Hírlevél feliratkozás

Zászlófüzéres díszpárna varrás egyszerűen

Ez az egyszerű, ünnepi dekorációt, kerti partit idéző zászlófűzéres párnahuzat varrás is az anyagok kiválasztásával és kiszabásával kezdődik.

Hozzávalók:

A 44 cm-es párnahuzathoz:

 • 1-1 db fat quater (50x55 cm) előlaphoz, hátlaphoz
  (25 cm-nek felel meg a 110 cm széles anyagból)
 • 21 db 6,3x6,3 cm-es négyzetek zászlófüzérhez
 • 2 m kb. 5-6 cm széles ferdepánt a kerethez
  vagy ferdén csíkos anyag ia lehet
  (1 db fat quater elegendő)
  2 db fat quater (50x55 cm) közbélés
 • 45 cm cipzár

Az aránylag semleges színű és mintázatú előlaphoz színben illeszkedő, esetleg erősebb színárnyalatú, határozottabb mintájú hátlapot válasszunk. 1-1 fat quater (kövér negyed) pont megfelelő.

Az előlap és hátlap színeivel harmonizáló, de ugyanakkor erősebb színárnyalatú és kisebb-nagyobb határozott mintájú anyagokból válasszunk ki 21 különbözőt (pár ismétlődhet, ha úgy adódik), és vágjunk belőlük 6,3x6,3 cm-es négyzeteket. Ehhez nagy segítség lehet a patchwork vonalzó és a körvágó.

Tervezzüök meg, milyen sorrendben legyenek majd a párnán három vonalban (7-7-7).

 

A kis nyégyzetek mindegyikét hajtsuk össze egyenként.

Előbb az egyik átló mentén - az anyag színével kifelé - majd a másik átló mentén félbe, ahogy a képen is látszik.

 

Ezután az előlapnak szánt anyagot vágjuk ferdén 4 felé a rajz szerint. Az anyag bal illetve jobb oldalán fentről lefelé ezeket a méreteket jelöltük.

Bal oldali vágásjelek fentről lefelé haladva kb. 15; 34; 39 cm

A jobb oldali vágásjelek fentről lefelé haladva kb. 20; 26,5; 48 cm

 

Az alsó 3 anyagdarab felső részéhez illesztve a kis zászlócskák vágási felületét, nagy öltésekkel varrjuk rá a 7-7-7 meghajtogatott kis anyagokat.
Az alsó anyag felső ferde vágásánál a szélén hagyjunk ki pár centiméter helyet az előlap és hátlap összevarrására, majd igazítsuk az első kis zászlócska vágott anyagszélét az anyag széléhez és gombostűvel rögzítsük. Ezután egyenletes távolságra, kicsit egymásra helyezve, egyenletesen osszuk el a 7 zászlócskát úgy, hogy a másik végénél is maradjon szabadon pár centiméter. (Nem kell szimmetrikusnak lennie.)
Az így elhelyezett és gombostűkkel rögzített 7 kis zászlócskát varrjuk nagy öltésekkel az előlap színére.

 

Ezután jöhet alulról a második anyagdarab, aminek a felső részére ugyan így varrjuk fel a következő 7 kis zászlócskát, majd a harmadik anyagdarab felső részére az utolsó 7 zászlócskát.

Figyelem! Ha a zászlócskák az anyagszéltől 5 mm távolságban már csk érintik egymást, akkor a kész párnán pont egymás mellett fognak látszani (5 mm a varrásszélesség). Ha nagyobb fedést állítunk be, akkor a párnán is egymást fogják kicsit fedni a zászlók, ha viszont pont egymás mellé helyezzük őket, akkor kb. 7 mm hézag lesz a zászlók között.

 

A kis zászlócskák felvarrása után szokásos öltésnagysággal varrjuk össze az előlap 4 darabját, majd vasaljuk le úgy, hogy a zászlók egyirányba, lefelé hajoljanak. Hogy a későbbiekben így is maradjanak, mindhárom varrás mentén a felső részen tűzzük le.

Az így elkészült előlapot ezután vágjuk méretre.

 

A hátlapot vágjuk ketté a közbéléssel együtt (tetszés szerinti helyen), és így varrjuk bele a cipzárt.

Ügyeljünk rá, hogy ha hoszabb cipzárt használunk, akkor ne vágjuk le róla a kocsit. :)

 

Vágjuk az előlap méretével azonos méretre a cipzáros hátlapot, majd fordítsuk színével lefelé, tegyük rá az előlaphoz tartozó közbélést, majd színével felfelél, tegyük rá az előlapot is.

Gombostűkkel néhány helyen tűzzük meg, majd mind a négy oldalán varrjuk össze a rétegeket.

 

 

Ezután ha szükséges, a széleket pontosítsuk, vágjuk le az elcsúszásból eredő túllógó részeket.

 

A párna körül keletkezett varrásszéleket vonjuk be a ferdepánttal (vagy az átlós anyagból vágott pánttal), ami így határozott keretet ad neki, és még vidámabbá, játékosabbá teszi.

 

A hátlap cipzárját kinyitva már csak bele kell tegyük a párnát , és kész is a díszpárna.

 

Köszönet az ötletért Allison Jensen-nek!

Kellemes szórakozást kívánunk a párna elkészítéséhez.

Forrás: Woodberry Way

További ötletek>>>