Hírlevél feliratkozás

Millefiori színátmenetes levél FIMO gyurmából

Az előző leírásunkban már megmutattuk, hogyan lehet millefiori technikával virágot készíteni.
Most annak kiegészítéseként is jól használható, színátmenetes, erezetes levél készítését mutatjuk meg.

Hozzávalók:

Nyújtsunk ki a napsárga és trópusi zöld FIMO Soft gyurmából 1-1 téglalapot. A gyurmavágó pengével vágjuk átlósan át és helyezzük egymás mellé, egy új téglalapot képezve. A két háromszöget óvatosan nyomkodjuk egymáshoz.

Fontos! A két szín az átlónál ne fedje egymást!

 

A két színből összeállított téglalapot hajtsuk félbe.

 

 

A hajtás vonallal lefelé helyezzük a gyurmanyújtó gépbe és nyújtsuk ki. Újra ugyanebbe az irányba hajtsuk félbe és szintén a hajtásvonallal lefelé nyújtsuk ki.

 

A félbehajtás és nyújtás addig végezzük, míg egy szép színátmenetes téglalapot nem kapunk.

Fontos! A színátmenet eléréséhez a hajtásvonalat és a nyújtásirányt nem szabad elforgatni!
Az irányok forgatásával egy homogén új színt kapunk, ami a maradék gyurmák felhasználásánál lehet hasznos.

 

Az utolsó nyújtásnál állítsuk magasabb fokozatra a nyújtógépet, hogy vékonyabb lapot nyújthassunk és már ne is hajtsuk félbe a színátmenetes lapot. Utoljára már csak egyszer, 90 fokban elforgatva nyújtsuk ki a lapot minél hosszabbra és vékonyabbra a tökéletesebb színátmenet eléréséhez.

 

Az így kapott csíkot a világosabb vége felöl, szorosan tekerjük fel végig.

 

Íme, így már látszik is a színátmenet.
Ezután a tekercs két végét finoman, apránként összenyomva tömörítsük egy vastagabb koronggá.

 

A gyurmavágó pengével az átlónál vágjuk félbe a korongot. Ezzel a vágással párhuzamosan jobbra és balra is vágjunk szeletet. Később ezek lesznek az oldalerezetei a levélnek.
Fontos, hogy függőlegesek legyenek a vágáso, ne szélesedjenek, és ne is keskenyedjenek a szeletek, mert különben nem lesznek egyformák a millefiori levelek.

 

Az így keletkezett vágásokba tegyünk 1-1 réteg 6-os fokozaton kinyújtott smaragdzöld lapot és finoman nyomkodjuk össze, hogy ne essen szét.
Ezután, a képen látható módon vágjuk ismét félbe a korongot. A vágás kb. 60/120 fokos szöget zárjon be az előző vágásirányokkal.

 

A korong egyik felét fordítsuk meg (ami eddig az asztallapon volt, most felülre kerüljön). Így érjük el azt, hogy a levél erezete a valóságoshoz hasonlóan helyezkedjen el.

 

Ebbe a vágásvonalba is tegyünk 1 réteg smaragdzöld lapot, ahogy az előzőekben is csináltuk, és vágjunk még egy ugyanekkorát. Ezt vágjuk 2/3:1/3 arányba ketté, és a szár felöl indulva, helyezzük az előző rétegre. Ezzel tudunk a levél száránál vastagabb erezetet elérni.

 

Finoman nyomkodjuk össze, hogy ne essen szét.

 

Nyújtsunk egy vastagabb (3-as fokozat) smaragdzöld lapot, és borítsuk be vele a korong oldalát. A felesleget vágjuk le.

 

A korongot apró finom nyomkodással tömörítsük. Mindig a korong közepéről haladjuk a végei felé, és ügyeljünk arra, hogy egyenletesen nyomjuk minden irányból, mert különben el fog torzulni a minta.
Most már csak addig kell tömöríteni a hengert, ameddig el nem érjük a kívánt átmérőt.

Fontos! A nudli nyújtás tilos! Sem a két tenyerünk között, sem az asztalon nem szabad hengergetéssel nyújtani, mert elcsavarodik a minta!

A henger végein kb. 0,5 cm-es részen még hibás lehet a minta az alkotóelemek egyenetlensége miatt, így azt vágjuk le.

 

Ha elértük a megfelelő méretet, akkor igazítsuk levél formára és a gyurmavágó pengével vágjunk szeleteket.
Gombokhoz 3 mm-es, gyöngyökhöz 2 mm-es és a tárgyak bevonásához 1 mm-es szeleteket ajánlott vágni.
Sütés előtt ne felejtsük el a fűző és varró lyukakat, furatokat elkészíteni!
A "szeletkéket" vagy díszített tárgyat háztartási elektromos sütőben 110 fokon 15-20 percig süssük ki majd lakkozzuk is le, hogy ne piszkolódjon el.

 

A millefiori virág elkészítéséről itt írunk.

Millefiori bárányka leírása itt.

Jó szórakozást kívánunk!

További ötletek>>>