Hírlevél feliratkozás

Ruha batikolás

Mindenki szekrényében lapulnak olyan ruhadarabok, melyek a szívéhez nőttek, de az idő vasfoga kikezdte őket. Megfakultak, foltosak lettek vagy egyszerűen kimentek a divatból, mégsem tudunk megválni tőlük. A batikolás egy szuper technika, amivel megmenthetjük vagy új színt adhatunk ruháinkat.

Az ötlet pdf innen tölthető le
   

  


Hozzávalók:

ruha, amit szeretnénk bebatikolni
Deka batikfesték 10 g (tengerészkéket használtunk)
natúr kenderzsineg
Deka batikfesték fixáló
vízforraló vagy más vízmelegítési lehetőség
konyhai só
evőkanál
nagyobb vödör

Az általunk választott fehér szoknyán egy nagy folt látható elől, melyet mosással nem lehetett eltávolítani. Ezt a foltot szeretnénk eltűntetni a batikolással.


Úgy pozícionáljuk az első kötözést, hogy a foltot elfedje. Kössünk egy csomót a felső csücsökre, majd szorosan kezdjük rácsavarni az egyre nagyobb hatósugarú anyagra.
Haladjunk tovább a kötözéssel. A mintákat próbáljuk egyenletesen elosztani az anyagon. (Persze lehet teljesen szabálytalan elrendezésű is, ahogy épp kedvünk tartja! :) Előre és hátra is tegyünk kötözéseket.

Forraljunk annyi vizet, hogy majd az anyagot ellepje. Nagyjából 2-3 litert. Tegyünk 1-1,5 kanál étkezési sót a forró vízbe.
Öntsük bele a 10 g tengerészkék színű batikport a vízbe. Anyagminőség szerint 90 Celsius fokos lehet a víz. (Viaszbatikolásnál 50 Celsius fokra vissza kell hűteni.)

Alaposan keverjük el a vízben a festéket és a sót. Mindenképp használjunk gumikesztyűt, valamint célszerű olyan ruhában végezni a festést, amit nem sajnálunk, ha véletlenül ráfröccsen a festék. (Esetleg használhatunk kiskötényt.)
Ebbe tegyük bele a gyűrődésmentes, száraz textilt és folyamatos keverés mellett 15-30 percig színezzük. A színeződés mértéke függ a festék koncentrációtól, hőmérséklettől és a festés időtartamától.

Tipp: Minél tovább hagyjuk a festékben az anyagot, annál intenzívebb lesz a szín. Legtovább addig érdemes az anyagot színezni, amíg ki nem hűl a festővíz.


Amikor kivesszük a ruhát a vízből alaposan csavarjuk ki. (Itt is használjunk gumikesztyűt!) A vödröt öblítsük ki és engedjünk bele 3 liter langyos vizet, adjunk hozzá kb. 10 ml (1/3-d üveg) batikfesték fixálót. Hagyjuk ázni 30 percig. Ezután tegyük be a mosógépbe 40 fokos öblítőprogramra. Ha ezzel végeztünk, akkor kisollóval óvatosan vágjuk le a kenderzsineget az anyagról. Ekkor már láthatjuk a mesés mintákat.

Alaposan rázzuk ki a ruhát, majd szárítsuk meg. Ezután már fel is vehetjük az "új" szoknyát és gyönyörködhetünk a régi ruhadarab újjászületésében.

Az ötletet Krisztin-Németh Eszter kolléganőnk késztette