Hírlevél feliratkozás

Fedeles doboz pufi díszítése kartonázs technikával ajándékba

Fedeles doboz pufi díszítése kartonázs technikával ajándékba

A kartonázs (cartonnage) technika nagyon izgalmas lehetőségeket kínál (képkeret, sámli, jegyzettömbtartó, szív doboz, szögletes tároló, kerek doboz, karácsonyfadísz).

Az ötlet innen letölthető, kinyomtatható.

A most bemutatott fedeles doboz kitűnő tároló lehet apróságainknak,
emlékeinknek, de remek apró ajándékok átadására is.

Hozzávalók:

Első lépésként a kiválasztott doboz oldalait pontosan mérjük le és vágjunk ki a Pittura kartonból minden oldalra 1-1 mm-el nagyobb méretű téglalapot.
A doboz alj oldalainak magasságához, csak a tető alatti kilátszó részt mérjük le. (így lesz 2 nagyobb téglalap: doboz alj és tető, valamint 4-4 vékonyabb téglalap: alj és tető oldalai)
Fektessük a doboz aljához tartozó téglalap kartonokat a kiválasztott pachwork anyag hátoldalára és 0,5-0,5 cm ráhagyással vágjuk körbe őket. Érdemes különböző, de össze illő patchwork anyagot választani a doboz aljára és tetejére, így a tetejéhez tartozó téglalapokat a másik anyagból szabjuk ki.

A doboz alj oldalbetéteinek ragasztása:

Az anyag hátoldalának közepére helyezzük el a kartonlapot, majd a kartont 0,5 cm-es szélességben ragasztózzuk be PVA ragasztóval. A ragasztót erősebb sörte ecsettel tudjuk egyenletes elsimítani.

Hajtsuk a ragasztós kartonra a túllógó anyagot és simítsuk el gyűrődésmentesen.
Ezután a szemközti oldalon hajtsuk és ragasszuk le a túllógó patchwork anyagot, de ügyeljünk arra, hogy ne legyen laza vagy gyűrött a karton alatt sem. Majd ehhez hasonlóan jöhet a két rövidebb oldal ragasztása is. A sarkoknál képezzünk kis felálló háromszögeket, amikbe ecsettel kenjünk még kis ragasztót és jól nyomjuk össze a tökéletes rögzítés érdekében.
Ha a doboz aljához tartozó öt téglalap ragasztásával végeztünk, tegyük félre a ragasztó megkötéséig. Addig készítsük el a tetőhöz tartozó téglalapok bevonását is.

A doboz tető oldalbetéteinek ragasztása:

A nagy téglalap bevonása eltér az eddig alkalmazottól, mert Vlieselin 280-as közbéléssel kiegészítve, pihe-puha, kicsit domború tetőt készítünk.

Az eltérés csak annyi, hogy a téglalappal azonos méretben kivágott 3-4 réteg Vlieselin 280-at helyezünk a patchwork anyag és a karton közé.

Az anyag túllógó részeinek ragasztása megegyezik az eddig bemutatottakkal csak arra kell ügyeljünk, hogy ne húzzuk szorosra, illetve ne hagyjuk túl lazára a patchwork anyagot.
A doboztető oldalaira kerülő téglalapokat az aljhoz hasonlóan, pufi nélkül ragasszuk meg.

Sarkok lecsípése:

Ezután a megszáradt kis háromszög fülecskéket vágjuk le a bevont téglalapokról.
Arra ügyeljünk, hogy a sarkoknál ne vágjuk teljesen tövig, hanem hagyjunk rá 0,5-1 mm-t. Ha szükséges, kis ragasztóval rögzítsük a karton hátoldalára.

A doboztetőre kerülő pufi téglalapnál is az előzőkhöz hasonlóan vágjuk le a háromszögeket.

Összeállítás:

A doboz aljához tartozó textilbevonatú téglalapok hátoldalát ragasztózzuk be PVA ragasztóval és ragasszuk fel. Érdemes a doboz aljának nagy téglalapjával kezdeni és pontosan középre helyezni. Ezután ragaszuk fel körbe a kis téglalapokat.

Az éleknél, sarkoknál igazítsuk össze, majd szorosan tartsuk a ragasztó megkötéséig. Itt a képen látszik, mennyire szépen összeilleszthetők az éleknél a téglalapok.
A doboz aljhoz hasonlóan, a tetőre is ragasszuk fel a patchwork anyaggal bevont téglalapokat. Itt is a felső nagy téglalappal kezdjük a ragasztást, majd körbe jöhetnek a kisebbek.

Kész is van a kartonázs dobozkánk, amibe kis bonbon, ékszert, fényképet rejthetünk.

Ajándékba is adhatjuk ismerőseinknek, barátainknak névnapra, születésnapra, esküvőre, ballagásra, karácsonyra, Anyák napjára, vagy csak úgy minden ok nélkül szeretetből. Smile