbb módja, ha pöttyözéssel készítjük.

Képeink és leírásunk alapján az említett szerszámokkal és akrilfestékkel,
akrilsűrítő médiummal gyerekjáték az elkészítése.

Hozzávalók:

Első lépésként a kiválasztott fa tárgyat csiszolópapírral finoman csiszoljuk át, alapozzuk le gesso-val, majd száradás után (ha szükséges, akkor újabb csiszolás után) a kiválasztott akrilfesték alapszínnel fessük le. Használhatunk hozzá szivacsecsetet vagy hagyományos szőrecsetet.

Amíg szárad a festett tárgy, válasszuk ki a pöttyözésnél használni kívánt akrilfesték színeket.
Készítsük elő a pöttyöző szerszámokat (csőrös műanyag flakon, pöttyöző szerszám, hurkapálca, gombostű, fültisztító pálca, fogpiszkáló) és egy papírlapra, kartonra készítsünk próbát.
Ezt azért javasoljuk, hogy be tudjuk állítani a festék megfelelő konzisztenciáját, sűrűségét, megtaláljuk a hozzá tartozó ideális szerszámot.

Nagyobb, lapos, száradás után tovább festhető pöttyökhöz a fültisztító pálca (vagy ceruzavég, nagyobb fúrófej vége) a legjobb jól terülő (de nem elfolyó) akrilfestékkel (a Hobbyművész akrilhoz kicsi vizet kell keverni).
Közepes méretű pöttyökhöz a nagyobb fejű pöttyöző, domborító szerszám vagy a hurkapálca vége is tökéletes a nagy pöttyöknél használt, jól terülő festéksűrűséggel.
Szintén közepes méretű pöttyöket készíthetünk, de ezúttal 3D hatással, ha csőrös fejű flakonba töltjük a Hobbyművész akrilfestéket, és így nyomunk belőlük pöttyöket.
Természetesen ha kevés pöttyöt készítünk így, akkor szinte elég csak a kupakba "kanalazni" a festéket. :)
3D hatást úgy is elérhetünk, ha akrilsűrítő médiumot keverünk a festékhez és pöttyönként mártjuk a szerszámot a keverékbe.
A kisebb pöttyök festéséhez - amiket akár az elterült nagy vagy közepes pöttyök tetejére is tehetünk, ha azok már megszáradtak - használhatunk kisebb fejű pöttyöző, domborító szerszámot, vagy radírvégű ceruzába nyomott gombostű fejjel.
Egyre kisebb pöttyöket pedig úgy festhetünk, ha a pöttyöző szerszámmal, gombostűvel, fogpiszkálóval egyszeri festékmártás után 3-4-5 alkalommal is pöttyözünk. :)

A minta megtervezése után, grafitceruzával vagy illanó filccel rajzoljuk elő a különböző méretű köröket (körzővel, pohár, kupak, vagy már kerek tárgy körberajzolásával), majd jöhet a pöttyözés.
Előbb a nagyobb pöttyöket fessük a tárgyra, majd folyamatosan haladjunk a kisebbek felé.

Ha a nagyobb pöttyre egy kisebbet is rá szeretnénk festeni, érdemes megvárni a száradási időt.

A csőrős tubusból kinyomott 3D pöttyökkel még izgalmasabb hatást érhetünk el.

Végül a legkisebb pöttyök elhelyezése teszi fel az I-re a pontot.

Amikor minden pöttyöt felfestettünk és meg is száradtak, akkor jöhet a befejező művelet, a lakkozás.

Száradás után használatba is vehetjük a mandala mintás akasztós polcot,
vagy más hasonló pöttyözéssel díszített használati tárgyat.

Jó szórakozást kívánunk!

További ötletek>>>