Hírlevél feliratkozás

Kompakt tükör díszítése Fimo millefiori technikával

Amire szükségünk lesz hozzá:
-Fimo Soft 57 g gyurma, málna (8020-22)
-Fimo Soft 57 g gyurma, óceánkék (8020-37)
-Fimo Soft 57 g gyurma, levendula (8020-62)
-Fimo Soft 57 g gyurma, bíborlila (8020-61)
-Fimo Effect 57 g gyurma, áttetsző (8020-014)
-Fimo gyurmavágó kések
-Fimo akril gyurmanyújtó rúd
-Fimo sütő hőmérő
-Fimo formázóeszközök
-Fimo fényes lakk

Valamint: sima munkafelület, fémből készült kompakt tükör

Két csík bíborlila Fimo Soft gyurmából készítsünk golyót, majd azt formáljuk át hengerré. A vágókéssel középen vágjuk ketté a hengert. Egy csík Fimo Soft málna színű gyurmából nyújtsunk ki 2-3 mm vastagságú lapot a gyurmanyújtó rúddal, majd vágjunk le belőle egy pontosan akkor részt, amekkora a kettévágott hengerünk belseje. Ezután vágjunk le két darabot, amelyeknek a magassága megegyezik a hengerével, de szélességre valamivel keskenyebbek, majd még két darabot, amelyek fele olyan szélesek, mint az első darab.  
Következő lépésben legyezőszerűen vágjunk réseket a a kettévágott henger mind a két felébe - középről induljunk, s kifelé haladjon a vágás. A vágásokba, a képen látható módon, illesszük bele az előzőleg levágott gyurmalapokat, majd illesszük össze a két oldalt, középen a a legnagyobb málna színű gyurmalappal. Ezután az óceánkék Fimo Soft gyurmából nyújtsunk 2-3 mm vastagságú gyurmalapot és "tekerjük bele" az összeillesztett hengert.
Most sodorjuk a hengert, hogy minél hosszabb legyen, az átmérője pedig minél kisebb. Ezután a képen látható módon vágjuk fel öt egyforma hosszúságú darabra.
Levendula színű Fimo Soft gyurmából sodorjunk kb. 1 cm átmérőjű rudat, s tekerjük be óceánkék színűvel, mint az előző lépésekben készített hengert. Ügyeljünk rá, hogy a kék színű gyurmalap szélei ne fedjék egymást, különben nem fog szépen kijönni a minta.
Következő lépésben illesszük az öt darab, legyezőszerűen elkészített hengert a középső köré úgy, hogy a "legyezők" alja pontosan középre nézzen.
Az átlátszó Fimo Effect gyurmából sodorjunk kb. 5 mm átmérőjű rudat, majd ujjaink segítségével formázzuk őket ék alakúvá, hogy bele tudjuk illeszteni őket a "szirmok" közé majd. Vágjunk le ebből öt, teljesen egyforma hosszú darabot és ügyeljünk rá, hogy ezek pontosan olyan hosszúak legyenek, mint a virág magassága. Ezután illesszük be őket a szirmok közé és óvatosan nyomjuk oda.
Most nyújtsunk még vékonyabbra a gyurmarudat, hogy mindössze kb. 5 mm átmérőjű legyen. Fimo vágókéssel vágjunk le belőle vékony, 3 mm vastagságú szeleteket.
Az áttetsző Fimo Effect gyurmából nyújtsunk 3 mm vastagságú lapot, amelynek az átmérője kb. 1 cm-el legyen nagyobb mint a tükör teteje. Ezután középről indulva helyezzük rá erre az áttetsző gyurmalapra a levágott kis szeleteket úgy, hogy szorosan illeszkedjenek egymás mellé.
Ha befedtünk akkora területet, amekkora a tükör teteje, akril nyújtórúddal görgessük végig a felületet, hogy eltüntessünk minden egyenetlenséget és a gyurmarészek teljesen összesimuljanak.
Fektessük rá az elkészített, mintás gyurmalapot a kompakt tükör tetejére, simítsuk rá a széleinél is majd vágjuk le a felesleges gyurmát. Készítsünk egy ugyanilyen mintás lapot, amit pedig illesszünk fel a tükör aljára, ugyanezzel a módszerrel.

További díszítéshez sodorjunk vékony gyurmacsíkot az óceánkék Fimo-ból és tetszőleges mintában helyezzük fel a tükör tetejére. Ezután sodorjunk kis gyurmagolyókat, helyezzük fel a minták közé, majd ujjbegyünkkel lapítsuk le.

Végül helyezzük az elkészített tárgyakat sütőbe és égessük ki 110 fokon, 30 perc alatt. Miután kihűlt, kenjük le az egészet Fimo fényes lakkal, majd hagyjuk megszáradni.

Jó munkát kívánunk!

A PDF alapú leírás letölthető innen.