Hírlevél feliratkozás

Millefiori mintás táskadísz

Mindig is kíváncsi volt rá, hogy hogyan készülnek a Fimo gyurmából összeállított, színes millefiori díszek? Megmutatjuk! Vidám táskadíszt, mobiltartót készíthetünk kiégethető gyurmából.

Hozzávalók:
-Fimo Effect 56 g kiégethető gyurma, csillámos fehér (8020-052)
-Fimo Soft 56 g kiégethető gyurma, napsárga (8020-16)
-Fimo Soft 56 g kiégethető gyurma, málna (8020-22)
-Fimo Soft 56 g kiégethető gyurma, indiánpiros (8020-24)
-Fimo Soft 56 g kiégethető gyurma, almazöld (8020-50)
-Fimo Effect 56 g kiégethető gyurma, arany (8020-11)
-Fimo Effect 56 g kiégethető gyurma, opál zöld (8020-58)
-Fimo gyurmavágó penge (8700-04)
-Fimo akril nyújtórúd (8700-05)
-Fimo sütő hőmérő (8700-02)
-Fimo fényes lakk (8703-01 BK)


Valamint: sima munkafelület, vonalzó, hústű, szerelőkarika és lánc, Swarovski Elements kúpos hátú kristályok, egy darab színes filc anyag, cikkcakkos mintavágó olló, Hobbyművész PVA ragasztó

Nyújtsunk ki 3 csík málna színű Fimo Soft gyurmát kb. 3 mm vastagságúra, majd vágjunk ki belőle egy kb. 7,5 cm hosszúságú kasmírmintát.

Egyengessük el a széleket ujjaink segítségével.

Nyújtsunk ki kb. 1 mm vastagságúra a fehér színű gyurmánkból egy csíkot, majd vágjuk fel azt kb. 7 mm széles csíkokra. Cikkcakkos vágópengénk segítségével vágjuk ketté a 7 mm széles csíkjainkat, majd illesszük őket a kasmírmintánk szélére úgy, hogy a cikkcakk kifelé nézzen. Az illesztéseknél finoman dolgozzuk össze a csíkokat, valamint ujjainkkal óvatosan nyomkodjuk rá az alapra őket.

Egy csík indiánpiros gyurmából készítsünk hurkát, majd napsárga Fimo-ból nyújtott kb. 2 mm vastagságú lapot tekerjünk köré, végül tegyünk ugyanígy egy 1 mm vastagságú almazöld gyurmalappal. Nyújtsuk hosszabbra és vékonyabbra a felépített gyurmarudat addig, amíg átmérője kb. 7 mm lesz.

Vágjuk le a rúd végeit, majd osszuk fel 8 egyenlő méretű darabra. Egyik oldalukon lapítsuk le a levágott darabokat, így egymáshoz illesztve úgy fognak kinézni mint egy virág szirmai. Helyezzük őket egy kinyújtott, málna színű gyurmarúd köré, ez lesz a virágunk közepe. Készítsünk több, vékonyra nyújtott, málna színű rudacskát és helyezzük el őket a virág külsejénél a szirmok közé. Végül tekerjük bele az egész rudat egy 2 mm vastagságú, málna színű gyurmalapba.

Nyújtsuk addig a felépített gyurmarudat, amíg kb. 1,5 cm átmérőjű lesz az, majd helyezzük hűtőszekrénybe 10 percre- ez fog segíteni abban, hogy megmaradjon a millefiori szép mintája amíg dolgozunk a rúddal.

Miután kivettük a hűtőből, vágjunk le belőle három darab, kb. 1 mm vastagságú szeletet, s helyezzük el őket a kasmírminta szélesebbik felénél. Nyújtsuk tovább a gyurmarudat amíg átmérője kb. 6 mm lesz, majd vágjuk fel őket szeletekre és helyezzük el a mintánk közepén, illetve a három nagyobbik szelet közé.

Ezután készítsünk újabb mintát úgy, hogy az arany színű gyurmát tekerjük opálzöld színűbe. Nyújtsuk ki kb. 4 mm átmérőjűre, majd helyezzük a hűtőszekrénybe 10 percre. Ha kivettük, vágjunk le belőle sok-sok pici, 1 mm átmérőjű szeletet és helyezzük el őket körbe a fehér cikkcakk minta mentén. A minta csúcsos végénél nyugodtan helyezzük el úgy őket, hogy félig fedjék egymást.

Helyezzük el a kis, kúpos hátú kristályokat a kis virágminták mellett, s óvatosan nyomjuk bele őket az alapba.

Hústű segítségével készítsünk lyukat a minta szélesebb felén, majd sütőben 30 perc alatt 110 fokon égessük ki.

Ha kihűlt, távolítsuk el a munkafelületről, kenjük át Fimo fényes lakkal, majd hagyjuk megszáradni. Mintavágó ollóval vágjunk ki a színes filc anyagból egy kb. 5 mm-rel szélesebb kasmírmintát, mint a gyurmából készült alap, majd PVA ragasztóval ragasszuk rá azt a gyurmaminta hátuljára. Lyukasszuk át filc anyagot is, helyezzük bele a mintába a szerelőkarikát, rá pedig a láncot, s el is helyezhetjük díszként.

Jó munkát kívánunk!

A PDF alapú leírás letölthető innen.