Hírlevél feliratkozás

Mécses dekorációk

A mécsesek nélkülözhetetlen kellékei életünknek. A téli, ünnepi időszakban és a nyári évszakban is a jó hangulat felelősei. Milliónyi ötletet találhatunk az interneten arra vonatkozóan, hogy hogyan dekoráljuk a különböző mécseseket, viharlámpákat vagy az egyszerű befőttes üvegeket.

Ebben a bejegyzésben azt szeretnénk megmutatni, hogy milyen könnyű drótból fület hajtogatni egy egyszerű befőttes üvegnek és persze adunk pár üvegdekorálási tippet is.

Az ötlet pdf innen tölthető le.


Hozzávalók:

Természetesen attól függ, hogy milyen alapanyagra van szükségünk, hogy melyik üvegdekorációs technikát választjuk! Mi most felsorolunk több félét.

befőttes üveg, hexagon üveg, terry üveg, kvadro üveg vagy viharlámpa, Hobbyművész akrilfesték, üvegfesték, ecset, kontúrmatrica, szivacsecset, üvegkontúrozó, 1mm-es ezüst drót, kombifogó (legjobb ha van csípőfogónk és kúposfogónk külön, de a kombifogó is megteszi)
Egyszerű befőttesüvegekből készíthetünk fantasztikus mécseseket. Felmerül a kérdés, hogy hogyan tudunk drótból fület hajlítani az üvegeknek. Természetesen több lehetőség is van, mi most mutatunk egyet. Vágjunk le csípőfogó segítségével egy kb. 40 cm-es és egy 30 cm-es darabot. (Ez a méret egy normál befőttes üvegre vonatkozik, amennyiben kisebb vagy nagyobb üveget használunk, akkor tekerjük körbe az üveg száját és hagyjunk rá kb 10 cm-t, akkor biztosan elegendő lesz a drót. A fül hosszúság is lehet egyéni!)


A hosszabb drót egyik végét hajlítsuk meg. (kb.7 mm-t)

Majd kezdjük el az üveg szájára tekerni a drótot, az ív felét jelöljük meg.

Az ív felére a kúposfogó segítségével készítsünk egy hurkot.

Majd tekerjük körbe az üveget és a két vég találkozásánál hajtsuk egymásba a drótokat. A felesleget vágjuk le és erre az oldalra és készítsünk egy hurkot.

A 30 cm-es drótból hajtsuk meg a fület és a végeire készítsünk hurkot, de ne zárjuk őket be. Akasszuk bele a fület a már elkészült, üvegre felszerelt hurkokba és zárjuk be a hurkokat.

El is készült a drótfül a befőttes üveghez. Neki is foghatunk az üveg dekorálásának.

Az üveg dekorálásához mi most akril festéket és kontúrmatricát választottunk. A kontúrmatricával két féle módon lehet üvegre dolgozni.

-Használhatjuk negatívként, ebben az esetben festés előtt ragasztjuk fel az üvegre és festés után frissen leszedjük. Ekkor a minta negatívja fog látszani az üvegen.

-Valamint festés után ráragaszthatjuk a felületre és a kontúrmatrica különleges mintát adhat a mécsesnek.A választott kontúrmatricák felragasztása után szivacsecset segítségével kezdjük el feltupfolni a választott akrilfestéket az üvegre. Figyeljünk, hogy nagyjából egyenletesen vigyük fel a festéket.
A felvitt alapszínre vihetünk még fel árnyékoló színt, akár egy szép bicolor árnyalatot, ami feldobja a mécsesünket. Száradás előtt húzzuk le a kontúrmatricát.
A másik variáció, hogy előbb festünk és ha megszáradt az üvegen a festék, akkor ragasszuk fel a választott kontúrmatrica mintát. Már el is készült az egyedi mécsesünk.

A képen látható többi mécses pedig üvegfestékkel készült. Egy színnel befestettük a mécseseket, majd metálos akrilfestékkel lekentük az aljukat. Ezt a technikát is bátran kipróbálhatják!

Jó munkát hozzá!