Hírlevél feliratkozás

Millepunti nyaklánc Fimo süthető gyurmából

Micsoda kontraszt! A fekete-fehér színek kombinációja divatját éli napjainkban. Dobjuk fel ruháinkat ezzel a trendi kiegészítővel, amit Fimo süthető gyurmából tudunk elkészíteni.

Amire szükségünk lesz hozzá:
-Fimo Soft 57 g gyurma, fehér (8020-0) - 5 darab
-Fimo Soft 57 g gyurma, fekete (8020-9) - 5 darab
vagy
-Fimo Soft 350 g gyurma, fehér (8022-0) - 1 darab 
-Fimo Soft 350 g gyurma, fekete (8022-9) - 1 darab  
-Fimo akril nyújtórúd
-Fimo gyurmanyújtó gép
-Fimo gyurmavágó pengék
-Fimo gyöngykészítő tűk
-Fimo modellező eszközök
-Fimo csiszolókészlet
-Fimo fényes lakk vagy Selyemfényű lakk
-ezüst színű horgos fülbevaló alap
-ecset 
-damil vagy ékszerzsinór 

Valamint: sima munkafelület, sütőpapír

Először a nyakláncot fogjuk elkészíteni. A fekete színű 57 grammos gyurmánkból először vágjunk le egy csíkot és gyúrjunk belőle tenyerünkben kb. 1 cm átmérőjű hurkát. Ezután vágjunk le két csíkot a fehér színű Fimo Soft-ból és az akril gyurmanyújtó rúddal készítsünk belőle 2-3 mm vastagságú gyurmalapot, hogy az egészen biztosan befedje az előbb elkészített gyurmarudat.

Gyurmavágó pengével vágjuk le az elkészített gyurmalap oldalait egyenesre, majd tekerjük körbe a gyurmarúd körül úgy, hogy a lap szélei tökéletesen illeszkedjenek. Ujjbegyeinkkel óvatosan nyomkodjuk össze az illesztést (azok soha ne fedjék egymást). Következő lépésben vágjunk le négy csík fekete színű Fimo Soft gyurmát és az előzőekhez hasonlóan készítsünk belőle gyurmalapot, amivel fedjük be a fent említettek szerint az előzőleg elkészített egységet. Ismét simítsuk össze a gyurmalapok széleit.  

Kezünkkel görgessük a gyurmarudat minél vékonyabbra és hosszabbra. Enyhe nyomást gyakorolva a rúdra, a belsejétől kifelé haladva görgessük, mind a két oldalra. Ezután Fimo gyurmavágó kés segítségével vágjuk négy egyenlő részre a kisodort rudat, majd ezt a négy rudat illesszük össze, nyomjuk őket össze és az előzőekhez hasonlóan sodorjuk belülről kifelé vékonyítva, hosszabbítva. Következő lépésben vágjuk fel ismét négy egyenlő részre a rudat. A képen látható részmunkák megmutatják hogyan változik ezáltal a minta - kisebbé és finomabbá váltak a részek. Ezután a felvágott négy rudat ismét illesszük össze és az előzőekhez hasonlóan sodorjuk hosszabbra, vékonyabbra, belülről kifelé haladva. 
Vágjuk fel az elkészített rudat vékony szeletekbe rugalmas vágókéssel. A kést mindig teljesen függőlegesen tartsuk és vegyük le a fekete fogórészt használat előtt. (Ehhez a művelethez semmiképpen ne konyhai kést használjunk, mert eltorzítja a mintát.)

A levágott szeletkékkel most Fimo Soft gyurmából készített golyókat fogunk befedni. Mielőtt ezt a műveletet elkezdjük, gondoljuk át, hogy hány darab gyöngyre van szükségünk. 

Modern, hosszú nyaklánchoz kb. 77 darab gyöngyre lesz szükség, ebből 38 ugyanolyan méretű legyen. Készítsük el a gyurmagolyókat, gyúrjuk át és görgessük tenyerünk között. Egy gyöngy min. 3, max. 4 cm átmérőjű legyen. Ezután készítsünk egyre kisebb gyöngyöket, párban. 

A nyak hátsó és oldalsó részére eső gyöngyök legyenek kb. 0,5 cm átmérőjűek. Most mindegyik golyót borítsuk be az elkészített millepunti szeletekkel, közvetlenül egymás mellé fektetve azokat. A szeletkék közé eső részeket töltsük fel pici, méretre vágott darabokkal. A szeletkéknek pontosan illeszkednie kell egymáshoz, de nem szabad fedniük egymást. Ezután tenyerünkben egyesével görgessük a gyöngyöket, amíg felületük teljesen egybefüggő nem lesz. 

Minden elkészített gyöngyön szúrjunk át gyöngykészítő tűt, majd helyezzük őket sütőbe. Ügyeljünk rá, hogy függesszük fel őket, pl. pohár szájára, hogy ne érintkezzenek a sütőfelülettel, különben egyik oldaluk lapos lesz. Égessük ki őket 30 fokon, 110 perc alatt. Miután kivettük a sütőből, hagyjuk őket kihűlni, lakkozzuk le őket, majd száradás után távolítsuk el a gyöngykészítű tűket. 

Ezután fűzzük fel az elkészített gyöngyöket damilra, ékszerzsinórra. 

Fülbevalóhoz: Fimo gyurmanyújtó rúddal készítsünk egy kb. 0,5 cm vastagságú gyurmalapot. Lefelé fordított üvegpoharat helyezzünk rá a gyurmalapra, vágjuk ki vele a kerek formát, a felesleges gyurmát pedig távolítsuk el. Készítsünk el ugyanígy még egy "lemezt". Következő lépésben fedjük be őket a nyaklánc elkészítésénél ismertetett módon a kis gyurmaszeletekkel. A szélétől kb. 0,5 cm távolságra gyöngykészítő tűvel fúrjunk egy lyukat, majd helyezzük sütőbe és 110 fokon, 30 perc alatt égessük ki. Miután kihűlt, lakkozzuk le és várjuk meg amíg megszárad. Utolsó lépésben erősítsük fel rá a fülbevaló alapokat. 

Egyéb variációk:  

-fedjük be csak részlegesen a gyurmagolyókat az elkészített gyurmalapokkal, így az alap helyenként fekete marad
-készíthetünk nagyobb mintájú gyurmaszeleteket úgy, ha csak négy azonos méretű rudat sodrunk össze
 

Jó munkát kívánunk!

A PDF alapú leírás letölthető INNEN.