Hírlevél feliratkozás

Textilfestés Hobbyművész textilmédiummal

Megérkezett polcainkra az új, Hobbyművész textilmédium, amely segítségével könnyedén felújíthatjuk régi, nem használt ruhadarabjainkat, táskáinkat! Stencilek segítségével izgalmas mintákat varázsolhatunk a diszítendő felületre, kiegészítve azt egy-egy látványos, felvasalható csipkemotívummal.

Amire szükségünk lesz hozzá:
-Hobbyművész textilmédium, 100 ml (HB01210)
-Hobbyművész matt akrilfesték, tetszőleges színben (HB03404-*)
-dekorálandó ruhadarab
-kerek szivacsecset
-választott mintájú stencil
-felvasalható hot-fix csipke textilre, választott mintában (MD-*)
-vasaló

Válasszunk ki egy vagy több tetszőleges színt a Hobbyművész matt akrilfestékből, s ebből egy keveset, spatula segítségével tegyünk ki egy kis tálba vagy palettára, majd adjunk hozzá ugyanennyit Hobbyművész textilmédiumunkból. A médiumot és a festéket tehát 1:1 arányban vegyítjük, azonban ez függhet a választott textil vastagságától és színétől is: vékonyabb anyag esetében a médium aránya növelhető (max. 2:1), de a színek intenzitásában így csökkenés következhet be. Ha sötét színű anyagot választottunk, úgy a médium arányát csökkenthetjük (max. 1:2).

Tiszta, száraz textilünket, pólónkat fektessük fel egy teljesen sima felületre, majd a választott, öntapadós stencilünket simítsuk fel a tetejére, választott helyre. Ügyeljünk rá, hogy az anyag ne gyűrődjön be a sablon alatt, mert akkor befolyhat alá a festékünk. Öntapadós stenciljeinkből itt válogathat.


Következő lépésben vegyünk fel egy keveset a textilmédium-akrilfesték keverékünkből szivacsecsetünkre, s finom, tuffoló mozdulatokkal haladjunk végig a mintánkon. A szín telítettségét  2 rétegben történő festéssel növelhetjük.

Ha elkészültünk várjuk meg amíg a festék felületszáraz lesz (a rétegek számától függően 10-30 perc), majd távolítsuk el a stencilt az anyagról.

Ezután várjunk 1-2 órát, amíg a festék teljesen megszárad, majd az anyagot kifordítva, a hátoldalról vasalóval haladjunk végig a mintán. A minta alá tegyünk sütőpapírt, póló, pulóver esetében csúsztassuk be azt a két textilréteg közé. A mintát 4 percig melegítsük a tartósság és mosásállóság (30oC) érdekében. A festék felvitel közben könnyen behatol a szálak közé és rögzítés után is megtartja rugalmasságát.

Legvégül vegyük elő választott felvasalható csipkemotívumunkat, fóliájáról lehúzva festessük fel a textilre, tetszőleges helyre, majd sütőpapíron keresztül, közepes fokozatú vasalót rányomva (nem húzogatva) néhány percig melegítsük.

Az így megfestett, feldíszített ruhanemű kifordítva, 30 oC-on kíméló programmal vagy kézzel mosható.

Jó munkát kívánunk!

A PDF alapú leírás letölthető innen.