Hírlevél feliratkozás

Névtáblák Fimo Kids kiégethető gyurmából

Készítsünk színes, ötletes névtáblákat gyermekünkkel szobájának ajtajára, ajándékkísérőnek. A táblákhoz a Fimo Kids, gyerekkézre tervezett, puha és vidám színű gyurmáit használtuk.

Amire szükségünk lesz hozzá:
-Fimo Kids 42 g gyurma, sárga (8030-1)
-Fimo Kids 42 g gyurma, narancs (8030-4) 
-Fimo Kids 42 g gyurma, piros (8030-2)  
-Fimo Kids 42 g gyurma, pink (8030-220)   
-Fimo Kids 42 g gyurma, rózsaszín (8030-25)    
-Fimo Kids 42 g gyurma, lila (8030-6)     
-Fimo Kids 42 g gyurma, kék (8030-3)
-Fimo Kids 42 g gyurma, türkiz (8030-39)
-Fimo Kids 42 g gyurma, zöld (8030-5)
-Fimo Kids 42 g gyurma, világoszöld (8030-51) 
-Fimo Kids 42 g gyurma, fehér (8030-0)  
-Fimo Kids 42 g gyurma, glitter fehér (8030-052)  

-Fimo Kids szerszámkészlet (8700-31)
-Fimo fényes lakk, 10 ml (8704 01 BK)

A Fimo blokkos gyurmák helyett használhatjuk a Fimo Kids Colour Pack-okat is, amelyekben lányos és fiús színek szerint 6-6 darab ragyogó gyurma található.

Ezenkívül: sütőpapír, szalag vagy zsinór a felakasztáshoz, olló, ecset, ragasztó 

A Fimo Kids ajtótábla mérete függ a rákerülő betűk számától- azaz a a gyermek nevének hosszától. Ha a név túl hosszú, használhatjuk a becenevet is helyette. Egy névtábla elkészítéséhez két blokk Fimo gyurma szükséges, ha nagyobb méretűt szeretnénk csinálni, akkor három.

Dolgozzunk sütőpapíron, de ügyeljünk rá, hogy elég nagy legyen és a gyurma ne lógjon le róla. Ez lehetővé teszi a sima munkafelületet és később nem kell áthelyeznünk a gyurmát sem hozzá, hogy be tudjuk tenni a sütőbe. Gyúrjunk össze két vagy három blokk Fimo Kids gyurmát és készítsünk belőle golyót. Új árnyalat eléréséhez összekeverhetünk különböző színeket is- pl. a csillámos fehér és a rózsaszín összekeverése után csillámos rózsaszínű gyurmát kapunk. 

Ízlés szerint adjuk hozzá a második színt- a képen látható jobb oldali formánál mi egy blokk rózsaszín gyurmát kevertünk egy blokk csillámos fehérrel. Tenyerünkkel lapítsuk le a gyúrt golyót majd a Fimo Kids szerszámkészletben található rollerrel nyújtsunk belőle 2-3 mm vastagságú lapot. Nyújtás közben formázzuk olyan alakúra amilyenből később a legjobban ki tudjuk majd vágni a kívánt formát. 

Készíthetünk ovális, négyzet, kör alakú, de akár szív vagy paca formájú táblát is- használjuk hozzá fantáziánkat. Ezután az éles formázóeszközzel vágjuk körbe a kívánt formát, majd távolítsuk el a felesleges gyurmát.

Következő lépésben a nevet fogjuk "felírni" a táblára, szintén Fimo Kids gyurmából. Milyen típusú betűket szeretnénk? Nagybetűket, kisbetűket, nyomtatott vagy írott betűket, elegáns vagy graffiti-szerű karaktereket? A betű elkészítéséhez tenyerünkkel sodorjunk hosszú "hurkát" a választott színű gyurmából, majd helyezzük a táblára, formázzuk meg a kívánt betűt, majd óvatosan nyomjuk rá az alapra. Távolítsuk el a felesleges gyurmát.

Az ékezetekhez egyszerűen sodorjunk pici gyurmagolyót, rakjuk a helyére és óvatosan nyomjuk le. Ötletessé tehetjük még ha a betűkből különböző alakzatokat formázunk, például az "O" betűbe arcot készítünk. A haj, száj, orr, szemek elkészítéséhez formázzunk szintén kis méretű golyókat / kígyókat. Kis virágot és készíthetünk- a virág közepe egy lelapított pici gyurmagolyó, a szirmok pedig kis gyurmakígyók megformázva. 

Következő lépésben görgessük át a mintákat a rollerrel, belesimítva ezzel a betűket az alapba. Ezután bármelyik modellező eszközzel vágjuk körbe olyan formájúra, amilyenre szeretnénk.

A hegyes modellező eszközzel készítsünk egy vagy két lyukat a tábla tetejére- itt fogjuk tudni felakasztani a kiégetés után.

A Fimo Kids rollerrel a tábla méretében és formájában és elérhetünk változásokat- fentről lefelé haladva hosszabb, egyik oldalról a másik felé haladva szélesebb lesz a tábla. Ha mind a két irányban görgetjük, úgy az egész tábla nagyobb lesz. Ezután az előző lépésben ismertetett módon formázzuk meg a széleket és készítsük el a furatokat. 

A sütőpapíron hagyva a gyurmát, égessük ki előmelegített sütőben 30 perc alatt 110 fokon. Ezután várjuk meg amíg a gyurma kihűl, kenjük le Fimo fényes lakkal, majd száradás után fűzzünk a furatokban zsinórt, szalagot és akasszuk fel az ajtóra. 

Jó munkát kívánunk!

A PDF alapú leírás letölthető innen.