Hírlevél feliratkozás

Textil decoupage és textilfestés

   

Telefon tok, kis szütyő, nagy táska vagy papír zsebkendő tartó, egyre megy.

A textil decoupage díszítés ugyan azzal az eljárással készül, amit itt részletesen bemutatunk.
További mintákat festhetünk rá textil médiummal kevert akrilfestékkel, melyhez műanyag sablonokat is használhatunk. A textil médium használatát és a textilfestés fortélyait szintén ismertetjük leírásunkban.

A Pedagógusoknak rendezett tavaszi házivásárunkon sok szép minta került ki a résztvevők keze alól.

Hozzávalók:

Az ötlet leírása szabásmintákkal együtt innen letölthető.
Szabjuk ki a barkácsfilcből vagy bionemezből a szabásminta alapján a mobil tok elő- és hátlapját. A hátlap egyenes oldalainak szélét 3-5 mm szélességben a sörte ecsettel kenjük be Hobbyművész Textilkeményítővel, majd helyezzük rá az előlapot. A Textilkeményítő hígítás nélkül ragasztóként is használható. Ha nem szeretünk varrni, akkor a szalag díszítéseket is rögzíthetjük a textilkeményítővel.


Textil decoupage technika és ragasztás Textilkeményítővel:

A pamut vagy lenvászon anyagból vágjunk le egy akkora téglalapot, ami jól mutat a telefon tokon és a decoupage minta is kényelmesen elfér rajta. Az anyag széleit ki is rojtozhatjuk, ha úgy tetszik.
Vágjuk ki a szalvéta vagy decoupage papír kiválasztott motívumát. Szalvéta esetében válasszuk le a legfelső mintás réteget és azt használjuk csak fel.
A pamut vagy lenvászon anyagot helyezzük egy nylon vagy fólia darabra és puha szőrű ecsettel többször kenjük át a Textil decoupage ragasztóval. Ne ijedjünk meg, ha esetleg kicsit megváltozik az anyag színe vagy felkunkorodik. Mindez azt mutatja, hogy kellőképpen átitatódott az anyag. A még friss ragasztós anyagra helyezzük el a kivágott decoupage mintát és felülről is kenjük át a ragasztóval. Ügyeljünk a szélekre is, nehogy valahol kimaradjon. Nyugodtan túlkenhetjük a mintán, mert a ragasztó száradás után nem hagy nyomot.
Teljes száradás után (hajszárítóval meggyorsítható), - amikor már eltűnik az esetleges elszíneződés is, - helyezzük a textilt két sütőpapír közé és a hátoldaláról alacsony hőmérsékleten vasaljuk át, így fixálva a mintát. Az így elkészített mintás anyag hátoldalát egészen a rojtok kezdetég kenjük be Textilkeményítővel és ragasszuk fel a kész tokra a többi díszítő elemmel együtt. Ragasztás helyett varrhatjuk is.
Ízelítő a Házivásáron részvevő pedagógusok munkáiból.


Textilfestés Hobbyművész Textil médiummal:

A Textil médiumból hurkapálcával tegyünk ki egy keverőtálba (megteszi egy műanyag tányér is) annyi kis borsószem mennyiséget, ahány színnel szeretnénk dolgozni. Szintén hurkapálcával tegyünk mellé azonos mennyiséget a sűrű Hobbyművész akrilfestékből, majd keverjük össze.

A pamut vagy lenvászon anyagból vágjunk le egy akkora téglalapot, ami jól mutat a telefon tokon és a sablon kiválasztott mintája is kényelmesen elfér rajta, esetleg többször is. Az anyag széleit ki is rojtozhatjuk, ha úgy tetszik.
A kivágott anyagot helyezzük nylon vagy fólia darabra, nehogy átüssön a festés az alatta lévő anyagra.
Helyezzük el a sablon vagy stencilt az anyagon és ha öntapadós, nyomjuk rá, de ha nem, akkor az ujjunkkal nyomjuk rá annyira, hogy festés közben ne mozduljon el.
A textilfestő ecsettel (tömör, erős és rövid szőrű) vegyünk fel egy kevés festékkeveréket és körkörösen masszírozzuk a textilbe.

Ha esetleg túl sok festék került az ecsetre, akkor a palettán addig körözgessünk vele, ameddig már majdnem "száraz" nem lesz. (Ha túl sok festék van az ecseten, akkor a körkörös mozdulatokkal könnyen a sablon alá masszírozhatjuk.) A színeket a palettán (műanyag tálon) addig keverhetjük, míg a megfelelő árnyalatot el nem érjük.
A sablonnal történő minta festése közben ne engedjük el a sablont, hiába csörög a telefon, csöngettek az ajtónál vagy kifut a tej (pedig az nagyon illatos), mert el fog mozdulni a a sablon a helyéről és akkor könnyen keletkezhet szellemkép.

A majdnem "száraz ecset" körkörös mozgatásával a sablon által határolt területből nyugodtan kimehetünk a sablonra, hisz a minta kontúrvonala így lesz csak határozott.
A sablon leemelésénél még ne engedjük el a sablont, hanem a szabad kezünkkel az egyik távolabbi sarkánál nyúljunk alá. Addig emeljük a sablont - a minta mellet még leszorítva, - míg a teljes mintától el nem vált. Ekkor teljesen elemelhetjük a sablon, de vigyázzunk, ne pottyanjon vissza.
Világos anyagra a mintát érdemesebb sötétebb színnel festeni, mert az szebben mutat. Nagyobb minták esetében elég ha a széleknél használunk sötétebb árnyalatot.

A festék száradása után (hajszárítóval meggyorsítható), helyezzük a textilt 2 sütőpapír közé és a hátoldaláról alacsony hőmérsékleten vasaljuk át, így fixálva a mintát.

A megfestett anyag hátoldalát egészen a rojtok kezdetég kenjük be Textilkeményítővel és ragasszuk fel a kész tokra a többi díszítő elemmel együtt. Gyöngyöket, gombokat varrással rögzítsünk rá.

Ha festés után észrevesszük, hogy nem látszik eléggé az anyagon a festett minta, akkor textilfilccel ki is kontúrozhatjuk.
Mintáinkon jól látszik, hogy milyen szép színátmeneteket lehet festeni "száraz ecsettel" a különböző színekből.
Nagyobb anyagra több mintát is festhetünk, akár ugyan azzal a sablonnal is.
A különböző sablonokat kedvünkre variálhatjuk. Sötét anyagra is festhetünk Textil médiummal összekevert akrilfestékkel, de ebben az esetben a keverési arány az 1:1 helyett 1 rész Textil médiumhoz 1,5 rész (maximum 2 rész) akrilfestéket keverjünk. A tökéletes fedés érdekében szükség lehet második réteg felvitelére.
Ízelítő a Házivásáron részvevő pedagógusok munkáiból.